Observ cu nemulțumire cum calitatea articolelor publicate n spațiul virtual pe diverse teme serioase scade pe msur ce ponderea materialelor tiprite scade și ea – datorit costurilor pe care le presupune procesul editrii și tipririi pe hrtie.

n parte, fenomenul observat de mine se datoreaz probabil ușurinței de a cuta cu motorul google subiecte pe cuvinte cheie, care dau rapid o imagine de ansamblu asupra subiectului – celui ce caut, oferindu-i totodat iluzia c ȘTIE, c a ajuns n 15 minute de srit de pe o pagin pe alta, specialist pe tema respectiv, fapt ce l ndreptțește desigur, s și dea și el cu prerea colportnd cu copy/paste un material pe tema respectiv, c tot nu-l cost nimic ! Și astfel, la lista de rezultate pe care le ofer google se mai adaug o fals referinț pe subiectul cutat.

Asta n vreme ce autori serioși, din lumea real, ce lucreaz nc cu pixul și hrtia (sau mașina de scris), care și adun cu trud observațiile, sursele bibliografice și referințele pe fișe, titani ai cercetrii – stlpi de referinț n respectivul domeniu, sunt ignorați și necunoscuți n lumea virtual – doar pentru c nu s-a gsit nc nimeni s le scaneze și s urce pe net munca lor.

Se ajunge astfel ca domenii foarte serioase s aib o fals reprezentare n lumea virtual, cci prin natura lor, unele din aceste domenii resping modernitatea și facilitțile oferite de internet.

Cel mai tare m deranjeaz – spre exemplu, cnd alertele google pe care le primesc pe mail pe anumite cuvinte cheie, mi dau trimiteri la niște imbecilitți de materiale care cu greu pot fi recunoscute ca avnd vre-o legtur cu subiectul cuvntului cheie.

Spre exemplu, cuvintele tantra sau yoga. N-am primit de la google alert nici mcar O SINGUR referinț serioas pe aceste subiecte. Numai porcrii despre new-age-isme ieftine, cu iz comercial, destinate curioșilor dispuși s se mbete cu ap rece. Pentru cuttorul serios, nici o șans.

Dac vrei cu adevrat ca internetul s ți ofere informații serioase, VALOROASE pe aceste subiecte, trebuie s cauți PERSOANE ce folosesc internetul s comunice pe acea tem ntre ele, nu articole !

Astfel de persoane de obicei folosesc grupuri nchise de discuții, unde au loc de multe ori dezbateri foarte serioase, de nivel… academic uneori, aș putea spune. Fiind grupuri nchise, google nu indexeaz cuvintele din mesajele respective, nici materialele puse la dispoziție pentru uz intern de membrii grupului. Astfel de “oaze de cunoaștere” real sunt inaccesibile publicului larg, iar accesul n interiorul lor… este condiționat de obicei de ctre administratorii grupurilor, de prezentarea unor referințe similare (ca și seriozitate) cu cele cerute la angajare.

Ca s fii acceptat ntr-un astfel de grup de discuții, trebuie s dovedești un anumit nivel real de cunoștințe, ce nu pot fi dobndite – unele dintre ele, dect n mod direct, de la persoane calificate, fapt ce exclude amatorismul sau ncercrile de pclire cu ajutorul “atot-știutorului” google, incapabil n aceste cazuri s gseasc mcar cuvintele cheie, dar-mi-te rspunsurile corecte.

De fapt, ncepusem s scriu aceste rnduri, agasat de amatorismul unui articol intitulat “Orgasmul: misterul plcerii slbatice”. Dup ce l-am citit, mi-am dat seama c un astfel de articol nu putea fi scris dect de vre-o ochelarist absolvent (sau student) de psihologie, care fie n-a trit n viața ei un orgasm real (se mai ntmpl !), fie i-a fost lene s scrie din proprie experienț și a copiat tmpeniile debitate de vre-o alt frustrat cu imaginații aiuristice despre orgasm.

Pe urm am cutat cu google (copy/paste o fraz din articol) și am gsit sursa pe un site – așa-zis de specialitate. Alt dezamgire. Deși ceva mai complet, articolul abund n clișee de pe vremea lui Freud și Erich Fromm despre orgasm, funcția lui și mecanismul de… producere a focului atunci cnd ciocnești dou pietre ntre ele. Rudimentar și anacronic, ca un curs de sexologie de pe vremea bunicii. Evident, autoarea respectiv n-a citit mai nimic din studiile recente pe tema sexualitții, dar-mi-te s experimenteze și s scrie din proprie experienț. Dac articolul surs ar fi aprut pe un site oarecare, fr pretenții de specialitate, l-aș fi scuzat. ns astfel de junk-file-uri au ajuns s inunde internetul, acoperind informațiile valoroase, fcndu-le din ce n ce mai greu accesibile.

Asta e ! Internetul suport orice, mai ales dac nu te semnezi.

Mihai Rapcea

CategoryCauze Naţionale
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares