Bo Xilai era, la 63 de ani, una din figurile cele mai populare ale regimului comunist chinez. El ar fi putut, potrivit unui diplomat spaniol, să câștige lejer alegerile dintr-o țară democrată. Însă dorința lui de a ieși în evidență i-a zădărnicit viitorul strălucit care i se prefigura uneia din figurile-cheie ale regimului, scrie ABC.

China. Povestea lui Bo Xilai externe

Fiu al unui erou, care a făcut parte din ‘Cei opt nemuritori’ ce au deschis Chinalumii alături de Deng Xiaoping în anii 80, ‘prințișorul’ Bo Xilai a avut o carieră meteorică. Ca primar al orașului Dalian, el a modernizat și înfrumusețat această localitate balneară, transformând-o într-un centru de cercetare tehnologică. Ca ministru al comerțului, el a negociat cotele textile cu SUA și Uniunea Europeană. Și ca unul din cei 25 de membri ai Biroului Politic al PC Chinez, se zvonea că următorul pas va fi să ocupe unul din cele 9 posturi ale atotputernicului Comitet Permanent, care va fi reînnoit la toamnă în Congresul ce va desemna noul secretar general și viitorul președinte al Chinei.

Dar ambiția sa nemăsurată și dorința lui de a apărea în fața camerelor, un lucru neobișnuit pentru figurile de carton ale regimului, i-au atras multe dușmănii, mai ales de la numirea sa în noiembrie 2007, în postul de secretar general al muncipalității Chongqing. În cinci ani el a reușit să curețe acest oraș haotic din vecinătatea barajului Celor Trei Guri de mafiile locale, prin razii de poliție răsunătoare, soldate cu 2.000 de arestări și, 500 procese și 13 execuții, inclusiv cea a fostului responsabil al Biroului Judiciar pentru corupție și abuz în funcție. Operațiunea poliției i-a adus laudele publicului și mass-mediei, dar a stârnit furia oamenilor de afaceri și politicienilor cu obscure conexiuni economice.
Bo era o figură prea personală și independentă pentru un regim atât de monolitic ca cel chinez. Fiu demn al tatălui său și de tendință conservatoare, Bo a promovat o campanie de cântece patriotice din epoca lui Mao care reamintea de vremurile infame ale Revoluției Culturale (1966-76) lucru ce a stânjenit regimul de la Beijing. Când primul ministru, Wen Jiabao, a repudiat acest deceniu de teroare și haos, la conferința de presă de la închiderea Adunării Naționale din martie, el pecetluia de fapt soarta lui Bo Xilai. A doua zi, steaua lui Bo, mult prea independent și popular pentru acest regim monolitic s-a stins definitiv, nu înainte de a primi nenumărate dovezi de susținere și de a suscita chiar zvonuri de lovitură de stat.
În pofida cenzurii, pe Internet s-au răspândit zvonuri potrivit cărora pe străzile din Beijing au fost scoase tancurile și au fost trase focuri în complexul guvernamental de la Zhongnanhai, din vecinătatea Pieței Tiananmen și Orașul Interzis. În spatele acestei tentative de puci s-ar fi aflat responsabilul forțelor de securitate, Zhou Yongkang, un membru al ‘aripii dure’ al Comitetului Permanent și un apropiat fostului președinte chinez, Jiang Zemin.
Luat în colimator din cauza sprijinului său față de Bo Xilai, Zhou a dispărut câteva zile de pe scenă, până când televiziunea l-a arătat recent într-o reuniune atipică cu ministrul indonezian de externe. Pentru a înăbuși zvonurile, regimul a închis mai multe pagini web și a blocat comentariile de pe Weibo, Twitter-ul chinez, dar lupta pentru putere rămâne deschisă în China și este posibil să asistăm și la alte episoade neprevăzute.

CategoryUncategorized
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares