n ciuda efoturilor fcute de Ceauecu de a desfiina micile ferme, dar i n ciuda modernizrii i a oportunitilor de noi joburi oferite de vremurile moderne, circa 30% din populaia de 19 milioane a Romniei continu s triasc de pe urma firmelor de subzisten i de semi-subzisten, scrie The Guardian.

Totui, att guvernul romn, ct i decidenii politici de la Bruxelles, refuz s recunoasc faptul c este vorba de oameni care sprijin economia, menin vie cultura romneasc i diversitatea mediului.

Aplicndu-se larg dezavuata regul “aceeai msur pentru toate” n cadrul Politicii Agricole Comune, marea majoritate a fermierilor romni sunt inui deoparte de beneficii. n prezent, circa 51% din subveniile de ase miliarde de euro care vin n Romnia se ndreapt doar ctre 0,9% din ferme, n timp ce 70% din fermele romneti sunt considerate neeligibile.

Reeaua comercial pe care fermierii s-au bazat pn acum este erodat la amebele capete, piaa de semine aflndu-se sub monopolul multinaionalelor care vnd semine ce nu se reproduc i trebuie cumprate din nou n fiecare an, iar la desfacere micii comerciani se sufoc din cauza competiiei supermarketurilor strine care vnd mncare la preuri mult mai mici, scrie The Guardian.

Ziarul britanic reamintete de conferina pe teme agricole care a avut loc la Bucureti, prima de acest gen organizat de la venirea ministrului Daniel Consantin, al treilea ef de laministerul agriculturiidin acest an. Potrivit The Guardian, Constantin ar putea aduce o perspectiv nou, n raport cu predecesorii Valeriu Tabr i Stelian Fuia, ambii adepi ai agriculturii intensive.

Cu toate astea, dat fiind c este o conferin organizat de gigantul biotech Monsanto, de Pioneer i DuPont, i la care au participat muli dintre cei mai mari cultivatori din ar, cel mai probabil lucrurile vor rmne pe acelai fga.

Pentru a sprijini att populaia, ct i competitivitatea Romniei la nivel internaional, Romnia trebuie s i vad pe micii fermieri drept piatra pe care i poate cldi viitorul, mai degrab dect ca pe o problem care trebuie rezolvat.

Fermele mici pot produce la fel de mult hran cu competitorii mari, dei acum sunt dai deoparte cu pormisiuni de cretere a randamentelor i dezvoltare economic. Pn cnd Romnia i va concentra capitalurile spre dezvoltarea rural iagriculturasustenabil, i amemin propria cultur, mediul nconjurtor i cea mai mare parte din populaie.

sursa: EVZ.ro

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.