Un manifest șocant, în care semnatarii – pedagogi, persoane civile și publice, dar și conducători ai bisericilor, „responsabili pentru soarta ungurimii din zona orașului Baia Mare” – le cer maghiarilor să nu se amestece cu românii a fost publicat pe site-ul  erdely.ma.

MANIFEST ȘOCANT Maghiarii instigă la intoleranță etnică: Nu vă amestecați cu românii! 148

 

Manifestul a fost semnat și de viceprimarul orașului, Ludescher Istvan.

Fragmente din conținutul manifestului, postat pe site-ul erdely.ma, au fost preluate și de adevarul.ro:

Noi, toți semnatarii acestui manifest – preoții responsabil pentru soarta maghiarilor din zona orașului Baia Mare, persoane publice și reprezentanți ai societății civile, profesori, urmărim cu îngrijorare comportamentul și răspândirea gândirii publice care amenință cu adevărat comunitatea noastră.

PĂRINȚI: Nu vă privați copiii de școala cu predare în limba maternă, pentru că în caz contrar în privați de dreptul de a rămâne maghiari!

Nu reprezintă mai puțin, ci mai mult cel care studiază în limba maternă! Școala în limba străină înseamnă și un cerc de prieteni străini, de unde decurg și căsătoriile mixte. În acest caz nefericit, riscăm să pierdem famiile pur maghiare, vom fi propriii noștri lichidatori.

În spiritul libertății prost înțelese nu vă lăsați copiii să ia singuri decizii. Nu uitați: ei încă nu știu să ia decizii. Alegeți pentru ei școli cu predare în limba maghiară, educați-vă copiii să fie maghiari, pentru ca și nepoții voștri să se nască maghiari.

TINERI: Căutați-vă prieteni maghiari. Nu uitați că acest lucru a ajutat comunitățile maghiare din Ardeal să supraviețuiască. Scoateți din viețile voastre toți străinii! Pentru că un prieten străin se poate transforma ușor într-un iubit străin, mai apoi un soț sau o soție străină. Uitați-vă în jur: din căsătoriile mixte au mai rezultat copii maghiari, nepoți maghiari? Nu!

PROFESORI: Transmiteți moștenirea predării în maghiară de peste 1.000 de ani. (…) Nu amânați nicio oră de curs, fiți exemplu pentru elevii voștri, un model demn de urmat. Nu doar predați, ci educați! Nu putem face compromisuri, nu există niciun „dar”. Trebuie să fim și să rămânem maghiari puternici, mândri, de calitate! Trebuie să fim maghiari responsabili de maghiarii de lângă noi!

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer