Săpături arheologice efectuate în zona Vama Veche – 2 Mai au scos la iveală amănunte inedite despre cum priveau anticii cea mai interesantă stațiune de pe litoral. “Încă din antichitate atenienii veneau aici în weekend la relaxare dar, spuneau ei, stațiunea începuse să se strice, nu mai era ca odată, fiind acum plină de tot felul de tebani și geto-daci”, spun arheologii români.

Scrierile antice arată că vechii greci erau preocupați de degradarea continuă a stațiunii și-l considerau vinovat principal pe poetul Ovidiu (Publius Ovidius Naso): “La câțiva ani după ce s-a stabilit la Tomis a început să scrie un volum de poezii despre Vama Veche, mai trist ca Tristele, în care povestea despre cum pierdea vremea pe plajă, cum voia să se ducă la plajă, cum găsea scoici pe plajă și tot așa. Unul din cele mai cunoscute versuri ale sale era «acuma țin o amforă de vin în mână, și o beau»”, relatează arheologii.

Pe lângă Ovidiu, cercetările au arătat că în stațiune începuseră să-și facă apariția greci și romani care nu înțelegeau spiritul locului, intrau cu carele până pe plajă, ascultau ode la maxim din lectică sau daci care-și etalau brățările și coifurile de aur. Aceștia proveneau din rândul comatilor care se dădeau tarabostes, dar grecii le spuneau cocalares iar romanii hipsteres.

sursa: timesnewsromanes.ro

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares