Odată, o celulă din ficatul unui om a afirmat că omul nu există. Celelalte celule din jurul ei au fost îngrozite să audă o asemenea blasfemie.
– „Omul există și cu asta am terminat!”, a spus una dintre ele supărată, de parcă ar fi fost sfârșitul lumii.
– „Acestea sunt basme din bătrâni. Cine mai crede așa ceva în ziua de astăzi, când avem parte de atâtea minuni științifice… Avem medicamente, operații chirurgicale!”, replică celula atee.
– „Ce spui?!”, exclamă o celulă neîncrezătoare. „Medicamente cred că există. Am văzut cu ochii mei! Dar operații?! Așa ceva nu mai cred…”.
– „Nu vă mint! Despre operații am auzit de la celulele din intestin. Ba și o bacterie vorbea despre asta! O să vină vremea să trăim veșnic, o să ajungem pe alte organe, iar voi încă mai credeți în povești…”.
– „Eu”, zise una mai înțepată, „cred că operațiile și medicamentele, dacă există cu adevărat așa ceva, vin de la om. El este cel care are grijă de noi și vrea să ne salveze”.
– „Sunteți niște copii…”, zâmbi ironic celula atee. „De câte ori să vă spun: toate acestea sunt minuni ale științei, explicabile rațional, nu prostii. Nu vă duce capul deloc! Cum să existe om? Ce dovezi aveți? L-a văzut vreodată cineva pe om?”.
– „Și ce, mărturia sângelui nu contează?”, întrebă o celulă socotită mai înțeleaptă. „De câte ori nu am stat de vorbă cu globulele roșii, cu globulele albe… Ele vorbesc de creier, de inimă, despre niște locuri minunate…”.
– „Eeeei, globulele albe, globulele roșii! Sunt niște visătoare, niște idealiste. Băgați-vă mințile în cap și nu credeți în povești de genul că în creier ar fi mintea absolută sau în inimă iubirea absolută. Cum să fie? Totul e aici și acum. Sunteți niște fricoase și aveți nevoie de o putere supranaturală care să se gândească la voi. Supranaturalul nu există, pentru că nimeni nu l-a văzut vreodată”.

Așa au continuat celulele ciondăneala zile în șir.

Celula atee era tot mai supărată pe suratele ei. Se simțea constrânsă de regulile societății ficatului. Voia să fie liberă, să își decidă singură soarta. Așa că a început să pună la cale un plan de a scoate credința și moralitatea religioasă fără sens din sufletul celulelor din jur. Voia să facă într-o zi tot ficatul ateu. Toate celulele și toate organele să fie egale între ele, în atribuții și cinste. Cu multă sârguință, a reușit să convertească destule celule. Plănuiau chiar să plece pe alte organe, în vizită.

Erezia aceasta a adus multă tulburare în ficat. Era mai mult decât puteau îndura celulele credincioase în om.
Într-o zi, dintr-odată, toate celulele și-au pierdut cunoștința. Când s-au trezit, nu mai era nici urmă de celulă atee în ficat. Avusese loc o operație!

Daniela Filioreanu – orthograffiti.ro

CategoryUncategorized
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares