Aceast ar aflat la periferia Btrnului Continent nu a cunoscut criza, iar locuitorii ei sunt printre cei mai fericii de pe planet, acetia avnd al doilea venit pe cap de locuitor din lume.

Norvegia este o democraie constituional, care se afl n nordul Europei, cu 4,9 milioane locuitori. Bogat n petrol, pește și pduri, Norvegia are unul dintre cele mai ridicate standarde de trai din lume.

Spre deosebire de mult ri europene, inclusiv Romnia, aceast ar nu are datorii. Romnia are o datorie extern de aprope 100 miliarde de euro. Norvegia este o națiune care deine o adevrat avere. ara controleaz un fond suveran de investiii care depete 550 de miliarde de dolari. Acest fond, administrat de banca central a statului, ocup locul doi la nivel mondial, Norvegia fiind depit la acest capitol numai de Emiratele Arabe Unite, care controleaz un fond n valoare de 627 de miliarde de dolari, potrivit datelor Sovereign Wealth Funds Institute. Estimrile moderate susțin c pn n 2017 fondul va ajunge la 800-900 de miliarde de dolari. Norvegienii au cel mai ridicat raport de rezerve monetare pe cap de locuitor din lume, acestea depind 110.000 de dolari.

De unde vine bogția acestui stat?

De la natur. n anul 1969 norvegienii au descoperit petrol la Ekofisk, n Marea Nordului, la aproximativ 320 de kilometri sud-vest de coast. De atunci, țara a nceput s creasc economic. n 2011, 28% din veniturile statului erau generate din industria petrolier, Norvegia fiind al cincilea exportator de petrol din lume și al treilea de gaz. Norvegia are resurse de iei de 7,5 milioane de barili (aproximativ 1% din totalul mondial).

ara care a spus „nu” Uniunii Europene

Populația Norvegiei a votat de dou ori mpotriva aderrii la UE n cadrul unor referendumuri organizate n 1972 i 1994. Deși are o istorie bogat, Norvegia este de fapt un stat foarte tnr, independent abia din 1905. n ziua de 7 iunie 1905, Parlamentul Norvegian (Storting) a luat decizia unilateral de a declara desființat Uniunea cu Suedia ce data din 1814. Fiind o țar mic, cu o densitate sczut a populației, Norvegia a pendulat fr voia ei, timp de aproape 500 de ani, ntre cei doi vecini mult mai puternici, Danemarca și Suedia. Nerbdtoare s și recapete independența dup cel De-al Doilea Rzboi Mondial, nu este greu de nțeles de ce poporul norvegian a fost foarte defensiv cnd a venit vorba ca statul lor s și cedeze parțial suveranitatea ctre structurile UE. Aliații și prietenii Norvegiei sunt Marea Britanie, aliat tradițional n probleme de securitate național, și SUA, care a fost o a doua patrie pentru mulți norvegieni emigrați acolo n cursul anilor.

Cu toate acestea ns, Norvegia coopereaz ndeaproape cu UE n majoritatea domeniilor, dezvoltarea UE prezentnd o importanț deosebit pentru Norvegia.

Cea mai important legtur a Norvegiei cu Uniunea European o constituie Acordul privind Spațiul Economic European (Acordul SEE) , care a intrat n vigoare n 1994. Acordul permite Norvegiei și celorlalte țri SEE s participle la piața intern UE. Aceasta presupune faptul c n zonele incluse n Acordul SEE, cetțenii și firmele norvegiene beneficiaz de același tratament ca și cele din statele membre UE, pe ntreg teritoriul inclus n Acord. n calitate de parte a Acordului SEE, Norvegia se implic n elaborarea legislației comunitare n domeniile vizate de piața intern și se supune, totodat, acesteia. Norvegia particip, de asemenea, la programele de cooperare UE n numeroase domenii precum domeniul culturii, cercetrii, politicilor regionale și educație.

Norvegia sprijin, la rndul su, eforturile de reducere a disparitților ntre țrile UE prin dou programe financiare: Granturile SEE și Granturile Norvegiene. n perioada 2009–2014, Norvegia va oferi circa 14 miliarde de NOK unui numr de 12 noi state membre UE, precum și Greciei, Portugaliei și Spaniei. Fondurile vor fi canalizate ctre domenii prioritare precum protecția mediului și schimbrile climatice, ntrirea societții civile, conservarea patrimoniului cultural, justiție și afaceri interne.

sursa:capital.ro

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.