Ușor ușor, dolarul american iese de pe piețele internaționale

Brazila a dat un vot de incredere eforturilor Chinei de a-si impune moneda ca mijloc de schimb international prin acceptarea unor schimburi directe in yuani, ceea ce o face cea mai mare economie care accepta schimburile directe cu China, fara medierea dolarului american.

China a lansat de ceva vreme o campanie agresiva de acceptare internationala a monedei sale, ca alternativa la dolarul american, semnand in ultimii 4 ani peste 20 de astfel de acorduri internationale, cu tari precum Argentina, Australia sau Emiratele Arabe Unite, noteaza Financial Times.

Astfel de tranzactii sunt posibile doar in masura in care Brazilia poate folosi ulterior yuanii pe care ii detine pentru alte tranzactii comerciale. Insa, dat fiind faptul ca produsele Chinei sunt cerute pe orice piata, Brazilia poate cumpara direct produse chinezesti cu ajutorul yuanilor.

Această decizie economică este deosebit de importantă în condițiile în care relațiile comerciale dintre Japonia și China nu se mai desfășoară in dolari de la 1 iunie 2012  în yuani și yeni, pentru a stimula relatiile comerciale dintre cele mai mari economii din Asia.

Acest lucru inseamna si faptul ca Japonia si China nu mai folosesc dolarul american pentru schimburile comerciale, fapt ce duce inerent la o scădere a puterii de cumpărare a acestuia, apăsând greu pe umerii economiei americane.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *