Astzi, 28 iulie, la Tighina a fost inaugurat o plac comemorativ n cinstea pacificatorilor rui.La ceremonia festiv au luat parte liderul regiunii transnistrene, Evghenii evciuk, vice-ministrul afacerilor externe al Federaiei Ruse, Grigorii Karasin, speaker-ul regiunii separatiste, Mihail Burla, membrii aa-zisului guvern al rmn, deputai din Duma de Stat a Federaiei Ruse.

Evgenii evciuk a accentuat rolul pacificatorului rus n aciunile militare de pe Nistru, dup modelul zicalei de acum clasice (Stalin și poporul rus, “libertate” ne-au auds): “n iunie 1992, n Bender au avut loc aciuni militare sngeroase, n urma crora au murit sute de transnistreni. Mii au fost rnii. i doar pacificatorul rus a oprit aceast vrsare de snge. E greu de imaginat ce-ar fi fost fr arma ruseasc i fr soldatul rus.”, precizeaztirile Moldovei. Acesta a mai menionat c pacea instalat de 20 de ani pe malurile Nistrului se datoreaz conducerii: „n primul rnd, graie puterii, care impune ambele pri s se gndeasc doar la pace.

Vice-ministrul rus al Afacerilor Externe Grigorii Karasin a vorbit despre onestitatea cu care militarii ruii, mpreun cu tovarii lor din Transnistria, Moldova i Ucraina, i-au fcut datoria pe parcursul acestor 20 de ani.

Karasin a mai apreciat rolul operaiunii pacificatoare, menionnd c „operaiunea pacificatoare, n formatul actual, este garantul continuitii procesului de reglementare a diferendului moldo-transnistrean i va permite gsirea unor soluii, care ar satisface i Moldova, i Transnistria.

InfoPrut amintete c dup adoptarea Declaraiei de Independe a RM, Parlamentul a cerut guvernului URSS aezarea la masa de negocieri cu guvernul RM pentru a se discuta retragerea trupelor sovietice de pe teritoriul RM. La 2 martie 1992 RM a primit statul de membru al ONU. Preedintele Mircea Snegur a dispus intervenia militar mpotriva forelor rebele care atacaser mai multe posturi de poliie de pe malul Nistrului.

sursa: infoprut.ro

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.