Ne-am refugiat de căldura ucigătoare de pe plajă, la terasa de lângă noi, amenajată rustic, cu lemn îmbărânit, plase de pescari și stuf din belșug. Dialogurile la masă se dezvoltă natural, cu repezișuri spontane, mici glume și ironii nevinovate. Ușor, discuția alunecă spre criza europeană, Grecia, etc. Iar pe mine mă pocnește subit un dor de a pune pe hârtie niște concluzii pe care le-am tras de mult pe tema unor anormalități vizibile cu ochiul liber, dar care în mod ciudat, văd că nu miră pe nimeni, cu excepția subsemnatului, motiv pentru care vi le aduc și vouă la cunoștiință.

Grecii. Ăia de care toată lumea zice că sunt codașii Europei la muncă, de care guvernul elen se roagă să își plătească impozitele (că dacă încearcă să le impună ceva – ies în stradă cu toții,cu preoții în frunte !). O primă anomalie: de ce mama naibii se roagă toată Europa de ei să rămână în UE, și pompează în curu lor tone de euro, în loc să îi lase să își vadă de drumu lor prin Istorie, care-o fi ăla !? Nu cumva grecii știu ceva ce noi nu știm ? De ce este atât de important ca grecia să rămână membră UE ? ce tragedie s-ar produce dacă ies grecii și revin la drahmă ? Parcă grecii ne spun: “Băăă, putem să ne și căcăm în capu vostru de europeni workoholici, că știm că stăpânii voștri au nevoie de noi, și nu vor renunța la noi, indiferent câți bani le-am cere !” și își permit să pluseze, cu același fler și tupeu levantin, cu care ne-au călărit sute de ani prin părțile astea. Trăiască Fanarul și Amenințarea Fantomei ieșirii Greciei din UE, care ne crește nouă ratele în euro până la cer (și cursul leu-euro asemenea !). Mi-e silă de modul abject în care trag toți pe noi, când li se întâmplă lor ceva nașpa. Se clatină Grecia ? La noi, “îngrijorarea” duce Euro pân la cer în raport cu leul. S-au răstit americanii la Iran ? Imediat, prețul benzinei saltă, datorită “tensiunilor internaționale”, chit că suntem țară producătoare și exportatoare, cu reserve petroliere pentru juma de Europă ! Au trecut de la 1 mai asiaticii pe Euro în detrimentul dolarului !? Iediat la noi se simte, numa că pe spinarea leului ! Trăiască “românul” Mugur Isărescovici !

  Eu cred că o astfel de ieșire a Greciei ar echivala cu o nereușită pentru strategii UE, acele mici creiere cenușii care ne gândesc în avans destinele în imensul lagăr european. Iar ei nu vor să accepte că planul de unificare europeană dă rateuri. Ei visează la extinderea Europei și acolo unde geografic vorbind, nu mai putem vorbi de bătrânul continent al frumoasei ieșite din mare pe spatele taurului olimpian (și aici, grecii dețin patentul legendei…).

Vor să includă în Europa Unită și Turcia, care este d.p.d.v. teritorial majoritatea în Asia și care și-a exprimat clar refuzul de a intra în UE. Ar vrea să se extindă și înspre Rusia, chit că nici asta nu prea e în Europa… ba, dacă aș face o comparație la nivel de proporții, cred că mai degrabă UE s-ar integra în imensitatea imperiului sovietic…

Ce să mai zic de anomalia numită Europa ? Că la Eurovizion participă an de an o țară care nu are nici în clin nici în mânecă cu Europa ? Vorbim aici de Israel, situat în mijlocul Orientului, care până acum nu și-a făcut simțită prezența în sus-numitul concurs muzical, decât prin prezența unui-unei cântăreț-cântărețe fără valoare, denumit-denumită pompos Dann(a) internațional !? După bătrânicile din Rusia, pe când vom vedea la Eurovizion și un trib de cântăreți africani bantu ?! Părerea mea e că băieții ăia dăștepți care gândesc toată povestea asta încearcă unificarea forțată a colțului ăsta de lume – ca să ne poată conduce mai ușor. Ce bine le-ar pica acum un Imperiu Planetar ! Forța fie cu noi ! Să ducem carul european mai departe, sub vașnicul nostru cârmaci !

Rapcea Mihai

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Š 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares