Un manifest ocant, n care semnatarii – pedagogi, persoane civile i publice, dar i conductori ai bisericilor, „responsabili pentru soarta ungurimii din zona oraului Baia Mare” – le cer maghiarilor s nu se amestece cu romnii a fost publicat pe site-ulerdely.ma.

MANIFEST OCANT Maghiarii instig la intoleran etnic: Nu v amestecai cu romnii! 148

 

Manifestul a fost semnat i de viceprimarul oraului, Ludescher Istvan.

Fragmente din coninutul manifestului, postat pe site-ul erdely.ma, au fost preluate și de adevarul.ro:

Noi, toi semnatarii acestui manifest – preoii responsabil pentru soarta maghiarilor din zona oraului Baia Mare, persoane publice i reprezentani ai societii civile, profesori, urmrim cu ngrijorare comportamentul i rspndirea gndirii publice care amenin cu adevrat comunitatea noastr.

PRINI:Nu v privai copiii de coala cu predare n limba matern, pentru c n caz contrar n privai de dreptul de a rmne maghiari!

Nu reprezint mai puin, ci mai mult cel care studiaz n limba matern! coala n limba strin nseamn i un cerc de prieteni strini, de unde decurg i cstoriile mixte. n acest caz nefericit, riscm s pierdem famiile pur maghiare, vom fi propriii notri lichidatori.

n spiritul libertii prost nelese nu v lsai copiii s ia singuri decizii. Nu uitai: ei nc nu tiu s ia decizii. Alegei pentru ei coli cu predare n limba maghiar, educai-v copiii s fie maghiari, pentru ca i nepoii votri s se nasc maghiari.

TINERI:Cutai-v prieteni maghiari. Nu uitai c acest lucru a ajutat comunitile maghiare din Ardeal s supravieuiasc. Scoatei din vieile voastre toi strinii! Pentru c un prieten strin se poate transforma uor ntr-un iubit strin, mai apoi un so sau o soie strin. Uitai-v n jur: din cstoriile mixte au mai rezultat copii maghiari, nepoi maghiari? Nu!

PROFESORI:Transmitei motenirea predrii n maghiar de peste 1.000 de ani. (…) Nu amnai nicio or de curs, fii exemplu pentru elevii votri, un model demn de urmat. Nu doar predai, ci educai! Nu putem face compromisuri, nu exist niciun „dar”. Trebuie s fim i s rmnem maghiari puternici, mndri, de calitate! Trebuie s fim maghiari responsabili de maghiarii de lng noi!

,
S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.