– Nu ne-am aștepta ca o activitate inofensivă cum ar fi descărcarea unui film de pe Internet și transferul său pe o plasmă, pentru a fi vizionat într-o duminică după-amiază, sau deschiderea radioului în mașină să activeze vreun sistem de supraveghere. Totuși, ne avertizează Daily Mail, aceste două mișcări simple pot transmite date exacte despre ceea ce facem la un momoent dat și unde ne aflăm.

„Spionii” nu vor mai trebui să se infilltreze cu discreție prin case pentru a instala dispozitive de supraveghere – e suficientă valorificarea conexiunilor între dispozitivele controlate de aplicații pe care le folosim în fiecare zi, afirmă directorul CIA, David Petraeus (foto jos).

CIA susține că are resursele necesare pentru a „citi” aceste dispozitive prin intermediul Internetului, și poate chiar prin intermediul undelor radio. De altfel, toate dispozitivele electronice cu care ne-am obișnuit – de la telecomandă la ceasul electronic de ultimă generație – pot fi acum controlate prin aplicații.

ARM, o companie producătoare de cipuri, a scos recent pe piață un cip de mică putere, care poate fi utilizat pentru aproape orice dispozitiv din casă – de la un figider sau cuptor la soneria de la ușă – acestea putând fi controlate prin conexiunea la Internet.

Totuși, informațiile cumulate de la gadget-uri conectate „vor putea fi citite cu foarte mare ușurință și chiar controlate de la distanță”, avertizează directorului CIA într-o analiză realizată pe blogul Danger Room al publicației Wired.

Petraeus spune că toate aceste gadgeturi conectate la web au revoluționat arta spionajului, permițând monitorizarea indivizilor aproape automat.

Acesta afirmă că noile tehnologii au revoluționat domeniul monitorizării indivizilor  – „în special pentru efectul lor asupra traficului clandestin”. Elementele de interes vor fi amplasate, identificate, monitorizate și controlate de la distanță prin tehnologii avansate, cum ar fi radio-frecvențele de identificare, rețelele de senzori, serverele  încorporate – toate conectate la un Internet de ultimă generație, folosind tehnici de mare putere, diversificate și eficiente din punct de vedere al costului.

Petraeus a vorbit și despre capitalul de risc care derivă din tendința de a instala procesoare pentru conexiuni la Internet tuturor dispozitivelor de care ne înconjurăm, inclusiv unora „neutre” cum ar fi frigiderele, cuptoarele și sistemele de iluminat.

Declarația acesta este relevantă mai ales în contextul în care, în această săptămână, una dintre cele mai mari companii producătoare de cipuri, ARM, a prezentat clienților săi un nou procesor.

Cipurile scoase pe piață sunt mai mici, mai ieftine și cu un nivel mai redus de consum decât procesoarele anterioare, fiind concepute pentru a atașa conexiune la Internet aproape oricărui aparat electric, înaintând conceptul de “Internet al  obiectelor”.

Analiștii care încearcă să întrevadă consecințele viitoare ale acestor tehnologii cred că, într-o zi, toate aceste dispozitive conectate la Internet vor ajunge să transmită date exacte despre locația noastră și activitățile în care suntem implicați, date care vor fi arhivate și stocate pe termen lung.

Grupurile de apărare a confidențialității, între care Electronic Frontier Foundation, au avertizat că informațiile personale vor ajunge să fie folosite în mod abuziv și că, prin multiplicarea dispozitivelor conectate la Internet, posibilitățile de supraveghere a indivizilor se vor mări exponențial, fără ca utilizatorii să aibă dreptul de control sau de apărare în fața acestor metode intruzive.

sursa: financiarul.ro

CategoryUncategorized

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer