Astăzi, 28 iulie, la Tighina a fost inaugurată o placă comemorativă în cinstea pacificatorilor ruși. La ceremonia festivă au luat parte liderul regiunii transnistrene, Evghenii Șevciuk, vice-ministrul afacerilor externe al Federației Ruse, Grigorii Karasin, speaker-ul regiunii separatiste, Mihail Burla, membrii așa-zisului guvern al rmn, deputați din Duma de Stat a Federației Ruse.

Evgenii Șevciuk a accentuat rolul pacificatorului rus în acțiunile militare de pe Nistru, după modelul zicalei de acum clasice (Stalin și poporul rus, “libertate” ne-au auds): “În iunie 1992, în Bender au avut loc acțiuni militare sângeroase, în urma cărora au murit sute de transnistreni. Mii au fost răniți. Și doar pacificatorul rus a oprit această vărsare de sânge. E greu de imaginat ce-ar fi fost fără arma rusească și fără soldatul rus.”, precizează Știrile Moldovei.     Acesta a mai menționat că pacea instalată de 20 de ani pe malurile Nistrului se datorează conducerii: „În primul rând, grație puterii, care impune ambele părți să se gândească doar la pace.

Vice-ministrul rus al Afacerilor Externe Grigorii Karasin a vorbit despre onestitatea cu care militarii rușii, împreună cu tovarășii lor din Transnistria, Moldova și Ucraina, și-au făcut datoria pe parcursul acestor 20 de ani.

Karasin a mai apreciat rolul operațiunii pacificatoare, menționând că  „operațiunea pacificatoare, în formatul actual, este garantul continuității procesului de reglementare a diferendului moldo-transnistrean și va permite găsirea unor soluții, care ar satisface și Moldova, și Transnistria.

InfoPrut amintește că după adoptarea Declarației de Independeță a RM, Parlamentul a cerut guvernului URSS așezarea la masa de negocieri cu guvernul RM pentru a se discuta retragerea trupelor sovietice de pe teritoriul RM. La 2 martie 1992 RM a primit statul de membru al ONU. Președintele Mircea Snegur a dispus intervenția militară împotriva forțelor rebele care atacaseră mai multe posturi de poliție de pe malul Nistrului.

sursa: infoprut.ro

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares