Dup un an rece, ploios, n care am acumulat frig n oase și n suflet, am revenit pe malul mrii, n Vama Veche, la revederea cu marea, plaja și soarele. Am pornit pe drumul spre mare cu o atitudine de avar, ngrijorat și ncordat tot drumul la ideea c alții mi-au luat-o nainte, c va fi aglomerat, c voi gsi plaja mea drag ultraaglomerat cu tinerii teribiliști atrași de mirajul unei libertți ale crei limite sunt forțate artificial cu muzic zgomotoas, alcool și droguri. n prima zi, am stat la soare ca un disperat, 5 ore, gol pușc, aspirnd prin toți porii o component esențial a ființei mele. Arsurile de dup, nu conteaz. Mi-am ostoit o alt arsur, din suflet. Dorul de Vam.

Pentru mine Vama a rmas acel trm edenic descoperit n urm cu 15 ani, cnd fugeam din Costineștiul taberelor yoghine de vacanț spre libertatea unui trm fr reguli, cu plaj de nudiști unde nu ți se ridica legitimația de yoghin dac fceai asane nud. Și, spre surprinderea mea, am descoperit atunci c n același loc se refugia și Gregorian Bivolaru, cu iubirile lui de-o var, n fața celebritții și a discipolilor tot mai sufocanți. De unde și concluzia c primii care repudiaz Sistemul sunt chiar creatorii lui.

ntre timp, vremurile s-au schimbat, și o dat cu ele, și eu, și Vama. Pe atunci, veneam cu trabantul combi, mașina adolescenței mele, ce reușea ca prin minune s transporte și cte 10 persoane la un drum. Intram cu mașina pe plaja goal pe atunci, cci nu existau nici barurile cu muzic zgomotoas, nici pista pentru biciclete. nnotam pn la epava – care ntre timp a disprut nghițit de mare, și savuram liniștea și libertatea simpl a comuniunii cu aerul, soarele, apa și nisipul auriu. Aici vin s regsesc plin de nostalgie, iubirile secrete ale vacanțelor cnd “dispream” cte o zi cu vreo frumoas cunoscut n Costinești, n taberele de yoga. Peste toate aceste amintiri, se suprapun schimbrile Vamei. Primele ciorbe de fasole mncate la Papa Șoni, cu raftul editurii Tritonic oferind lucrrile lui China Miellvile și Neil Gaiman, a cror descoperire este strns legat n memoria mea, de dupamiezile leneșe, pe șezlogurile la umbr, din Vam.

Primele cmși de in, vintage, primele burha, primul meu șuberek cu brnz, de la colțul strzii principale… Relaxarea, je-mon-fiche-ismul afișat de toți burtoșii, lipsa prețiozitților și glamourului ce o situeaz la antipozii Mamaiei…

Vama Veche este și locul unde m regsesc cu Sabina, dup lunile de activitate nebun din București, unde plecm de acas dimineața și revenim noaptea trziu, trind vieți paralele, alienate de agitația unui oraș din ce n ce mai aglomerat. n Vam ne apropiem natural, ne redescoperim iubind aceleași lucruri, același mod de viaț simplu.

Toate acestea m readuc n Vam, cci pentru mine imaginea idilic a primelor impresii, a clipelor frumoase petrecute aici, acoper forfota zgomotoas, haosul și aglomerația din ultimii ani.

ntre timp, am descoperit pe plaj, lng Expirat, Barul Amfora, cu muzic bun, ce pstreaz spiritul oldies al nceputurilor. Cortul continui s mi-l așez nspre pescrie, la doi pași de ap, unde m cunosc deja cu vecinii, aceiași an de an. E drept, nu mai stau la cort ca n primii ani, dect n rarele momente cnd nu mai gsesc cazare, n plin sezon, ns am prieteni care rmn peste noapte n cortul meu, ce rmne montat pe plaj ca un refuz al acceprii confortului banilor pe care i cștig acum.

Vama constituie centrul de plecare n expedițiile din Bulgaria, spre Balcic, Albena, Nisipurile de Aur și dincolo de Varna, spre Nessebar. Așa a devenit pentru mine Vama Veche, centrul litoralului, ultima redut a unei lumi pierdute, unde nc se lupt prin stilul vintage, nepretențios, mpotriva proastei impresii din restul stațiunilor romnești, devenite sinonime cu proasta servire, epatarea și prostul gust.

Aș scrie attea despre Vam, cci porțile memoriei, odat ntredeschise, las amintirile s nvleasc liber, ntr-un noian de impresii poleite de magia vemurilor trecute. ns așa cum scriu acum, cu laptopul n brațe, n fața cortului, tolnit pe șezlongul de sub umbrela de soare, alturi de iubita mea, gndurile mi se dizolv fr scpare n adncimea orizontului, pe mare, n ritmul molcom al valurilor ce ling leneș nisipul…

Mihai Rapcea

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.