Spturi arheologice efectuate n zona Vama Veche – 2 Mai au scos la iveal amnunte inedite despre cum priveau anticii cea mai interesant staiune de pe litoral. “nc din antichitate atenienii veneau aici n weekend la relaxare dar, spuneau ei, staiunea ncepuse s se strice, nu mai era ca odat, fiind acum plin de tot felul de tebani i geto-daci”, spun arheologii romni.

Scrierile antice arat c vechii greci erau preocupai de degradarea continu a staiunii i-l considerau vinovat principal pe poetul Ovidiu (Publius Ovidius Naso): “La civa ani dup ce s-a stabilit la Tomis a nceput s scrie un volum de poezii despre Vama Veche, mai trist caTristele, n care povestea despre cum pierdea vremea pe plaj, cum voia s se duc la plaj, cum gsea scoici pe plaj i tot aa. Unul din cele mai cunoscute versuri ale sale era «acuma in o amfor de vin n mn, i o beau»”, relateaz arheologii.

Pe lng Ovidiu, cercetrile au artat c n staiune ncepuser s-i fac apariia greci i romani care nu nelegeau spiritul locului, intrau cu carele pn pe plaj, ascultau ode la maxim din lectic sau daci care-i etalau brrile i coifurile de aur. Acetia proveneau din rndul comatilor care se ddeautarabostes, dar grecii le spuneaucocalaresiar romaniihipsteres.

sursa: timesnewsromanes.ro

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.