Reușită fără precedent în istoria medicinei: fabrica de organe umane sintetice!

Oamenii de știință de la University College London cresc organe umane în condiții de laborator, această reușită tehnologică având posibilitatea de a elimina, în viitor, nevoia ca oamenii să doneze organe.

Echipa condusă de profesorul Alexander Seifalian face parte din departamentul de nanotehnologie și medicină regenerativă din cadrul universității. În cadrul acestui laborator, oamenii de știință folosesc celulele recoltate din corpul pacienților pentru a crește organe „la comandă”. Pentru că organele sunt făcute cu ajutorul propriilor celule ale pacienților, riscul ca acestea să fie respinse de corp este, în teorie, eliminat.

„Acum creștem un nas pentru un pacient, pe care urmează să-l folosim luna viitoare. Este o premieră mondială, nimeni nu a mai crescut un nas în laborator până acum”, a declarat profesorul Seifalian.

Atunci când nasul va fi transferat în corpul pacientului, acesta nu va fi pus direct pe fața acestuia, ci va fi introdus într-un balon care va fi implantat sub piele, în brațul pacientului. După patru săptămâni, timp în care pielea și vasele sanguine se vor dezvolta, nasul va fi monitorizat, iar apoi va fi transplantat pe față.

„Alți specialiști au încercat să facă implanturi pentru înlocuirea nasului, însă nu au găsit soluții care să funcționeze pe termen lung. Nasurile pe care aceștia le-au folosit s-au deplasat pe față cu timpul, iar forma lor s-a schimbat. În schimb, nasul nostru nu va avea aceste probleme, pentru că este un nas întreg construit din polimeri”, a explicat Adlola Oseni, membru al echipei de cercetători.

Polimerul care este folosit pentru conceperea nasului este compus din miliarde de molecule, fiecare dintre acestea măsurând aproximativ un nanometru, fiind astfel de 40.000 de ori mai mici decât grosimea unui fir de păr. Pentru că lucrează la aceste dimensiuni, cercetători pot realiza materialul cu un nivel de detaliu extraordinar.

„În acest nanomaterial există mii de găuri de dimensiuni mici. Țesutul crește prin aceste găuri și devine parte a materialului. Cu timpul, nasul devine un nas adevărat, iar pacientul îl va simți exact ca pe un nas autentic”, a explicat Seifalian. Rețeta exactă a materialului biocompatibil este un secret bine păzit, universitatea investind deja peste 100.000 de lire sterline în conceperea sa.

Cercetătorii realizează și alte organe în laborator: o trahee, ce a fost folosită în cadrul primului transplant al unui organ sintetic din istorie, urechi sau artere. „Suntem primii cercetători din întreaga lume care lucrează la așa ceva. Putem face un metru de artere artificiale la fiecare 20 de secunde, dacă dorim”, a declarat Seifalian.

„Dacă vom reuși să creștem o inimă sau un plămân în laborator, nu vom mai avea nevoie de donatori. Eforturile noastre științifice vor avea consecințe extraordinare asupra modului în care practicată medicina”, a concluzionat Seifalian.

Sursa: Daily Mail

CategoryUncategorized

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer