In 1984, intr-o vineri, Ceausescu a hotarat sa demoleze Spitalul Brancovenesc si luni a inceput demolarea.

Era un spital proaspat renovat, monument istoric, salile de operatie erau de marmura, dar n-a contat.
Spitalul fusese fondat de Safta Brancoveanu si era o pisanie in hol care spunea ca :
“Se face acest spital pentru saraci si de moarte napraznica in zi de Craciun sa moara cel care se va atinge de acest spital”.

Viaa dictatorului comunist Nicolae Ceaușescu a fost curmat n 1989, cnd a fost mpucat la o unitate militar din Trgovite. Moartea sa violent a nscut mai multe legende urbane. Una spune c execuia sa a fost efectul unui blestem al Saftei Brncoveanu. O alta zice c zidul n dreptul cruia a fost executat, mpreun cu Elena Ceauescu, este tot timpul umed, n mod inexplicabil.

Dictatorul a drmat biserica4290-221372-placa.jpg

La 28 august 1835, Safta Brncoveanu, fiica Marelui Ban Tudorache Bal i soia Banului Grigore Basarab Brncoveanu, a semnat contractul de construire a unui spital lng Biserica Brncoveneasc din Capital. La 14 octombrie 1838, Spitalul Brncovenesc a fost deschis bolnavilor. Pentru a marca aceast ctitorie, Safta a comandat o construcie n marmur, pe care a montat- o pe frontispiciul bisericii. Printre altele, semnul coninea i un blestem la adresa celui ce ar ndrzni s se ating de construcie.

Ceauescu a drmat spitalul i biserica n 1984. Din imobile nu au mai rmas dect pietroiul cu blestemul.

Inscripia, care se afl acum chiar la Universitate, n curtea Muzeului de Istorie al Municipiului Bucureti, conine la final un blestem care cere Divinitii ca acela care se va atinge de ctitorie, adic de spital, s fie omort de cei din neamul su ntr-o zi de srbtoare. n 1989, Ceauescu a fost mpucat de cei de un neam cu el chiar de Crciun. Este o coinciden cel puin stranie“, ne-a spus muzeograful Dan Falcan.

Zidul execuiei nu se usuc niciodat

4290-221373-zid.jpg

Corpul de cldire unde a fost judecat i executat cuplul Ceauescu e astzi gol, dei se afl n incinta unei uniti de jandarmi funcionale. Ceea ce i uimete pe toi e faptul c, de 20 de ani, zidul execuiei are o pat umed exact n dreptul unde au fost mpucai cei doi. Indiferent dac este var sau iarn, ea nu se usuc. Trgovitenii spun c zidul e ud din cauza lacrimilor lui Ceauescu, care nu contenete din plns.

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.