Sinele cuantificat – evoluție sau control total ?

Sinele cuantificat – ideea care va revoluționa medicinaGalerie foto (7)

În ultimii ani a început să se contureze o nouă idee, ce promite să transforme în mod radical medicina: „sinele cuantificat”. Inițiată de câțiva pasionați, teoria sinelui cuantificat reprezintă aplicarea metodei științifice asupra sinelui prin evaluarea propriei persoane cu ajutorul unui set de indicatori. Valorile rezultate se pot modifica oricând în urma schimbărilor din viața persoanei, ceea ce lasă loc speranței pentru o viață mai bună. Ideea sinelui cuantificat îi pasiona pe puțini cândva, însă astăzi are potențialul de a schimba radical medicina.

Ce este sinele cuantificat?

Pe măsură ce tot mai multe dispozitive folosite de oameni depășesc tehnologia analogică, devenind digitale și fiind dotate cu tot mai mulți senzori, ele acumulează cantități semnificative de date despre noi. Cu timpul, aceste date pot oferi o imagine unică despre noi înșine, nealterată de subiectivism, permițându-ne să ne înțelegem mai bine și să observăm în mod științific modul în care diferite elemente din viața noastră ne influențează starea.

Ideea „sinelui cuantificat” („quantified self” în limba engleză) a fost lansată de câțiva cercetători care au dorit să aplice metoda științifică asupra propriilor vieți, măsurând diferitele variabile pentru a se înțelege mai bine.

În ultima vreme, tot mai multe dispozitive accesibile populației permit extinderea acestei inițiative, transformând „sinele cuantificat” într-o idee bună de aplicat pe scară largă.

Unul dintre pasionații „sinelui cuantificat”, Kevin Kelly, explică ideea din spatele acestei filozofii: „Schimbarea reală a indivizilor vine prin autocunoaștere – cunoașterea corpului, a minții și a spiritului. Mulți caută această autocunoaștere și aleg diverse căi pentru a o obține. Totuși, există o cale prea puțin urmată: cea rațională. Noi credem că, dacă un lucru nu este măsurat, nu poate fi îmbunătățit. Astfel, țelul nostru este să obținem cât mai multe instrumente ce ne permit o evaluare obiectivă a propriilor persoane. Susținem orice instrument ce ne ajută să ne înțelegem corpul și mintea mai bine, permițându-ne astfel să înțelegem rolul oamenilor pe Pământ”.

Chiar dacă noile tehnologii permit o mai bună monitorizare a propriei persoane, ideea sinelui cuantificat nu este nouă. Benjamin Franklin a elaborat la vârsta de 20 de ani o listă de 13 virtuți pe care o purta mereu cu el, notând atunci când încălca una dintre ele. Datele pe care le strângea îl motivau să fie un om mai bun, conștientizarea greșelilor fiind primul pas.

„Sinele cuantificat”, mai ușor de aplicat

Primele persoane care au beneficiat de măsurători ample ale performanțelor proprii au fost sportivii de top, ce aveau la dispoziție un buget suficient de mare pentru a acoperi costul senzorilor și al specialiștilor necesari pentru analizarea datelor.

Pe măsură ce costul senzorilor ce permit evaluarea obiectivă a propriei persoane a scăzut, tot mai mulți pasionați de tehnologie au aderat la procedeul măsurării propriei persoane. De altfel, conceptul „sinelui cuantificat” a apărut în California, în Silicon Valley, una dintre cele mai dezvoltate zone din lume din punct de vedere tehnologic. Antreprenorii care trăiesc în această zonă, obișnuiți să evalueze propriile companii, site-uri și aplicații pe baza datelor, au dorit să aplice aceeași metodă asupra propriilor persoane. Fondată în 2008, comunitatea „quantified self” a ajuns să numere astăzi peste 5.000 de membri din 11 țări.

În ultimii ani, dezvoltarea tehnologică a dus la integrarea a unui număr tot mai mare de senzori în telefoanele mobile, numeroase companii dezvoltând aplicații dedicate care permit măsurarea unui număr foarte mare de variabile. De asemenea, costul tot mai mic al senzorilor a dus la apariția unui număr tot mai mare de produse destinate măsurării propriei persoane.

Un astfel de dispozitiv este FitBit Activity Tracker, ce măsoară cu ajutorul unui accelerometru și al unui altimetru toate activitățile pe care o persoană le desfășoară de-a lungul unei zile.  Tracker-ul oferă date despre numărul de calorii consumate și despre calitatea somnului. De asemenea, el numără pașii și măsoară distanța și altitudinea parcurse zilnic (pe scări sau pe dealuri).

Urmărind același obiectiv, Nike a lansat de curând FuelBand, o brățară conținând un accelerometru ce permite măsurarea caloriilor consumate și a pașilor efectuați de-a lungul unei zile. „Cheia spre a face mai mult este a ști mai mult”, argumentează Nike în clipul de prezentare a produsului, adoptând astfel viziunea fondatorilor „sinelui cuantificat”.

Fiecare mișcare măsurată de FuelBand este interpretată de un algoritm sofisticat, ce acordă un număr de puncte (denumite Nike Fuel) în funcție de efortul depus. Astfel, chiar dacă într-o zi purtătorul a jucat fotbal și în alta a urcat mai des scările și a mers mai mult pe jos, efortul total va putea fi comparat cu ajutorul acestor puncte.

Compania americană Zeo a lansat o bentiță specială care măsoară activitatea cerebrală în timpul somnului, acumulând date despre calitatea somnului, timpul petrecut de utilizator în cele trei faze ale somnului (somn ușor, somn adânc și somn REM) și durata totală de somn. Datele acumulate în timp permit purtătorilor acestor bentițe să obțină un somn mai odihnitor, prin identificarea factorilor ce îmbunătățesc sau înrăutățesc calitatea acestuia.

Parametrii fizici nu sunt singurele aspecte măsurabile: compania americană Cogito a creat un senzor care poate evalua starea de spirit a unui pacient analizând vocea acestuia. Altă companie, Affectiva, a conceput un dispozitiv care analizează starea emoțională a pacienților prin măsurarea conductanței pielii.

Telefoanele mobile inteligente joacă un rol tot mai important în măsurarea propriei persoane, numeroșii senzori înglobați într-un smartphone și faptul că acesta este mai mereu la îndemână făcând din el un veritabil medic de buzunar. Una dintre aplicațiile dezvoltate pentru smartphone-uri, Ginger.io, folosește două tipuri de date pentru a cuantifica starea utilizatorului: datele pasive (generate automat de telefon) și cele active (rezultatele unui chestionar completat periodic de utilizator). Inventatorii acestei aplicații au descoperit că pot anticipa momentul în care un utilizator se îmbolnăvește înainte ca acesta să-și dea seama, folosind doar datele pasive colectate de telefonul mobil. Creatorii Ginger.io spun că această aplicație poate fi de folos persoanelor ce suferă de afecțiuni cronice, fiind posibil ca ele sau persoanele care le îngrijesc să primească o notificare ce permite administrarea tratamentului la timp.

O altă inovație ce implică folosirea unui smartphone vine din partea AliveCor, o companie americană. Aceasta a conceput un senzor care se poate atașa pe spatele unui smartphone, transformându-l într-un stetoscop capabil de a genera o electrocardiogramă. Astfel, telefonul mobil devine un monitor cardiac personal.

Viitorul sinelui cuantificat: transformarea radicală a medicinei

Toate aceste inovații ce permit măsurarea propriei persoane și identificarea aspectelor de îmbunătățit preconizează revoluționarea medicinei, urmând ca acest domeniu să devină mult mai personalizat decât este astăzi.

Eric Topol, autorul cărții „The Creative Destruction of Medicine”, crede că medicina va fi transformată în scurt timp de convergența mai multor factori: dispozitivele mobile digitale, rețelele sociale și progresul medicinei în domenii precum biosenzorii, genetica și imagistica. Rezultatul? Medicina va înceta să se mai adreseze unei populații, devenind o știință adresată individului.

„Astăzi putem secvenția ADN-ul unui om, avem la dispoziție biosenzori care pot măsura fiecare element fiziologic al corpului, de la presiunea sângelui la undele cerebrale și putem obține imagini digitale ale oricărei părți anatomice. Aceste instrumente oferă o imagine extraordinar de detaliată asupra fiecărei persoane, lucru care era de neimaginat acum doar câțiva ani”, afirmă Topol.  „Astăzi putem obține regulat date despre sănătatea fiecărei persoane, pe care le putem urmări de-a lungul întregii vieți. Spre exemplu, putem documenta cantitatea totală de radiație la care este expusă fiecare persoană în timpul radiografiilor”, adaugă Topol.

Doctorul Topol afirmă că posibilitatea de a ne măsura diferiți parametri fiziologici în timp real va duce la modificarea comportamentului nostru. „Acum există dispozitive ce ne permit să observăm în timp real, pe ecranul telefonului mobil, nivelul glucozei din sânge. Văzând constant valoarea glicemiei, ne vom întreba și ne vom răspunde singuri «Chiar vreau să mănânc această bucată de prăjitură? Nu, pentru că nu vreau să-mi stresez pancreasul”.

Ținând cont de faptul că în acest moment sunt folosite în lume mai multe telefoane mobile decât toalete sau periuțe de dinți, potențialul acestor dispozitive de a ne transforma sănătatea este imens, susține Topol.

În următorii ani urmează să fie investiți tot mai mulți bani în tehnologiile ce facilitează „cuantificarea sinelui”. DARPA, agenția de cercetare a Armatei SUA, a anunțat de curând că dorește să conceapă un senzor implantabil care să ofere în timp real date despre hormonii de stres (cortizol) și despre substanțele care indică prezența unei inflamații (precum histamina). Acesta ar oferi date utile despre sănătatea soldaților, permițând superiorilor să observe în timp real efectele antrenamentelor asupra acestora și să identifice persoanele potrivite pentru sarcinile mai stresante.

Miniaturizarea senzorilor și răspândirea lor în tot mai multe obiecte (fenomen ce va da naștere „Internetului lucrurilor”) va permite obținerea a tot mai multe date despre propriile persoane.  Fizicianul Michio Kaku, unul dintre cei mai cunoscuți cercetători din SUA, crede că în maxim două decenii vom putea detecta cancerul prin senzorii integrați în vasul de toaletă.

William Gibson, un celebru autor american, a devenit faimos pentru aforismul „viitorul este deja aici – doar că nu este distribuit în mod egal”. Acesta pare să fie valabil și în cazul „sinelui cuantificat”. Astfel, dacă astăzi măsurarea personală este doar pasiunea câtorva mii de oameni ce doresc să își îmbunătățească viața, acest concept promite să se extindă constant în următorii ani, transformând medicina într-o știință mai exactă și totodată mai personală, ce ne va permite să identificăm afecțiunile în timp util și să reacționăm prompt.

sursa: descopera.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *