Acordarea cetățeniei române locuitorilor Ucrainei este o problemă foarte serioasă, consideră conducerea Consiliului Public din cadrul Ministerului Afacerilor Externe de la Kiev.

 

Ucraina ar putea anula pașapoartele românești externe

Autoritățile ucrainene ar trebui să retragă de la cetățenii Ucrainei pașapoartele românești acordate preferențial de emisarii români în Bucovina“, a declarat zilele acestea adjunctul președintelui Consiliului Public din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Rostislav Tomenciuk, citat de portalul ucrainean liga.net, transmite Rador.

Problema constă în faptul că stabilirea exactă a numărului și numelor persoanelor care dețin pașapoarte românești, precum și seria acestor documente, este foarte dificilă. Într-o oarecare măsură, aceasta este sarcina Ministerului de Externe – de a purta un dialog, pentru că această situație este foarte problematică. Eu consider că pașapoartele respective (românești, n.red) trebuie retrase, dar această politică trebuie să fie bine planificată și permanent desfășurată. Trebuie să fie o politică a statului. Ucraina cunoaște foarte bine această situație și trebuia să abordeze problema respectivă încă de la început”, a mai spus Rostislav Tomenciuk.

Presa de la Kiev a mai scris în ultima perioadă că, “în unele sate din Nordul Bucovinei (regiunea Cernăuți, n.red), emisarii români îi îndeamnă pe localnici ca, în timpul recensământului de anul viitor din Ucraina, să se declare etnici români”, acuzând Bucureștiul că “fabrică” români.

Atacuri fără precedent de la Kiev: Ucraina pune tunurile mediatice pe România. Măsura este de neînțeles, având în vedere că, în UE, Bucureștiul, alături de Varșovia, a rămas printre puținii prieteni ai statului vecin.

 

Ucraina pune tunurile pe România: Atacuri fără precedent de la Kiev externe

La ora actuală, România este singura țară care reprezintă o amenințare reală la adresa integrității teritoriale a Ucrainei, consideră reprezentantul Institutului de Telecomunicații și Studii globale din cadrul Academiei de Științe a Ucrainei, Vladimir Zahmatov. Declarația a fost făcută, potrivit Rador, în timpul unei mese rotunde desfășurate la Kiev.

Alte amenințări la adresa integrității teritoriale a Ucrainei în afară de România nu există. România a furat o parte din teritoriul nostru, iar guvernul ucrainean nu a opus niciun fel de rezistență”, a spus academicianul ucrainean. De asemenea, săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe ucrainean, Oleg Voloșin (n.a. – ironia face ca numele său în limba slavă sa însemne român-valah), a declarat că “MAE de la Kiev se pronunță, în continuare, împotriva acordării pașapoartelor romanești pentru cetățenii ucraineni”, în condițiile în care la ora actuală în Ucraina locuiesc aproximativ 400.000 de români, reprezentând ca mărime a doua minoritate, după cea rusă.

La rândul său, adjunctul directorului filialei Institutului Comunității Statelor Independente (CSI) din Kiev, Denis Denisov, citat de presa ucraineană, a afirmat că limba română ar trebui interzisă în Ucraina, împreună cu cea “moldovenească“. Declarația a fost făcută ca raspuns a afirmațiilor ministrului român de Externe, Andrei Marga, care a precizat că România nu este de acord cu aprobarea în primă lectură a proiectului de lege privind limbile regionale în Ucraina, în care se menționează că limba „moldovenească” ar putea obține statut regional.

„Cu siguranță, Ucraina ar trebui să răspundă unor astfel de declarații. Este interesant pe ce se bazează un oficial dintr-o altă țară atunci când ne sugerează ce trebuie și ce nu trebuie să facem pe teritoriul Ucrainei? Mă refer aici inclusiv la acordarea unui statut regional atât limbii române, cât și limbii moldovenești. Declarațiile Ministerul Afacerilor Externe al României pot fi privite ca o implicare directă în treburile interne ale unui alt stat. Dacă diplomația ucraineană nu consideră că ar trebui să răspundă printr-o notă afirmațiilor Ministerului român de Externe, atunci ar fi necesar un comentariu pe această temă: să fie eliminată și limba română”, a declarat Denisov.

Atacuri în presa de la Kiev

Alte atacuri vin, de data aceasta, din presa ucraineană. Astfel, revista „Puterea banilor” (depo.ua) de la Kiev scrie că Ucraina ar trebui să-și consolideze influența în Republica Moldova și regiunea transnistreană și să contracareze expansiunea României în această zonă. “Ucrainenii, care sunt pe locul al doilea ca minoritate în Republica Moldova, sunt reprezentați de doar trei deputați de origine ucraineană în Parlamentul de la Chișinău și doar de unul la Tiraspol. Kievul trebuie să ia măsuri în această direcție”, spun autorii materialului.

Potrivit 24h.md, publicația se revoltă de faptul că în timp ce România își mărește influența în Republica Moldova, Ucraina nu face nimic. „Atâta timp cât Ucraina stă și privește dintr-o parte, România finanțează organizații, de felul Platforma Civică Acțiunea 2012. Ea a lansat o puternică activitate în Republica Moldova pledând împotriva Ucrainei”, scrie revista citată.

De asemeena, recent, postul ucrainean de televiziune TSN acuza faptul că obiectivul Bucureștiului de a crește numărul cetățenilor români până la 20% din populația regiunii ucrainene Cernăuți provoacă îngrijorare în rândul ucrainenilor și moldovenilor din această parte a Ucrainei, transmite Rador. Sunt deja șase luni de când, în satele moldovenești din Nordul Bucovinei, emisarii străini (români, n.red) îndeamnă localnicii ca, în timpul următorului recensământ al populației, să se declare români – subliniază sursa, atrăgând atenția că locuitorii regiunii Cernăuți sunt convinși să își schimbe identitatea națională mai ales prin intermediul obținerii cetățeniei române, care le oferă posibilitatea să călătorească fără viză în țările Uniunii Europene.

 

sursa: ziuaveche.ro

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares