Din vara aceasta, o nouă lege va condiționa toate tranzacțiile care implică vânzarea, cumpărarea și închirierea unei locuințe. Este vorba despre obligativitatea certificatelor de performanță energetică, fără de care orice tranzacție va fi catalogată drept nulă. Nu va mai funcționa nicio portiță legislativă, cum este acum declarația pe proprie răspundere că nici vânzătorul, nici cumpărătorul, nu au nimic împotriva tranzacției fără acest act. Comisia Europeană nu mai permite un asemenea comportament, iar România nu vrea să se ajungă la declanșarea unei proceduri de infringement.

certificatulImportanța certificatului de performanță energetică a fost promovată intens în ultima perioadă, dar, chiar dacă îi înțeleg utilitatea, românii preferă să încheie tranzacțiile în modul tradițional. Este și firesc, certificatul înseamnă un cost un plus. Insignifiant, raportat la valoarea casei și la beneficiile pe care le aduce, dar aceste aspecte nu par să conteze într-o tranzacție în care sunt implicate atât de multe alte costuri mărunte încât tinzi să elimini orice plată suplimentară.

„Situația cu certificatele s-a îmbunătățit, în sensul că lumea a aflat și a început să accepte necesitatea certificatului. Oamenii au înțeles rolul acestui act. La început, a fost privit ca o nouă cheltuială inutilă, dar când clienții și-au dat seama că prin acel certificat află lucruri importante despre cheltuieli viitoare legate de acel imobil, au fost dornici să îl solicite. Totuși, încă este loc de mai bine”, arată Emilia Cerna Mladin, președintele Asociației Auditorilor Energetici.

Din 9 iulie, orice tranzacție fără certificatul verde poate fi anulată

Din  vara aceasta, certificatul de performanță energetică va fi însă obligatoriu. Orice tranzacție care implică o locuință, indiferent dacă este vorba despre vânzare, cumpărare sau închiriere, ar putea fi declarată nulă, dacă această condiție nu este respectată. Guvernul a adoptat deja un proiect de lege prin care reglementează procedura de eliberare a certificatelor de performanță energetică a clădirilor, astfel încât actul normativ să fie în vigoare pe 9 iulie, pentru a evita o declanșarea unei proceduri de infringement din partea Comisiei Europene.

Legea va intra în vigoare în termen de 60 zile de la publicarea în Monitorul Oficial pentru ca să fie timp de procurare. Eliberarea unui certificat costă între 250 lei și 600 lei, în funcție de suprafața locuinței. Până acum, există 1.300 de evaluatori specializați. În consecință, procesul poate deja începe. Pe măsură ce această procedură va intra în vigoare, vor apărea și alții, iar concurența pe piața evaluatorilor poate duce la scăderea costurilor“”, a arătat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Costurile sunt mult mai mici decât beneficiile, în cazul certificatului energetic

Costurile sunt însă mult mai mici decât beneficiile, arată specialiștii în domeniu. Aceștia nu înțeleg cum românilor le pasă de clasa energetică a frigiderelor sau mașinilor de spălat, dar nu îi interesează de aceste performanțe când vine vorba despre cea mai importantă achiziție din viața multora: locuința.

Certificatul de performanță energetică îți dă consumurile clădirii pentru încălzire, pentru apă caldă, pentru climatizare, pentru ventilare, pentru iluminat, îți spune în ce clasă energetică se încadrează în funcție de consumuri. Este important să știi pe ce dai banii, pentru că multe dintre construcțiile situate în cele mai scumpe zone au probleme foarte mari. În mod normal, ar trebui să plătești și calitatea produsului, nu numai zona. Sau măcar să știi la ce te înhami. Dacă știi în ce clasă energetică ești, știi la ce cheltuieli să te aștepți cu întreținerea”, arată Corina Mardari, director comunicare Asociația Auditorilor Energetici.

La fel de reticenți sunt și marii investitori din România

Reticența nu se simte însă doar la clienții obișnuiți, ci și la marii investitori din România.

„Mulți dezvoltatori nici nu știu ce înseamnă  un certificat verde. Ei știu doar că nu pot să o vândă, dacă nu e verde. În curând, va exista și o cultură a acestui segment. În SUA, a durat 10 ani pentru a trece de la un simplu concept la implementarea lui la două treimi din clădiri care aplică sau folosesc standardele Leed. Nu cred că va dura așa de mult în România, piața se mișcă mai repede. Este o țară mai mică, populația mai mică”, spune Randy Tharp, managing director Epstein în cadrul Real Estate Club.

Este de așteptat ca schimbările să fie din ce în ce mai puternice până în anul 2020, când reglementările europene vor impune folosirea surselor regenerabile de energie. Momentan, doar 15% din totalul energiei la nivel mondial este regenerabilă.

sursa: media.imopedia.ro

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer