Mai rau decat nazistii: securistii din Israel fac abuzuri impotriva palestinienilor, interzicandu-le sa isi viziteze locurile natale

Serviciul de securitate israelian Shin Bet a cerut accesul la e-mailul personal al turistilor straini care incercau sa intre in tara. Vina acestora? Numele lor erau arabe, spun trei dintre turistii americani interogati la aeroportul Ben Gurion. Oamenilor nu li s-a permis intrarea in Israel, in urma verificarilor.

Najwa Doughman, in varsta de 25 de ani, arhitecta in New York, a aterizat in Israel la 26 mai, aceasta fiind a treia vizita in tara. Intentiona sa viziteze Israelul impreuna cu prietena sa, Sasha Al-Sarabi, de 24 de ani, scrie Haaretz. Ambele femei s-au nascut in familii palestiniene expulzate din Haifa si Akko in 1948.

La o ora dupa aterizarea pe Ben Gurion, a inceput interogarea lui Doughman, de catre o femeie gardian, care nu s-a prezentat nici cu numele, nici cu functia.

Prima parte a interogatoriului a inceput cu intrebari precum: “Te simti mai araba decat americana?”, “Te duci la Al-Aqsa?” si “De ce vii aici pentru a treia oara? Poti merge in Venezuela, Mexic, Canada. Sunt mai aproape de New York si mult mai ieftine!”.

Dupa aceea, gardianul a accesat site-ul Gmail de pe computerul sau si i l-a inmanat femeii, ca sa-si introduca userul si parola contului de mail. Doughman a fost surprinsa, insa nu i-a trecut prin cap sa refuze. Femeia gardian a parcurs apoi mailul sau personal, cautand cuvinte-cheie precum Israel, Palestina, Cisiordania si Miscarea Internationala de Solidaritate. Si-a notat cateva nume ale contactelor, e-mailurile si numerele acestora de telefon.

Dupa cinci ore de interogatoriu, Doughman si prietena sa au mai avut de asteptat trei ore, dupa care li s-a spus ca nu pot intra in Israel. Insotite de un numar mare de garzi, au fost conduse intr-o alta parte a aeroportului, unde li s-au facut fotografii si li s-au perchezitionat bagajele.

Cele doua femei si-au petrecut noaptea intr-o celula din aeroport si a doua zi au fost trimise acasa, via Franta.

Acestea nu sunt singurele cazuri de acest gen. Exista cel putin inca trei cazuri de turisti carora li s-a cerut accesul la e-mailul personal si, dupa ce au refuzat, li s-a spus ca au ceva de ascuns si le-a fost interzisa intrarea in tara.

Shin Bet si-a asumat intreaga raspundere pentru controalele din Ben Gurion si a precizat ca acestea sunt perfect legale.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *