„Giroscopul animal” - uimitoarea arm secret a micilor prdtori (VIDEO)

Un video hilar, postat de curnd pe internet, nu numai c a devenit viral, dar ajut la informarea publicului larg cu privire la un mic „truc” secret al animalelor – n realitate o excepional adaptare care le permite s vneze cu mare eficien.

Aa cum se vede n filmarea de mai jos, pisica are uimitoarea capacitate de a-i menine capul ntr-o poziie fix i privirea fixat asupra unui singur punct, indiferent de direcia n care este ndreptat restul corpului. Aceast abilitate nu este ntlnit numai la pisici. i bufniele au propriul lor truc de “stabilizare a imaginii”. Chiar i oamenii au aceast capacitate, doar c procesul se limiteaz la nivelul globului ocular.

Ceea ce putem urmri n aceast filmare este o capacitate specific unor animale, o posibilitate de a stabiliza imaginiile privite indiferent de micarea la care este supus corpul privitorului. Metaforic vorbind, este ca i cum animalele au un giroscop implantat n cap. De fapt, acest proces este un exemplu de reflex vestibulo-ocular, un reflex n care capul i ochii rmn fixai pe o anumit direcie, atta timp ct nu se exercit un stres prea mare asupra corpului.

La oameni, sistemul este similar, doar c este orientat mai mult spre fixarea ochilor asupra obiectului, lucru care ne permite o mai mare flexibilitate a micrilor capului. Fr aceast capacitate, nu am putea citi n mers sau atunci cnd am face micri cu capul.

Sursa:Daily Mail

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *