La nou luni dup ce Partidul Pentru Patrie i-a schimbat numele n Partidul Totul pentru ar, practic revenind astfel la vechea denumire a partidului legionar din interbelic nfiinat de Corneliu Zelea Codreanu (foto) i condus ulterior de ctre generalul Gheorghe Cantacuzino-Grnicerul, formaiunea este n pericol de dizolvare. Actualul preedinte al partidului a declarat pentru RL c parchetul i consider urmaii unei micri fasciste dar arat c acuzaiile sunt aberante

Mai concret, Parchetul a introdus, pe 13 iulie a.c., o aciune la Tribunalul Bucureti n care solicit magistrailor s pronune o hotrre prin care Partidul Totul pentru ar s fie dizolvat.Tribunalul urmeaz s ia n discuie solicitarea procurorilor pe 3 septembrie, dac parchetul nu va face o cerere de preschimbare a termenului de judecat fixat.

Contactat de Romnia Liber, actualul preedinte al Partidului Totul pentru ar, Coriolan Baciu ne-a declarat c are cunotin de demersul fcut de Parchetul Tribunalului Bucureti i c procurorii cer dizolvarea ntruct partidul pe care l conduce ar fi urmaul Micrii Legionare care este considerat o micare fascist. n acest context, demersul parchetului apare ca ciudat innd cont de faptul c formaiunea politic funcioneaz din 1993 sub denumirea Partidul Pentru Patrie, denumirea fiind schimbat n noiembrie 2011 n Partidul Totul pentru ar. Chiar i cu prima denumire, partidul era tot unul de credin legionar.

“n esen se cere dizolvarea pentru c suntem considerai ca fiind continuatorii Micrii Legionare care este considerat o micare fascist. Acuzaia este aberant. Noi existm din 1993 i n ultimii 19 ani am respectat ntocmai prevederile Constituiei i legilor n vigoare. Niciun document al partidului nostru i nicio aciune fcut de noi nu a nclcat cu nimic legile n vigoare”, ne-a declarat Coriolan Baciu.

Potrivit legii partidelor politice, o asemenea organizaie se dizolv pe cale judectoreasc n urmtoarele condiii: cnd scopul sau activitatea partidului politic a devenit ilicit ori contrar ordinii publice; cnd realizarea scopului partidului politic este urmrit prin mijloace ilicite sau contrare ordinii publice; cnd partidul urmrete alt scop dect cel care rezult din statutul i programul politic ale acestuia. Alte condiii in de inactivitatea formaiunii politice: nu a inut nici o adunare general timp de 5 ani;nu a desemnat candidai, singur sau n alian, n dou campanii electorale parlamentare succesive, n cel puin 18 circumscripii electorale, ceea ce nu e cazul Partidului Totul pentru ar.

Un alt caz de dizolvare a unei formaiuni politice se refer la nendeplinirea obiectivelor stabilite pentru un partid politic i se poate constata cnd un partid politic nu obine la dou alegeri generale succesive un numr minim de voturi. Numrul minimnecesarndeplinirii condiiilor este de cel puin 50.000 de voturi la nivel naional, pentru candidaturile depuse n oricare dintre urmtoarele scrutinuri: consilii judeene, consilii locale, Camera Deputailor, Senat.

Scurt istoric al politicii legionare

Partidul Pentru Patrie a luat fiin n 1993 la iniiativa unui grup de vechi lupttori n Rezistena Naional Anticomunist, foti deinui politici i lupttori n muni. n prezent preedintele Partidului Totul pentru ar, denumire la care a revenit Partidul pentru Partie la nceputul acestui an, este Coriolan Baciu din Alba Iulia.Printre personalitile partidului legionarilor se gsesc cunoscutul actor Ernest Maftei sau i mai cunoscutul lupttor anticomunist, Ion Gavril Ogoranu, n prezent decedat, Nistor Chioreanu, Virgil Mateia sau Constantin Tnsescu, potrivit datelor de pe pagina de internet a partidului.

Gavril Ogoranu a fost cel care a condus rezistena anticomunist din Munii Fgra de dup al doilea Rzboi Mondial.

Din punct de vedere istoric, la 10 decembrie 1934, lua fiin Partidul “Totul pentru ar” (TPT), la iniiativa lui Corneliu Zelea Codreanu i a generalului Gheorghe Cantacuzino-Grnicerul.

n declaraia de nfiinare a TPT, postat pe pagina de internet a partidului, generalul Cantacuzino-Grnicerul scria: “n consecin nfiinez pe data de 10 Decembrie partidul politic „Totul pentru ar”, i-l nfiinez cu o singur condiie, s recunoatem cu toii pe Corneliu Zelea Codreanu ca eful nostru spiritual. Adepii acestui partid i propun i jur mpreun cu mine s ndeplineasc cu tenacitatea ceasurilor de tranee, n ciuda tuturor adversarilor i adversitilor, urmtoarele: (…) nlarea moral a poporului romn; cinste, demnitate, ordine, dor de munc i credin n Dumnezeu (…), aprarea mereu legal a Romniei n contra primejdiilor mereu crescnde cari o pndesc (…), dreptate i pine pentru toi acei care muncesc, (…) o organizare monarhic de stat i n stat adecvat nouilor mprejurri de via romneasc, (…) pace i bun nvoire cu toi cei ce vor respecta hotrrile Romniei i toate drepturile noastre de stat liber.”

Sursa:Romania Libera

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer