Mihai Rapcea: Traim vremuri ale minciunii si demagogiei
 

Trăim vremuri ale minciunii și demagogiei. Vremuri ale valorilor răsturnate, în care răul, impostura și parvenitismul par să triumfe și au ajuns pentru mulți, noile rețete ale succesului în viață.

Vechile povești ale copilăriei, în care binele triumfă întotdeauna, până la sfârșit, par – mai ales pentru generațiile tinere, din ce în ce mai greu de crezut. Copii noștri deschid ochii într-o lume din ce în ce mai dură, mai sumbră, mai infestată de violență și egoism. Aceasta este oare moștenirea pe care dorim să le-o lăsăm ?!

În ultimii 15 ani am căutat alături de alți români sufletiști, însuflețiți de idealism, să facem posibil miracolul unei resurecții identitare, morale și spirituale a acestui neam. Istoria va judeca efortul nostru. Am organizat și am participat la sute, poate mii de acțiuni publice, marșuri, demonstrații, pichetări, conferințe, emisiuni televizate sau întruniri, proiecte sociale sau politice, toate cu același scop. De a mișca sufletele în români, de a-i chema alături de noi pentru tot ce înseamnă valori pozitive, normalitate, dragoste de țară, într-un cuvânt – pentru cauza altruistă a interesului comun – opusă egoismului funciar al individului fără identitate.

Unele acțiuni au avut mai mult succes, altele mai puțin. Privind trecutul, îmi place să cred că undeva, ceva s-a schimbat și datorită nouă. În bine. Aș vrea să cred că prin eforturile noastre, a unor tineri idealiști, am încetinit măcar, dacă nu chiar am blocat (cel puțin pentru o vreme) prăvălirea lumii în haosul entropiei generate de egoismul politicianist, transformarea lumii într-un imens lagăr fără Dumnezeu, fără valori morale, în care individul este manipulat și condus precum un sclav de către stăpânii din umbră ai planetei.

Am crezut atunci că este suficient să ridici steagul Luptei Pentru O Cauză Justă, ca lumea să ți se alăture din mers. Din păcate, timpul a erodat voințele, a năruit idealurile, egoismul s-a înstăpânit triumfător peste sufletul majorității, iar oamenii aderă din ce în ce mai anemic la mișcări civice sau partide ce nu le oferă un folos material, direct și imediat – lor, ca indivizi.

Departe de a cădea în mlaștina deznădejdii, sunt conștient că nici unul din eforturile depuse de mine și de alții, în trecut, nu a fost irosit în zadar. Conștiința colectivității, chiar dacă nu a aderat în mod decisiv la efortul nostru, l-a înregistrat, l-a luat în considerare, echilibrând pe cât posibil, balanța. Calea aleasă a fost una anevoioasă. Împotriva curentului, contrar mentalității colective ce a pierdut de mult simțul valorilor ce ne însufletesc pe noi. Treptat, am ajuns să conștientizăm că luptăm pentru o lume ce a devenit tot mai dezinteresată de ceea ce avem noi să îi oferim.

 În acest context, unii au abandonat lupta, considerând că visul unui reviriment moral și spiritual al românilor nu mai este posibil. Unii s-au conformat noilor mentalități, legii junglei, în care cel mai iute, mai abil, mai viclean și mai lipsit de scrupule câștigă. Alții au ales să facă măcar pentru familia lor, copii și urmași, prin educație, ceea ce nu au reușit să facă pentru un neam întreg.

Dezamăgirilor li s-a adăugat și păcătoasa noastră fire omenească, orgoliul sau răutatea unora și a altora. Astfel, s-a ajuns la situația în care deși suntem mulți cei ce împărtășim aceleași idealuri, și visăm aceleași vise pentru viitorul României, suntem scindați și învrăjbiți.

 În loc să ne întărim forțele, unindu-ne pentru același scop nobil, ni le slăbim luptându-ne între noi, acuzându-ne reciproc, subminându-ne unii altora eforturile. Vina o poartă în special unii așa-ziși lideri grandomani, ce se cred deținătorii adevărurilor absolute, unicii continuatori și deținători ai legitimității unor curente și ideologii politice din vremuri demult apuse.

În condițiile în care România este condusă de 22 de ani neântrerupt, de fii și nepoții komisarilor sovietici veniți pe tancurile sovietice să intsaureze teroarea roșie comunistă, lipsa unei democrații reale se vădește pe plan politic din ultimele evenimente la care asistăm. Aparența statului de drept și a solidității și stabilității unor instituții democratice se prăbușește în fața asaltului haitelor USL-iste, înfometate de putere și înfruptarea din banul public după îndelunga perioadă de abstinență politică la care i-a forțat votul popular negativ. Cu nimic mai breji, PDL-iștii în frunte cu Traian Băsescu, au înșelat încă o dată speranțele românilor, jefuind România la fel ca și predecesorii lor.

În acest punct de răscruce al Istoriei, este nevoie mai mult ca niciodată de o reintoarcere la valorile morale care să permită întoarcerea de pe marginea prăpastiei și salvarea de la dispariție a României. Din păcate, gradul de corupție sufletească și morală a majorității românilor, modul în care foarte mulți dintre ei nu numai că nu condamnă furtul, dar îl și acceptă cu justificarea: “dacă aș fi fost eu sau tu în locul lui, vrei să spuni că nu îți umpleai mai întâi tu buzunarele ?!”, demonstrează justețea zicalelor: “Dumnezeu nu bate cu parul” și :”Fiecare popor își are conducătorii pe care îi merită”.

Ca să merităm mai mult, și mai bun, trebuie să ne aplecăm asupra ființei naționale, să ajutăm la elevarea fibrei morale a acestui popor, cu toate forțele noastre. Nu cu sloganuri și fluturări de steaguri, nu cu partide și promisiuni demagogice, în care oricum nu mai crede nimeni, ci cu ceea ce ne este la îndemână nouă, tuturor. Să devenim noi înșine mai buni, iar prin aceasta modele demne de urmat, respectate, pentru cei din jurul nostru. Să ne organizăm, sub nu contează ce forme sau formule, și să începem să educăm tineretul, să redăm modele naționaliste atât de necesare, unei noi generații.

Aceasta este oferta noastră “politică”: să ne unificăm eforturile individual sau colectiv (ONG-uri sau alte forme de personalitate juridică) în acțiuni de educare și formare a spiritului civic. Să facem să renască conștiința națională cu toate valorile ei perene: respectul pentru munca cinstită, traiul onest, corectitudinea, respectul față de autoritate, curățenia, bunul simț, ținerea cuvântului dat, punctualitate, vrednicie, pregătire profesională, cultură, astfel ca fiecare la locului lui, să devină bun în ceea ce face.

În acest mod, vom putea oferi reperele corecte unor generații debusolate, tot mai prost educate, ce vin din urmă și constituie cetățenii români ai viitorului.

Este o naivitate să credem că doar înființând un nou partid, cu oameni care nu au făcut nimic pentru nimeni și nu au demonstrat că pot nimic, aceștia pot primi încrederea românilor și investitura politică prin vot.

Vremea vorbelor a trecut. Doar faptele mai pot schimba fața României, conștiințele și comportamentul românilor. Dacă vom polariza și uni eforturile persoanelor altruiste și ONG-urilor ce fac ceva cu adevărat – fiecare pe bucățica lui – dezinteresat, pentru România și români, iar această mișcare va crește, ea va prinde forță și va fi capabilă să redea speranța românilor.

Un astfel de proiect nu poate da greș, căci el transformă oameni și conștiințe. În acest moment, pentru a reuși, nu avem nevoie de locuri în Parlament și Guvern, ci doar de implicare și susținere cât mai mare pe segmentele de activitate pe care fiecare ONG participant la acest proiect și le propune. Dacă vom putea “salva” măcar o parte din tineretul debusolat ce părăsește năuc și fără nici o perspectivă de viață băncile școlii, avem o șansă reală de a schimba ceva pentru viitor. Cu siguranță că dacă acestor oameni le va fi de folos ajutorul primit cândva, și prin noi, nu vor uita acest lucru și vor susține un proiect politic pornit de pe o astfel de platformă, inclusiv cu votul lor de mai târziu. Pentru moment, am decis să ne numim inițiativa drept Alianța Națională. Sub această egidă se regăsesc organizații, dar și persoane ce doresc să schimbe fața României, și chiar au făcut ceva concret, până la acest moment. Căci în zadar avem legi drepte, dacă oamenii judecă strâmb. În zadar ar fi să avem politicieni corecți, dacă poporul nu îi urmează și nu îi apără în fața neocomuniștilor care au acaparat puterea politică în România. Fără o renaștere morală și spirituală, la nivel național, visul unei Românii “precum soarele sfânt de pe cer” nu poate deveni realitate.

Mihai Rapcea

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Š 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares