În ciuda efoturilor făcute de Ceaușeșcu de a desființa micile ferme, dar și în ciuda modernizării și a oportunităților de noi joburi oferite de vremurile moderne, circa 30% din populația de 19 milioane a României continuă să trăiască de pe urma firmelor de subzistență și de semi-subzistență, scrie The Guardian.

Totuși, atât guvernul român, cât și decidenții politici de la Bruxelles, refuză să recunoască faptul că este vorba de oameni care sprijină economia, mențin vie cultura românească și diversitatea mediului.

Aplicându-se larg dezavuata regulă “aceeași măsură pentru toate” în cadrul Politicii Agricole Comune, marea majoritate a fermierilor români sunt ținuți deoparte de beneficii. În prezent, circa 51% din subvențiile de șase miliarde de euro care vin în România se îndreaptă doar către 0,9% din ferme, în timp ce 70% din fermele românești sunt considerate neeligibile.

Rețeaua comercială pe care fermierii s-au bazat până acum este erodată la amebele capete, piața de semințe aflându-se sub monopolul multinaționalelor care vând semințe ce nu se reproduc și trebuie cumpărate din nou în fiecare an, iar la desfacere micii comercianți se sufocă din cauza competiției supermarketurilor străine care vând mâncare la prețuri mult mai mici, scrie The Guardian.

Ziarul britanic reamintește de conferința pe teme agricole care a avut loc la București, prima de acest gen organizată de la venirea ministrului Daniel Consantin, al treilea șef de la ministerul agriculturii din acest an. Potrivit The Guardian, Constantin ar putea aduce o perspectivă nouă, în raport cu predecesorii Valeriu Tabără și Stelian Fuia, ambii adepți ai agriculturii intensive.

Cu toate astea, dat fiind că este o conferință organizată de gigantul biotech Monsanto, de Pioneer și DuPont, și la care au participat mulți dintre cei mai mari cultivatori din țară, cel mai probabil lucrurile vor rămâne pe acelai făgaș.

Pentru a sprijini atât populația, cât și competitivitatea României la nivel internațional, România trebuie să îi vadă pe micii fermieri drept piatra pe care își poate clădi viitorul, mai degrabă decât ca pe o problemă care trebuie rezolvată.

Fermele mici pot produce la fel de multă hrană cu competitorii mari, deși acum sunt dați deoparte cu pormisiuni de creștere a randamentelor și dezvoltare economică. Până când România își va concentra capitalurile spre dezvoltarea rurală și agricultura sustenabilă, își amemință propria cultură, mediul înconjurător și cea mai mare parte din populație.

sursa: EVZ.ro 

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares