Tonul pescuit pe coasta Californiei a indicat, la masuratori, o radioactivitate record, ca urmare a accidentului nuclear de la Fukushima, din 2011.

Oamenii de stiinta considera ca pestii au fost iradiati cand se gaseau in apele japoneze, purtan mai departe in ocean elementele radioactive, noteazaBBC.

Totodata, insa, oamenii de stiinta insista pe faptul ca, in ciuda radioactivitatii ridicate, pestii sunt perfect comestibili. Cazul este mai degraba relevant pentru modul in care speciile migratoare poarta odata cu ele poluarea pe distante foarte mari.

“Este o lectie cu privire la cat de interconectate sunt eco-regiunile intre ele, chiar atunci cand sunt separate prin mii de kilometri”, a delcarat Nicholas Fisher, profesor de stiinte marine la Stony Brook University, New York.

Nivelul de radioactivitate identificat este de la pana la 10 ori mai mare decat cel identificat inaintea incidentului de la Fukushima. Pestele asurpa carora s-au facut masuratorile, tonul, este unul dintre cei mai consumati pesti in SUA, ceea ce face masuratorile cu atat mai relevante.

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.