In 1984, intr-o vineri, Ceausescu a hotarat sa demoleze Spitalul Brancovenesc si luni a inceput demolarea.

 Era un spital proaspat renovat, monument istoric, salile de operatie erau de marmura, dar n-a contat.
Spitalul fusese fondat de Safta Brancoveanu si era o pisanie in hol care spunea ca :
 “Se face acest spital pentru saraci si de moarte napraznica in zi de Craciun sa moara cel care se va atinge de acest spital”.

 Viața dictatorului comunist Nicolae Ceaușescu a fost curmată în 1989, când a fost împușcat la o unitate militară din Târgoviște. Moartea sa violentă a născut mai multe legende urbane. Una spune că execuția sa a fost efectul unui blestem al Saftei Brâncoveanu. O alta zice că zidul în dreptul căruia a fost executat, împreună cu Elena Ceaușescu, este tot timpul umed, în mod inexplicabil.

Dictatorul a dărâmat biserica4290-221372-placa.jpg

La 28 august 1835, Safta Brâncoveanu, fiica Marelui Ban Tudorache Balș și soția Banului Grigore Basarab Brâncoveanu, a semnat contractul de construire a unui spital lângă Biserica Brâncovenească din Capitală. La 14 octombrie 1838, Spitalul Brâncovenesc a fost deschis bolnavilor. Pentru a marca această ctitorie, Safta a comandat o construcție în marmură, pe care a montat- o pe frontispiciul bisericii. Printre altele, semnul conținea și un blestem la adresa celui ce ar îndrăzni să se atingă de construcție.

Ceaușescu a dărâmat spitalul și biserica în 1984. Din imobile nu au mai rămas decât pietroiul cu blestemul.

Inscripția, care se află acum chiar la Universitate, în curtea Muzeului de Istorie al Municipiului București, conține la final un blestem care cere Divinității ca acela care se va atinge de ctitorie, adică de spital, să fie omorât de cei din neamul său într-o zi de sărbătoare. În 1989, Ceaușescu a fost împușcat de cei de un neam cu el chiar de Crăciun. Este o coincidență cel puțin stranie“, ne-a spus muzeograful Dan Falcan.

Zidul execuției nu se usucă niciodată

4290-221373-zid.jpg

Corpul de clădire unde a fost judecat și executat cuplul Ceaușescu e astăzi gol, deși se află în incinta unei unități de jandarmi funcționale. Ceea ce îi uimește pe toți e faptul că, de 20 de ani, zidul execuției are o pată umedă exact în dreptul unde au fost împușcați cei doi. Indiferent dacă este vară sau iarnă, ea nu se usucă. Târgoviștenii spun că zidul e ud din cauza lacrimilor lui Ceaușescu, care nu contenește din plâns.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares