Mihai Rapcea: Traim vremuri ale minciunii si demagogiei

Trim vremuri ale minciunii și demagogiei. Vremuri ale valorilor rsturnate, n care rul, impostura și parvenitismul par s triumfe și au ajuns pentru mulți, noile rețete ale succesului n viaț.

Vechile povești ale copilriei, n care binele triumf ntotdeauna, pn la sfrșit, par – mai ales pentru generațiile tinere, din ce n ce mai greu de crezut. Copii noștri deschid ochii ntr-o lume din ce n ce mai dur, mai sumbr, mai infestat de violenț și egoism. Aceasta este oare moștenirea pe care dorim s le-o lsm ?!

n ultimii 15 ani am cutat alturi de alți romni sufletiști, nsuflețiți de idealism, s facem posibil miracolul unei resurecții identitare, morale și spirituale a acestui neam. Istoria va judeca efortul nostru. Am organizat și am participat la sute, poate mii de acțiuni publice, marșuri, demonstrații, pichetri, conferințe, emisiuni televizate sau ntruniri, proiecte sociale sau politice, toate cu același scop. De a mișca sufletele n romni, de a-i chema alturi de noi pentru tot ce nseamn valori pozitive, normalitate, dragoste de țar, ntr-un cuvnt – pentru cauza altruist a interesului comun – opus egoismului funciar al individului fr identitate.

Unele acțiuni au avut mai mult succes, altele mai puțin. Privind trecutul, mi place s cred c undeva, ceva s-a schimbat și datorit nou. n bine. Aș vrea s cred c prin eforturile noastre, a unor tineri idealiști, am ncetinit mcar, dac nu chiar am blocat (cel puțin pentru o vreme) prvlirea lumii n haosul entropiei generate de egoismul politicianist, transformarea lumii ntr-un imens lagr fr Dumnezeu, fr valori morale, n care individul este manipulat și condus precum un sclav de ctre stpnii din umbr ai planetei.

Am crezut atunci c este suficient s ridici steagul Luptei Pentru O Cauz Just, ca lumea s ți se alture din mers. Din pcate, timpul a erodat voințele, a nruit idealurile, egoismul s-a nstpnit triumftor peste sufletul majoritții, iar oamenii ader din ce n ce mai anemic la mișcri civice sau partide ce nu le ofer un folos material, direct și imediat – lor, ca indivizi.

Departe de a cdea n mlaștina dezndejdii, sunt conștient c nici unul din eforturile depuse de mine și de alții, n trecut, nu a fost irosit n zadar. Conștiința colectivitții, chiar dac nu a aderat n mod decisiv la efortul nostru, l-a nregistrat, l-a luat n considerare, echilibrnd pe ct posibil, balanța. Calea aleas a fost una anevoioas. mpotriva curentului, contrar mentalitții colective ce a pierdut de mult simțul valorilor ce ne nsufletesc pe noi. Treptat, am ajuns s conștientizm c luptm pentru o lume ce a devenit tot mai dezinteresat de ceea ce avem noi s i oferim.

n acest context, unii au abandonat lupta, considernd c visul unui reviriment moral și spiritual al romnilor nu mai este posibil. Unii s-au conformat noilor mentalitți, legii junglei, n care cel mai iute, mai abil, mai viclean și mai lipsit de scrupule cștig. Alții au ales s fac mcar pentru familia lor, copii și urmași, prin educație, ceea ce nu au reușit s fac pentru un neam ntreg.

Dezamgirilor li s-a adugat și pctoasa noastr fire omeneasc, orgoliul sau rutatea unora și a altora. Astfel, s-a ajuns la situația n care deși suntem mulți cei ce mprtșim aceleași idealuri, și vism aceleași vise pentru viitorul Romniei, suntem scindați și nvrjbiți.

n loc s ne ntrim forțele, unindu-ne pentru același scop nobil, ni le slbim luptndu-ne ntre noi, acuzndu-ne reciproc, subminndu-ne unii altora eforturile. Vina o poart n special unii așa-ziși lideri grandomani, ce se cred dețintorii adevrurilor absolute, unicii continuatori și dețintori ai legitimitții unor curente și ideologii politice din vremuri demult apuse.

n condițiile n care Romnia este condus de 22 de ani nentrerupt, de fii și nepoții komisarilor sovietici veniți pe tancurile sovietice s intsaureze teroarea roșie comunist, lipsa unei democrații reale se vdește pe plan politic din ultimele evenimente la care asistm. Aparența statului de drept și a soliditții și stabilitții unor instituții democratice se prbușește n fața asaltului haitelor USL-iste, nfometate de putere și nfruptarea din banul public dup ndelunga perioad de abstinenț politic la care i-a forțat votul popular negativ. Cu nimic mai breji, PDL-iștii n frunte cu Traian Bsescu, au nșelat nc o dat speranțele romnilor, jefuind Romnia la fel ca și predecesorii lor.

n acest punct de rscruce al Istoriei, este nevoie mai mult ca niciodat de o reintoarcere la valorile morale care s permit ntoarcerea de pe marginea prpastiei și salvarea de la dispariție a Romniei. Din pcate, gradul de corupție sufleteasc și moral a majoritții romnilor, modul n care foarte mulți dintre ei nu numai c nu condamn furtul, dar l și accept cu justificarea: “dac aș fi fost eu sau tu n locul lui, vrei s spuni c nu ți umpleai mai nti tu buzunarele ?!”, demonstreaz justețea zicalelor: “Dumnezeu nu bate cu parul” și :”Fiecare popor și are conductorii pe care i merit”.

Ca s meritm mai mult, și mai bun, trebuie s ne aplecm asupra ființei naționale, s ajutm la elevarea fibrei morale a acestui popor, cu toate forțele noastre. Nu cu sloganuri și fluturri de steaguri, nu cu partide și promisiuni demagogice, n care oricum nu mai crede nimeni, ci cu ceea ce ne este la ndemn nou, tuturor. S devenim noi nșine mai buni, iar prin aceasta modele demne de urmat, respectate, pentru cei din jurul nostru. S ne organizm, sub nu conteaz ce forme sau formule, și s ncepem s educm tineretul, s redm modele naționaliste att de necesare, unei noi generații.

Aceasta este oferta noastr “politic”: s ne unificm eforturile individual sau colectiv (ONG-uri sau alte forme de personalitate juridic) n acțiuni de educare și formare a spiritului civic. S facem s renasc conștiința național cu toate valorile ei perene: respectul pentru munca cinstit, traiul onest, corectitudinea, respectul faț de autoritate, curțenia, bunul simț, ținerea cuvntului dat, punctualitate, vrednicie, pregtire profesional, cultur, astfel ca fiecare la locului lui, s devin bun n ceea ce face.

n acest mod, vom putea oferi reperele corecte unor generații debusolate, tot mai prost educate, ce vin din urm și constituie cetțenii romni ai viitorului.

Este o naivitate s credem c doar nființnd un nou partid, cu oameni care nu au fcut nimic pentru nimeni și nu au demonstrat c pot nimic, aceștia pot primi ncrederea romnilor și investitura politic prin vot.

Vremea vorbelor a trecut. Doar faptele mai pot schimba fața Romniei, conștiințele și comportamentul romnilor. Dac vom polariza și uni eforturile persoanelor altruiste și ONG-urilor ce fac ceva cu adevrat – fiecare pe bucțica lui – dezinteresat, pentru Romnia și romni, iar aceast mișcare va crește, ea va prinde forț și va fi capabil s redea speranța romnilor.

Un astfel de proiect nu poate da greș, cci el transform oameni și conștiințe. n acest moment, pentru a reuși, nu avem nevoie de locuri n Parlament și Guvern, ci doar de implicare și susținere ct mai mare pe segmentele de activitate pe care fiecare ONG participant la acest proiect și le propune. Dac vom putea “salva” mcar o parte din tineretul debusolat ce prsește nuc și fr nici o perspectiv de viaț bncile școlii, avem o șans real de a schimba ceva pentru viitor. Cu siguranț c dac acestor oameni le va fi de folos ajutorul primit cndva, și prin noi, nu vor uita acest lucru și vor susține un proiect politic pornit de pe o astfel de platform, inclusiv cu votul lor de mai trziu. Pentru moment, am decis s ne numim inițiativa drept Alianța Național. Sub aceast egid se regsesc organizații, dar și persoane ce doresc s schimbe fața Romniei, și chiar au fcut ceva concret, pn la acest moment. Cci n zadar avem legi drepte, dac oamenii judec strmb. n zadar ar fi s avem politicieni corecți, dac poporul nu i urmeaz și nu i apr n fața neocomuniștilor care au acaparat puterea politic n Romnia. Fr o renaștere moral și spiritual, la nivel național, visul unei Romnii “precum soarele sfnt de pe cer” nu poate deveni realitate.

Mihai Rapcea

,
S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.