China se implica in Afganistan, pe masura ce SUA se retrage
 Întâlnirea liderilor statelor asiatice, la care a participat și Rusia, își arată primele rezultate. Acestea vor să creeze o forță militară comună, capabilă să egaleze și chiar să depășească potențialul NATO – manevrat de evreii americani.
O alianță militară și polițienească care include China, Rusia, dar si alte state mai mici din Asia Centrala intentioneaza sa joace un rol sporit in Afganistan, pe masura ce trupele NATO se pregatesc sa se retraga.
Vom continua sa administram pe cont propriu problemele regionale, asigurand protectie impotriva socurilor si turbulentelor externe si, totodata, vom juca un rol mai mare in reconstructia pasnica a Afganistanului“, a declarat presedintele chinez Hu Jintao, in cadrul unui summit legat de politici regionale, noteaza Reuters.Toti participantii la summit-ul regional, printre care China, Rusia, Kazahstan, Kirghistan, Tajikistan si Uzbekistan, au un interes in dezvoltarea viitoare a Afganistanului si doresc sa se implice in procesul de reconstructie. Au participat de asemenea Iranul, India si Pakistanul.

Întâlnire Putin - Ahmadinejad în China Președintele rus, Vladimir Putin, s-a întâlni cu omologul său iranian, Mahmoud Ahmadinejad, la summitul de la Beijing, alOrganizației de Cooperare de la
Shanghai (Rusia, China, Uzbekistan, Kazahstan, Tadjikistan, Kârgâzstan) din 6-7 iunie. Această organizație se dorește a fi o contrapondere la influența SUA în Asia Centrală, regiune a fostei URSS bogată în hidrocarburi și strategică din punct de vedre geopolitic, având în vedere că este aproape de Afganistan și China.

Presedintele Afganistanului a participat in calitate de observator la aceasta intrunire, tara sa neavand drept de vot. Acesta a anuntat in fata presei ca tara sa si China vor anunta in curand un plan de strangere a legaturilor, semnalizand astfel rolul important pe care China il va avea de jucat dupa ce trupele NATO vor parasi zona.

Totodata, China ar putea ajuta la imbunatatirea relatiilor dintre Afganistan si Pakistan, relatii foarte tensionate in prezent din cauza ca mare parte din fortele talibane s-au retras la granita cu Pakistanul. Relatiile stranse si strategice dintre China si Pakistan ar putea sa joace un rol in calmarea tensiunilor dintre cele doua state vecine.

Rusia și China se opun unei intervenții militare în Siria

Rusia și China și-au exprimat din nou opoziția față de o intervenție militară străină și față de schimbarea regimului Bashar Al-Assad.

“Rusia și China se opun cu fermitate oricărei încercări de soluționare a crizei din Siria printr-o intervenție militară străină sau schimbării forțate a regimului”, se arată într-un comunicat comun, citat de CNN, al președintelui rus Vladimir Putin și al omologului său chinez Hu Jintao.

Comunicatul a fost emis în timpul vizitei lui Vladimir Putin la Beijing, în contextul în care liderii Uniunii Europene și Statelor Unite încearcă să intensifice presiunile internaționale asupra regimului Bashar al-Assad, după 15 luni de violențe soldate cu peste 13.000 de morți, conform activiștilor pentru drepturile omului.

În comunicatul comun, Hu Jintao și Vladimir Putin au subliniat necesitatea găsirii unei soluții politice interne la criza din Siria. “Credem cu fermitate că criza din Siria trebuie soluționată în mod corect și pașnic prin încetarea violențelor de către toate părțile implicate în conflict și prin inițierea unui dialog politic complet fără ingerințe externe”, precizează liderii Rusiei și Chinei.

În replică, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, insistă că Statele Unite au exprimat clar dorința ca Rusia să joace un “rol constructiv” în “tranziția politică” din Siria.

“Sunt analizate toate opțiunile în privința Siriei, iar necesitatea unei acțiuni rapide este luată în considerare de membrii Administrației americane și de oficialii de la Națiunile Unite”, a avertizat Carney.

CategoryUncategorized
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares