Nu sunt un mptimit al fotbalului, ba dimpotriv. Am o aversiune faț de fenomenul microbist n sine, deși mi place s bat mingea – ori de cte ori am ocazia. Exaltarea și amploarea pe care a luat-o un simplu sport m agaseaz prin monstruozitatea efectelor asupra societții, prin paradoxurile pe care le impune ca pe ceva firesc.

Fotbalul ca joc – zice-se c provine din China, unde acum dou mii de ani, chinezii ș numeau cuju. n antichitatea greceasc, același joc purta numele de Episkiros, fiind destinat doar copiilor. Romanii l-au preluat cu denumirea de Harpastum (devenit ulterior Calcio – de la nclțmintea juctorilor – calceus), fiind un joc foarte popular printre soldați.

Este de nțeles deci fascinația juctorilor și plcerea acestora de a-și dovedi ndemnarea și miestria cu obiectul rotund numit minge. Ce nu este de nțeles este fascinația, frenezia, pasiunile și chiar fanatismul pe care l trezește n unii acest sport. Cci majoritatea așa-zișilor suporteri sunt departe de idealul unei vieți sportive, fotbalul fiind cam singurul sport ce promoveaz… berea și violența de stadion, n loc s promoveze n rndul suporterilor jocul n sine. Cci dac faci un sondaj printre susțintorii unui club de fotbal DE CND NU AU MAI JUCAT FOTBAL ? rspunsul va fi șocant de dezamgitor, n raport de rspunsurile la ntrebrile: DE CND NU AI MAI BUT O BERE sau DE CND NU TE-AI MAI BTUT LA IEȘIREA DE PE STADION ?

Și atunci, m ntreb eu, CINE ȘI DE CE ANUME PROMOVEAZ FOTBALUL ?!

Se recunoaște astzi oficial c fotbalul este folosit de arhitecții societții multiculturaliste drept o supap a tensiunilor sociale. Este mai puțin periculos pentru Guvernul Mondial din umbr (și reprezentanții lor vizibili – Guvernele naționale din fiecare țar) s dezlnțui furie irațional la un joc stupid, n care dou echipe de cte 11 juctori fiecare ncearc s loveasc o minge rotund (mingea de fotbal), cu scopul de a o introduce n poarta advers, dect s te trezești c aceeași violenț mocnit ți explodeaz n Piaț, n Universitate și ameninț s schimbe “ordinea” masonic instituit.

Fotbalul a ajuns dintr-un simplu sport, un mod de viaț paradoxal, care nu mai are nici o legtur cu sportul respectiv n sine (jocul propriuzis). Microbistul devine obsedat de rezultatele meciurilor, clasamente, arbitri, campionate, scandaluri, viața sexual a fotbaliștilor, banii cștigați din transferuri, orice mai puțin jocul n sine, ndemnul la practicarea lui ca scop al obținerii dezideratului antichitții mens sana in corpore sano (minte sntoas n corp sntos).

Pentru așazișii suporteri, fotbalul a devenit un soi de preocupare obsesiv, un subiect de hipnoz colectiv, n care discrepanța dintre juctori și cei din tribune este evident. Pe teren – trupuri sculturale, n tribune – butoaie de bere pe dou picioare.

Ce m ngrozește este faptul c activitatea unei țri ntregi a fost paralizat vreme de o zi (s-a dat liber de la munc, copii nu au mai fcut școal n ziua meciului finalei Ligii Campionilor Europeni) pentru un meci disputat de la 8 seara, fr ca nimeni s remarce aberația și anormalitatea acestui fenomen.

Rapcea Mihai

 

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer