Binecunoscutul artist si opozant prin penel al comunismului -Eugen Mihaescu, aclamat de revistaTimesiThe New Yorker, pentru care a creatnenumarate ilustratii de coperta, membru de Onoare al Academiei Romane, fost senator si ambasador al Romaniei la UNESCO, autorul unei carti-soc de memorialistica –Intre linii– aparuta recent la Editura Rao, in care zguduie atatclica FSN-ista a lui Ion Iliescucat si pe cea aGDS-ului lui Plesu si Brucan, printre altele sicastigator al unui proces intentat de Horia Roman Patapievicipentru ca demascaseJaful de la ICR, il pune la punct pe seful “Miscarii Papitoilor” intr-un pamflet antologic, publicat in exclusivitate deZiaristi Online.

CONTORSIONISTUL
sau un intelectual de Dmbovia

n ara “catindailor” cu nume sonore – dl. Lab sau dl. Muia – alei cu entuziasm de electoratul din urbea lor, nu este o surpriz c, la conducerea unei ue, un cmin cultural cu pretenii internaionale, se afl un “telectual”, un zero care se contorsioneaz disperat ca s devin opt, gata oricnd s rspund cu “S trii!” la apelul Șefului su.

Indrgostit de propria imagine, se lete pe micul ecran, pe a crui sticl las o prelung urm de bale. Nu tiu cine l-a linguit i i-a bgat n cap c ar avea ceva din Andr Malraux. tiu doar c, de cte ori are ocazia, i ine falca n palma dreapt, bttorit nu de sap, ci de strdania de a-i produce o zvcnire de plcere.

Zgmboiul se screme zilnic la oli, fixnd un petec de hrtie higienic i scrie: “Apa este ud!” Mirosul banilor l ameete. i-a trimis consoarta s lucreze la Banca Naional; acolo chiar i oferul guvernatorului ctig pe lun mai mult dect idolul su Popey marinarul. Cnd se ntoarce seara acas, muierea miroase mai bine dect amanta: ea pute a bani…

Hr de aici! Struo-cmil inventat de venetici, admirat i ateptat de“legionarul” Untaru, care s-a prefcut de curnd n cenu! Iosif Chiinevschi sau Leonte Rutu ar fi trebuit s te admire, cci te-au mngiat pe cretet cnd aveai lumnri la nas, puiule de nprc! Auzi m, dromaderule? Cu un pai i voi frnge cocoaa!

n crepusculul Bucuretilor, necai n Coca Cola i n grsimea de la McDonald, sclmbielile, pe care le crezi telegenice, sunt caraghioslcul catodic al figurii tale palide, bolnave de preiozitate. Nu te mai isprveti odat, mi, deiratule?

Pe tine, pe prietenii ti i pe stpnul tu marele Arghezi v-a descris cel mai bine:
“ Debarcate, dincolo de obscuriti, lichelele repet regulat acelai act inofensiv dar caracteristic: se caut adnc ntre fese sau n nas i scot cu dou degete, elegant, fiina procreat de insul lor: un vierme lung, melancolic i moale, pe care i-l arunc ntre coarne ca un fir de fidea puturos.”

Eugen Mihescu

Cateva desene-editoriale ale lui Eugen Mihaescu, publicate in presa internationala:

(re)sursa: ziaristionline.ro

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *