Primul primar ales al Capitalei după Revoluție, Crin Halaicu, deține la Mogoșoaia un imens palat. Domeniul pe care-l deține este folosit ca reper în zonă pentru agenții imobiliari.

Primul primar al Capitalei, din epoca postdecembristă, Crin Halaicu (60 de ani), s-a numărat printre milionarii în dolari ai României. În 1992, cand a ajuns primar general din partea PNL, Halaicu locuia într-o casă modestă. La finalul mandatului de primar, frapa prin opulență.

Crin Halaicu a ales să dispară de pe scena politică, după ce și-a finalizat mandatul de patru ani. Afacerile imobiliare i-au mers o perioadă. Acum, firmele sale nu-i mai aduc aproape niciun profit. Aproape te întrebi cum își permite să-și întrețină domeniul de la Mogoșoaia.

Reper imobiliar

I se mai spune și „latifundiarul de la Mogoșoaia”. Asta pentru că deține acolo un adevărat domeniu, despre care se spune că ar fi mai mare decât palatul brâncovenesc din mica localitate de lângă București.

Intrarea palatului de pe strada Crinului

Palatul fostului edil este construit în mijlocul unui întins domeniu de peste 1,2 hectare, situat chiar pe malul lacului Mogoșoaia. Valoarea întregului edificiu a fost estimată la peste 5 milioane de euro.

Crin Halaicu locuiește pe strada… Crinului, în fapt o uliță plină de moloz și mormane de gunoaie. Odată ajunși însă la poarta domeniului lui Halaicu, imaginea se schimbă radical. Te duce cu gândul la conacele din romanele lui Thomas Hardy (scriitor britanic, 1840-1928).

Vila este compusă din 16 camere, așezate pe patru niveluri – demisol, parter, etaj și mansardă. Întreaga construcție a fost edificată în anul 2002.

Două piscine, teren de tenis, ponton…

Anunțul de la intrare pe care scrie mare „câine rău” îți înfrânează tendința de a te apropia prea mult de reședință. Printre zăbrelele din fier forjat se zărește o parte a domeniului: o grădină frumoasă,  cu alei pavate cu dale din piatră colorată. Plantele ornamentale care mărginesc aleile sunt trase „la linie”.

În jurul reședinței străjuiesc mai mulți pini. În partea dinspre lac a domeniului, Crin Halaicu a amenajat mai multe pergole pentru flori agățătoare, iar de-a lungul gardului proprietății a plantat viță-de-vie.

Pentru a se relaxa, fostul primar a construit pe vastul său domeniu două piscine și un teren de tenis, cu nocturnă.

Ca orice proprietar de vilă pe malul lacului care se respectă, Halaicu are și un mic ponton, pentru a se putea plimba cu barca. Întreaga proprietate este înconjurată de un gard imens, pe care au fost montate camere video.
Domeniul lui Crin Halaicu a devenit un adevărat reper geografic. Agenții imobiliari îl folosesc ca punct de orientare atunci când vor să localizeze loturile de teren din zonă. „Loturi de teren, Mogoșoaia pădure, între baza sportivă FRF și zona Crin Halaicu (…)”, este doar unul dintre sutele de anunțuri imobiliare pentru acea zonă. Prețul zonei, cu toate utilitățile trase la marginea proprietății, este acum de aproximativ 150 de euro metrul pătrat.

Afaceri „pe zero”

O vilă precum cea a lui Crin Halaicu de la Mogoșoaia, a cărei întreținere este foarte costisitoare, te duce cu gândul că proprietarul trebuie să aibă afaceri importante, care merg ca pe roate. Cu toate acestea, vremurile în care fostul edil scotea profituri uriașe din afaceri imobiliare au apus demult. Crin Halaicu mai deține în prezent doar două firme, a căror situație nu este deloc roz.

Alături de fosta soție, Carmen

Grupul Imobiliar București SRL, înființat în septembrie 1994, adică exact la jumătatea mandatului de primar general, a fost profitabil în primii ani de funcționare. Declinul a venit după anul 2000, când Halaicu ieșise de pe firmamentul vieții politice.

Din 2005 și până în 2009, societatea a fost mai mereu „pe zero” în privința profitului. Ultimul an profitabil a fost 2009, când Grupul Imobiliar București SRL i-a adus în conturi lui Crin Halaicu 235.000 de lei (60.000 de euro), potrivit datelor de la Registrul Comerțului.În 2011, Crin Halaicu a mai înființat o firmă. El a deschis, la Mogoșoaia, restaurantul Mongol Cafe.

Sponsor de partid

Deși firmele sale nu aduc profit, Crin Halaicu a donat, în ultimii ani, sume importante pentru PNL. În 2009 și 2010, el a fost cel mai generos sponsor persoană fizică pentru liberali. Doar în 2010 Halaicu a vărsat în pușculița PNL nu mai puțin de 140.000 de lei (35.000 de euro).

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, în 2010, singura firmă deținută în acel moment, Grupul Imobiliar București SRL, care avea trei angajați, a avut profit zero, la o cifră de afaceri de 29.000 de lei (7.000 de euro).

12.000 de metri pătrați are domeniul lui Crin Halaicu din comuna Mogoșoaia, județul Ilfov.

Primul primar liber ales, primul primar controversat

De numele fostului primar al Capitalei se leagă numeroase scandaluri. Unul dintre cele mai răsunătoare este legat de modul în care Primăria Capitalei, condusă de Halaicu, a concesionat firmei Dalli Exim SRL, în 1995, administrarea a 52 de parcări, cu 3.300 de locuri, în centrul Capitalei.

Crin Halaicu susține și acum că nu a avut niciun interes în semnarea contractului care avantaja doar firma privată. Potrivit contractului, catalogat, ulterior, drept ilegal, Dalli Exim SA trebuia să verse în vistieria municipalității doar 55,5% din încasări, în condițiile în care primea locurile de parcare „la cheie”, fără să fie nevoită să mai facă vreo investiție.

Ce nu a spus însă fostul edil este că cei pe mâna cărora a lăsat parcările sunt parteneri de-ai săi de afaceri. Un imens conflict de interese, mare cât palatul de la Mogoșoaia al fostului primar, care, din păcate, la momentul respectiv, nu era sancționat de lege.

Conflict de interese cât casa

„Eu am înțeles că sunt trimis acolo să fac o treabă pentru toată lumea. În felul ăsta mi-am făcut și mulți dușmani, dar n-am prea ținut cont de asta”, declara Halaicu, în 2011, într-un interviu acordat „Jurnalului Național”.

În 2008, Halaicu conducea un bolid Hummer, în valoare de peste 50.000 de euro

În aceeași perioadă, Halaicu și-a făcut însă și prieteni. Relații de bun augur financiar. Exemplu, cei din „gașca Dalli”. Dalli Exim SRL, înființată în 1993, avea asociați, printre alții, pe Dorin Cocoș (51 de ani), soțul Elenei Udrea, Viorel Jianu (44 de ani) și Mihnea Gabriel Lucov (41 de ani).

În 1994, cu un an înainte să concesioneze parcările acestei firme, Crin Halaicu a înființat firma Fondul Imobiliar SA. Printre acționari s-au numărat controversatul Alexandru Bittner (55 de ani), omul de încredere al lui Dorin Cocoș, Viorel Jianu și Mihnea Gabriel Lucov, adică aceleași personaje din „afacerea Dalli”. Afacere care a umflat conturi în urma monopolului acordat de Halaicu asociaților săi.

Încercările de a-l contacta pe Crin Halaicu, pentru a-și exprima un punct de vedere, au fost sortite eșecului. Secretara acestuia de la firma Grupul Imobiliar București a declarat de fiecare dată că șeful ei nu este disponibil.

Domeniul Halaicu, văzut din satelit

Profil Crin Halaicu

– Crin Halaicu a absolvit în 1979 Institutul de Construcții București, Facultatea de Instalații.

– A lucrat ca inginer pe mai multe șantiere, printre care Centrala Hidroelectrică Porțile de Fier 2.

– A fost căsătorit de două ori, ultima oară divorțând în 2010.  Cu prima soție are un băiat, Andrei, iar  din a doua căsnicie are doi copii minori, un băiat și o fată.

– La 6 ianuarie 1990, Halaicu a devenit membru al Partidului Național Liberal.

– În 1992, a fost ales primar general al Capitalei.

– După alegerile locale din 1996, la care nu a participat, Crin Halaicu s-a retras din viața publică, ocupându-se de  afaceri imobiliare.

– A revenit în activitatea politică a PNL în 2009, fiind numitraportorul comisiilor de specialitate PNL București.

– A fost, pe rând, vicepreședinte al organizației PNL sector 5 (1990 – 1992), vicepreședinte  PNL (1992 - 1994) și secretar general al PNL (1994 - 1996).

sursa: adevărul.ro

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer