Comitetul pentru Securitate Nationala si Politica Externa din parlamentul iranian lucreaza la un proiect de lege care sa interzica petrolierelor ce alimenteaza tarile Uniunii Europene sa mai treaca prin Stramtoarea Ormuz.

Acest proiect constituie un raspuns la sanctiunile petroliere impuse de Uniunea Europeana impotriva Republicii Islamice“, a declarat deputatul Ebrahim Agha Mohammadi pentru Reuters, citat apoi deAl Arabiya.

El a spus ca peste 100 de parlamentari dintr-un total de 290 au semnat deja proiectul de lege, fiind așteptați s se alture și alții, pn joi, cnd acest proiect va fi supus dezbaterii n plenul Parlamentului iranian.

In jur de 17 milioane de barili de petrol erau transportati zilnic prin Stramtoarea Ormuz in 2011 catre tarile din Uniunea Europeana si Statele Unite. Petrolul provine din Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Kuweit siIrak.

n condițiile n care prin Strmtoarea Ormuz trece petrolul din ce alimenteaz o treime din Europa, o astfel de msur ar paraliza țrile membre UE supuse embargoului iranian, care nu au gsit nc alternative viabile la importurile de petrol din Iran.

n prezent, așa-zisul embargou petrolier al UE face sancționeaz mai mult țrile care din Uniunea European care l-au adoptat, dect Iranul, care și-a reorientat imediat excedentul ctre piața chinez, cu un consum care se dubleaz aproape n fiecare an, și care este mai mult dect dornic sprofite de pe urma acestui conflict politic.

CategoryCauze Naţionale

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer