Perioada ultimelor decenii ne îngrijorează printr-o creștere alarmantă a ratei îmbolnăvirilor de cancer, în mod deosebit în țările cu civilizație tehnică foarte avansată. Numeroase studii au indicat că o posibilă explicație a acestui fapt o reprezintă schimbarea condițiilor de mediu în care trăim, unul dintre factorii suspectați fiind nivelul tot mai ridicat al emisiei electromagnetice din jurul instalațiilor electroenergetice și de comunicații care fac parte tot mai mult din mediul de viață uman.
Un număr impresionant de studii epidemiologice și de programe experimentale de expunere controlată, desfășurate în laborator, au acuzat câmpurile electrice și magnetice statice și de frecvență foarte joasă (îndeosebi frecvențele industriale, asociate sistemului energetic și utilizării aparaturii electrocasnice și de birou), dar și undele electromagnetice din domeniul radiofrecvențelor și microundelor (utilizate în comunicații) de acțiune favorizantă a apariției și mai ales a accelerării dezvoltării celulelor canceroase, prin diverse mecanisme (distrugerea echilibrului electrochimic al celulelor, influențe mutagenice, diminuarea secreției de melatonină). Alături de efectele cancerigene, câmpurile electromagnetice sunt acuzate și de influențe negative asupra fenomenelor electrofiziologice naturale, de producerea unor afecțiuni degenerative ale sistemului nervos, de modificări genetice cu caracter ereditar, de tulburări psihice și comportamentale etc.
Un alt aspect al problemei îl constituie faptul că efectele negative ale expunerii la radiațiile emise de telefoanele mobile nu se manifestă de obicei imediat, ci în decursul a mai mulți ani. Astfel, cazurile care au apărut în anii ’90 ai secolului trecut își au originea cel mai probabil în anii ’80 sau chiar mai înainte. Problema efectelor nocive ale câmpurilor electromagnetice a fost inclusă ca o nouă formă în categoria tipurilor de poluare, cu consecințe comparabile cu cele ale poluării aerului și a apei. Efectele acestor radiații au fost comparate și cu efectele fumatului, iar în privința efectului de avalanșă asupra sănătății, cu procesul lent al otrăvirii cu mercur.
„Expunerea voluntară a creierului la microundele provenite de la telefoanele mobile reprezintă cel mai vast experiment biologic uman din toate timpurile”, a declarat reputatul profesor Leif Salford, șef de cercetare la Universitatea Lund din Suedia. Iar conform unei statistici furnizate de NeurologyChannel.com, „tumorile maligne ale creierului reprezintă cea de-a doua cauză a morții copiilor (sub 15 ani) și tinerilor adulți (sub 34 ani)”. În Australia, ele reprezintă chiar prima cauză. Experții sugerează o conexiune a acestor rezultate cu creșterea expunerii la radiațiile generate prin folosirea telefoanelor mobile.
O privire aruncată asupra titlurilor publicațiilor din ultimii ani ne va arăta că această problemă este mai mult decât o „sperietoare a publicului”. S-a scris foarte mult despre efectele negative ale radiațiilor emise de telefoanele mobile. În cele ce urmează vom oferi mai multe exemple.

Blestemul erei telefoanelor mobile: smogul electronic

În jurul caselor noastre există nenumărate dispozitive ale căror câmpuri electrice – după cum avertizează oamenii de știință – produc depresii, avorturi spontane și cancer.
„Smogul” invizibil, creat de electricitatea care alimentează civilizația noastră, produce cancer la copii, avorturi spontane și îi face pe unii oameni alergici la viața modernă, după cum arată noile dovezi științifice. Aceste dovezi – care au fost luate în serios de autoritățile internaționale – sugerează faptul că aproape toată lumea este expusă astăzi la o nouă formă de poluare, cu nenumărate surse în cadrul utilizării zilnice din fiecare casă.
Două departamente oficiale ale sănătății au prezentat rapoarte, iar Agenția de Protecție a Sănătății (HPA – Health Protection Agency) a ținut în anul 2006 prima întrunire a unui grup de experți însărcinați cu elaborarea unor sfaturi pentru public legate de această amenințare. Organizația Mondială a Sănătății (O.M.S.) a Națiunilor Unite numește smogul electronic „una din cele mai des întâlnite și mai rapid crescătoare influențe ale mediului” și accentuează faptul că „se preocupă în mod serios” de efectele asupra sănătății. O.M.S. adaugă că „orice om din lume” e expus și că „nivelul smogului electronic va continua să crească o dată cu dezvoltarea tehnologiei.”
Dispozitivele electronice dau naștere unor câmpuri electrice și magnetice care scad rapid cu distanța, însă aplicații precum uscătoarele de păr și aparatele de ras electrice, folosite la mică distanță de cap, pot da nivele ridicate ale expunerii. Păturile electrice și radiourile cu ceas din apropierea patului produc doze încă și mai mari, deoarece oamenii sunt expuși la ele pe durate de multe ore în timpul somnului.
Câmpurile de radiofrecvență – o altă componentă a smogului electronic – sunt emise de cuptoarele cu microunde, transmițătoarele TV și radio, stâlpii de telefonie mobilă și de telefoanele mobile însele.
O.M.S. afirmă că smogul poate să interfereze cu curenții electrici slabi naturali, care ajută la funcționarea organismului uman. Există de mai multă vreme îngrijorări legate de expunerea la câmpurile emise de stâlpii de electricitate, însă, până nu de mult, acestea au fost ignorate, ba uneori chiar ridiculizate de autorități. Însă, în 2005, un studiu oficial al National Radiological Protection Board a conchis că, pentru copiii care locuiesc în apropierea acestor stâlpi de electricitate, riscul de a se îmbolnăvi de leucemie este mult mai mare.
Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului – componentă a O.M.S. și cea mai importantă organizație internațională ce se ocupă cu studiul acestei boli – clasifică smogul electronic ca „posibil cancerigen pentru om”. Profesorul David Carpenter, decanul Școlii de Sănătate Publică din New York, a declarat pentru ziarul The Independent din 30 aprilie 2006 că este foarte probabil ca smogul electronic să fie responsabil pentru 30% dintre cancerele la copii. Un raport al Departamentului de Sănătate din California conchide că este de asemenea foarte probabil ca smogul electronic să producă la adulți leucemie și cancer la creier, și poate fi responsabil pentru 10% din totalul pierderilor de sarcină. Profesorul Denis Henshaw de la Universitatea din Bristol, profesor de efectele radiației asupra omului, afirmă că „o cantitate uriașă de dovezi indică o gamă întreagă de efecte adverse asupra sănătății”. El estimează și că smogul electronic conduce la apariția și intensificarea depresiilor, una dintre cele mai răspândite boli psihice de astăzi.
Poate aspectul cel mai alarmant dintre toate este faptul că există din ce în ce mai multe dovezi care arată că smogul electronic îi face pe unii oameni să devină alergici la electricitate, acuzând greață, dureri, amețeală, depresii, insomnii și dificultăți de concentrare atunci când utilizează aparatură electrică sau se află în apropierea stâlpilor de telefonie mobilă. Unii sunt atât de rău afectați, încât sunt nevoiți să își schimbe stilul de viață. Se estimează că numărul acestor persoane se ridică la un total de 3% din întreaga populație a globului.
Iată și un caz concret, cel al unei persoane afectate de aceste efecte nocive ale smogului electronic. Până acum doi ani, Sarah Dacre mărturisește că ducea o „viață fericită”. Conducea propria ei companie și locuia într-o casă scumpă din nordul Londrei, când, deodată, i-a slăbit vederea la ochiul drept: a observat prima dată acest efect atunci când a fost incapabilă să citească o hartă. Curând după aceea, a început să simtă dureri în încheieturi. Nu mai putea să doarmă și își petrecea nopțile „plimbându-se ca un leu în cușcă”. I-a slăbit memoria, până în asemenea măsură încât, dacă își nota pe hârtie ce lucruri vroia să-și amintească să le facă, uita chiar și că a scris acele notițe. Simptomele se înrăutățeau ori de câte ori se expunea la electricitate. Nu putea să folosească computerul nici măcar cinci minute fără să i se facă rău… Toate acestea îi creau senzația că se topește încetul cu încetul…
Faptul că radiația electromagnetică poate declanșa asemenea simptome e cea mai bună dovadă a efectelor pe care ea le are asupra organismului uman. Desigur, nu toți avem sensibilitatea necesară apariției alergiei, dar aceasta nu înseamnă că nu suntem cu toții afectați într-o formă sau alta. Poate pentru prima oară în istorie, omul se confruntă cu un inamic care, deși este de natură fizică, e cu totul invizibil. Vom fi capabili oare să conștientizăm acest lucru, pentru a ne putea apăra, sau vom plăti cu docilitate tribut bolii și morții tocmai pentru că am renunțat să gândim noi înșine asupra celor ce ne privesc, încrezându-ne mass-mediei și instituțiilor plătite să mintă de cei ce acumulează câștiguri uriașe, jucându-se cu viața noastră?

Lect. Dr. Ing. Andrei Drăgulinescu- „Idolii fără fir – Efectele telefoniei fără fir și poluarea electromagnetică”

Articol aparut in nr. 10 al revistei “Familia Ortodoxa” - 

CategoryUncategorized
Tags

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer