Elixirul tineretii: vitamina D, combinata cu calciu

Urmare a opt studii intocmite de cercetatori de la Univeritatea Aarhus, Danemarca, a rezultat ca administrarea sistematica a unei combinatii de vitamina D si calciu unor persoane in varsta, reduce simtitor riscul de deces in randul acestora, daca cele doua preparate sunt aplicate simultan.

In mod ciudat, administrand numai vitamina D sau numai calciu, nu se produce niciun efect. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, autorul studiilor, Lars Rejnmark a testat un lot de 70.000 persoane, aflate in jurul varstei de 70 ani, informeaza Medical Daily.

Comparand o parte din grupul testat, care a primit numai vitamina D si placebo, apoi o alta parte care a primit numai placebo si o a treia parte careia i s-a administrat combinatia formata din vitamina D plus calciu, s-a constatat ca mortalitatea in cea de-a treia grupa inregistra un nivel inferior cu 9% fata de primele doua.

Trebuie remarcat ca, la prima vedere, 9% pare un nivel redus, dar daca tinem seama ca loturile erau compuse din personae aflate la varsta de 70 ani, cand intervin frecvente decese naturale, cifra capata o importanta deosebita.

Cercetatorii au mai observat ca persoanele tratate astfel au fost mai putin expuse unor fracturi osoase, ceea ce este remarcabil pentru sanatate, dar nu influenteaza riscul mortaliatii.

In ce priveste incidenta fracturilor, profesorul Rejnmark arata ca nu s-a dovedit in ce masura administrarea calciului fara vitamina D ar influenta favorabil asupra acestui risc la o varsta inaintata, dar nu exclude asemenea posibilitate, sustinuta de unii specialisti.

Interesant este și faptul că, deși studiile anterioare relevau legătura între expunerea la radiația solară a pielii dezgolite, la plajă, și creșterea cantității de vitamina D în organism, legătura cu fixarea calciului nu a fost demonstrată științific până la apariția acestui studiu.

Se știe că la persoanele în vârstă, cantitatea de calciu din organism scade, această pierdere a calciului determinând apariția unor boli precum osteoporoza și, în cazuri extreme, chiar micșorarea persoanelor în vârstă, datorită micșorării scheletului. În ipsa vitaminei D, calciul introdus prin alimentație sau suplimente alimentare nu se fixează, fiind eliminat din organism.

Vitamina D denumită și vitamina antirahitică face parte din grupul vitaminelor liposolubile și joacă un vitamina drol esențial în absorbția calciului și fixării lui în oase precum și a reabsorbirii fosforului de către rinichi. Vitamina luptă împotriva rahitismului, boală care decalcifiază oasele și le deformează. În aceste condiții, oasele sunt moi și după vârsta de doi ani, apar deformări ale acestora și întreg sistemul osos al copilului este afectat.
Vitamina D este foarte pretențioasă și își păstrează calitățile nutritive, ținând cont de anumiți factori externi: căldură, mediu acid, oxigen și lumină.
Vitamina D este compusă din doua provitamine:
– ergosteronul – din această provitamină se obține vitamina D2 farmaceutică (ergocalciferonul);
– 7 – dihidrocolesterolul – este transformat în vitamina D3 (colecalciferol).
Spre deosebire de alte vitamine, aceasta poate fi sintetizată și de organism.Vitamina D a fost denumită și ,,vitamina Soarelui’’, deoarece lumina soarelui stimulează producția de vitamina D la nivelul tegumentelor și astfel, copiii care petrec mult timp în natură, produc în mod natural această vitamină. Nu este indicat să țineți copiii afară, vara între orele 12-16 deoarece expunerea prelungită în acest interval poate provoca cancerul de piele. Iarna, producția de vitamina D scadeVitamina D – Vitamina Soarelui deoarece copiii stau mai mult în casă, iar când ies afară ei sunt îmbrăcați gros, iar tegumentele lor sunt acoperite.
Rezervele de vitamina D se formează în ficat, în celulele adipoase și în masa musculară și se fac prin expunere la soare (mai mult de 10 minute).
Această vitamină se găsește în: peștele gras (somon, hering, sardină, somn, crap, anșoa, cod), untura de pește (ton, calcan, morun), unt, margarină, gălbenuș de ou și în cereale, pâine și suc de portocale îmbogățite cu această vitamină. Vegetalele nu conțin vitamina D.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *