ncepnd de astzi, 30 mai, Salonul Internațional de Carte Bookfest 2012 și va ntmpina primii vizitatori și va da startul unui program maraton ce cuprinde nu mai puțin de 300 de evenimente: lansri de carte, sesiuni de lectur și ntlniri cu personalitți ale lumii literare romnești și internaționale, concerte, proiecții cinematografice, reprezentații de teatru pentru copii și cursuri de limb francez.

Cea de a VII-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest, organizat de Asociația Editorilor din Romnia sub egida Federației Editorilor din Romnia, va ncepemiercuri, 30 maiși va ține pnduminic, 3 iunie, spațiul de desfșurare fiind pavilioanele C1, C2, C3, C4, C5 din Complexul Expozițional Romexpo. Respectnd tradiția creat prin invitarea unei țri la fiecare ediție, Bookfest se bucur n 2012 de participarea Franței ca oaspete de onoare. Standul țrii invitate va fi amenajat n pavilionul C3, aici urmnd s aib loc evenimentele anunțate de Ambasada Republicii Franei i Institutul Francez.

Autorii romni și francezi prezenți la Bookfest
Iubitorii crții care vor veni la Bookfest pe 30 și 31 mai i vor putea ntlni la evenimentele de lansare peHoria-Roman PatapievicișiMircea Crtrescu. n urmtoarele zile,vor avea ocazia de a-i revedea și asculta peNeagu Djuvara, Gabriel LiiceanușiLucian Boia,la prezentrile volumelor pe care cunoscuții autori le vor lansa n cadrul programului Bookfest.

Din partea țrii invitate, și-au conifrmat prezența la ntlnirea cu vizitatorii Bookfest 2012 productorul și moderatorul de emisiuni culturaleBernard Pivot, autoriiMichel Houellebecq, Nedim Grsel, Sylvie Germain, Yasmina KhadrașiYann Apperry,editorulJean Mattern(responsabilul cu literatura strin al Editurii Gallimard) și academicianulDominique Fernandez(autorul volumului „Rapsodia romn”).

ScriitoareaSylvie Germainva veni pe 31 mai n fața publicului pentru o sesiune de ntrebri și rspunsuri, iarBernard Pivoti va provoca pe vizitatorii standului internațional la un test de scriere dup dictare n limba francez. Tot pe 31 mai, Bernard Pivot va fi prezent la o degustare de vinuri romnești, ocazie cu care și va prezenta volumul “Dictionnaire amoureux du vin”, iar pe 2 iunie va intra ntr-un dialog cu Luiza Vasiliu (Dilema Veche) și Horia-Roman Patapievici.
Vineri, 1 iunie și smbt, 2 iunie, publicul Bookfest va avea ntlnire la standul Franței cu scriitorulMichel Houellebecq. Cunoscutul autor al “Particulelor elementare” va fi prezent n fața vizitatorilor pentru o discuție moderat de Mihaela Dedeoglu (RFI Romnia) și Matei Martin (Dilema Veche) și va participa la o sesiune de ntrebri și rspunsuri, urmat de o sesiune de autografe.

n seara zilei de 30 mai, Bookfest se va muta pentru cteva ore la sediul Fundației Lwendal din Piața Gh. Cantacuzino nr. 1, unde va avea loc “Noaptea literaturii europene”,proiect coordonat la București de Institutul Cultural Romn.

Literatur și cinema n fiecare zi
n pavilionul C3, cartea se va ntlni n fiecare zi cu filmul de art. Prin formula “Cinema dup carte”, Bookfest le lanseaz anul acesta vizitatorilor invitația de a viziona, gratuit, pelicule cinematografice avnd la baz scenarii adaptate dup opere ale unor cunoscuți autori francezi. Pintre producțiile anunțate se afl și filmul realizat dup volumul “Particulele elementare” al lui Michel Houellebecq.

Conexiunea dintre literatur și film va fi și tema dezbaterii pe care revista Observator Cultural o va organiza pe 31 mai, n seria de evenimente Formula 3. Tot pe 31 mai, Asociația Editorilor din Romnia va aduce n centrul atenției statutul editorului de carte n Romnia și n Europa, ntr-un eveniment la care sunt invitați reprezentanți ai unor edituri din Romnia, Polonia și Franța.

Cea de a VII-a ediție a Salonului Internațional al Crții Bookfest va reuni ntr-un spațiu ce depșește 4.000 mp edituri, distribuitori de carte, tipografii și companii partenere Bookfest. Vizitatorii salonului vor avea intrarea liber, accesul fcndu-se dup urmtorul program: pe 30 și 31 mai (miercuri și joi), ntre 10:00 și 20:00, pe 1 și 2 iunie, ntre 10:00 și 22:00, iar pe 3 iunie, ntre 10:00 și 20:00.

Salonul Internațional de Carte Bookfest 2012 este organizat n colaborare cu Ambasada Franței la Bucureti și Institutul Francez, co-finanțat de Ministerul Culturii i Patrimoniului Naional și susținut de Consiliul Naional al Audiovizualului. Ediția Bookfest 2012 are ca parteneri Muzeul Țranului Romn, ArCub, Primria Municipiului București, primriile sectoarelor 1, 2 și 5, fiind susținut de Lemon Design, BMW și Julius Meinl. Partenerii media sunt TVR Cultural, RFI Romnia, Hotnews, Ziarul Financiar, Jurnalul Național, Dilema Veche, Observator Cultural, Zile și Nopți, Șapte Seri, cariereonline.ro, 121.ro, b365.ro, port.ro, DIGI-24, și compania Spectacular.

Salonul Internațional de Carte Bookfesteste o manifestare de tradiție organizat n fiecare an de Asociația Editorilor din Romnia, sub egida Federației Editorilor din Romnia, cea mai important confederație patronal din mediul editorial romnesc. Bookfest s-a impus n spațiul cultural ca un eveniment care promoveaz lectura și accesul consumatorilor de carte la produsele editoriale de calitate.

Asociația Editorilor din Romniaa fost nființat n 1991 cu misiunea de a reprezenta interesele editorilor și de a promova valorile culturii universale. AER și propune s promoveze lectura produselor editoriale de calitate i scrisul, s uureze accesul cititorilor la carte din punct de vedere material i informaional, contribuind astfel la o liber circulaie a ideilor, precum i la integrarea culturii i limbii romne n circuitul mondial de valori.

 

Contact:
Asociația Editorilor din Romnia
comunicare@bookfest.ro

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *