„Giroscopul animal” - uimitoarea armă secretă a micilor prădători (VIDEO)

Un video hilar, postat de curând pe internet, nu numai că a devenit viral, dar ajută la informarea publicului larg cu privire la un mic „truc” secret al animalelor – în realitate o excepțională adaptare care le permite să vâneze cu mare eficiență.

Așa cum se vede în filmarea de mai jos, pisica are uimitoarea capacitate de a-și menține capul într-o poziție fixă și privirea fixată asupra unui singur punct, indiferent de direcția în care este îndreptat restul corpului. Această abilitate nu este întâlnită numai la pisici. Și bufnițele au propriul lor truc de “stabilizare a imaginii”. Chiar și oamenii au această capacitate, doar că procesul se limitează la nivelul globului ocular.

Ceea ce putem urmări în această filmare este o capacitate specifică unor animale, o posibilitate de a stabiliza imaginiile privite indiferent de mișcarea la care este supus corpul privitorului. Metaforic vorbind, este ca și cum animalele au un giroscop implantat în cap. De fapt, acest proces este un exemplu de reflex vestibulo-ocular, un reflex în care capul și ochii rămân fixați pe o anumită direcție, atâta timp cât nu se exercită un stres prea mare asupra corpului.

La oameni, sistemul este similar, doar că este orientat mai mult spre fixarea ochilor asupra obiectului, lucru care ne permite o mai mare flexibilitate a mișcărilor capului. Fără această capacitate, nu am putea citi în mers sau atunci când am face mișcări cu capul.

Sursa: Daily Mail

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares