MS-13: cei uniți sub capul diavolului

Autoritățile americane de acum 30 de ani nu au anticipat niciodată că o banală (pe atunci) bandă de cartier din suburbiile Los Angeles-ului se va transforma în timp în cea mai periculoasă grupare criminală de profil. Greșeala de atunci avea să-i coste scump. Gașca a crescut într-un an cât în șapte, precum un Făt Frumos vicios dintr-un neverosimil basm american. Astăzi, gruparea MS-13, cum este cel mai adesea numită, a ajuns la un apogeu de neimaginat pentru umilii săi fondatori. Considerată o legendă vie a crimei organizate, MS-13 este astăzi o entitate criminală de proporții intercontinentale. Iar puterea, influența și fascinația pe care o exercită cresc necontenit…

O nouă specie de prădători urbani

După cum aminteam, nimeni nu a anticipat nici în cele mai negre coșmaruri ale sale că Statele Unite (și nu numai ele ) se vor confrunta vreodată cu o grupare criminală, ridicată la gradul de cel mai mare pericol național după Al Qaeda și (defunctul, chipurile) Osama bin Laden. Cu toate acestea, cu tupeul incredibil și cruzimea omului redus la starea de fiară, niște băieți latinos (astăzi câteva zeci de mii) cu căutături fioroase și tatuaje deșucheate care le acoperă aproape fiecare centimetru pătrat de piele, au reușit să ajungă un adevărat pericol social de proporții.

Cam ce fac ei? Ei bine, nu prea se dau în lături de la niciun act de cruzime imaginabil, după cum nicio infracțiune nu le este necunoscută.
Excelează în tăiatul degetelor adversarilor lor cu macheta (metodă caracteristică), ucid fără milă orice informator, merg până într-acolo încât au măcelărit o fată de 17, gravidă, doar pentru a se asigura că nu va deveni martor într-un proces federal, îndrăznesc să amenințe și chiar să atace ofițeri de poliție, plus multe altele…

Au devenit notorii pentru violurile în grup de care se fac vinovați, tâlhării, furturi diverse, escrocări, trafic de droguri și de carne vie. Practic, conform informărilor și avertizărilor oferite de FBI, gruparea MS-13 este lider intercontinental (căci au depășit demult granițele Statelor Unite) la traficul de droguri, arme, carne vie și spălare de bani. Arestările și condamnările par a fi asemenea gazului aruncat peste foc. Faima grupării crește continuu, dobândind un statut de cult în cadrul subculturii americane de cartier, specialiștii estimând că, la fiecare membru MS-13 arestat, apar în medie 4-5 noi doritori să intre în rândurile acestei grupări, fascinați fără doar și poate de aureola de invincibilitate a acestei “mega-găști”. În fond, conform studiilor și estimărilor specialiștilor, statutul de membru MS-13 este cel mai “cool” atribut pentru mulți adolescenți latinos care trăiesc în zona gri a societății americane…

graffiti cu ms-13 apar tot mai des in orasele americane

MS-13 sau Mara Salvatrucha, cum i se mai spune, a fost adusă în Statele Unite de către imigranții săraci din Salvador, refugiați aici din cauza războaielor civile care au răvășit America Centrală în pragul anului 1980. Marea majoritate a acestor imigranți, unii cu un “palmares” infracțional voluminos, s-a stabilit în periferiile Pico-Union de lângă metropola californiană Los Angeles. Numele noii grupări are o semnificație și încărcătură proprii. Mara vine de la La Mara, o stradă din San Salvador, iarSalvatrucha , de la gherilele cu același nume participante la războiul civil care a răvășit această țară. Însă termenul de mara înseamnă și grup, gașcă, în dialectul sud-american Caliche si provine dinmarabunta, numele local al unei specii feroce de furnici. La fel, tot în caliche, “Salvatrucha” este o combinație între salvadoran (salvadorian – naționalitatea membrilor) și trucha, un alt termen din caliche care semnifică starea de alertă și atenție continuă.
Tu casa es mi casa, altfel te omor…

Inițial, băieții din MS-13 s-au erijat în rolul de protectori ai conaționalilor salvadorieni, atacați frecvent de găștile negrilor, mexicanilor și chinezilor care dețineau pe atunci puterea în lumea interlopă din Los Angeles. Cruzimea și duritatea salvadorienilor i-au propulsat relativ repede spre mult-râvnitul statut de lideri ai underground-ului infracțional californian. Spre deosebire de rivalii lor de pe teritoriul american, salvadorienii aveau alte standarde ale cruzimii. Veneau dintr-o zonă răvășită de războaie civile, unde masacrele și torturile înfiorătoare erau evenimente zilnice. Judecând strict asupra diferențelor de “calibru” infracțional, găștile salvadorienilor erau compuse din indivizi mult mai duri și necruțători decât orice alt tip de infractor cu care se confrutaseră până atunci autoritățile americane.

suma impresionante de bani capturata de la mambrii ms-13

Nici băgați la închisoare nu se domoleau. Este celebru episodul unei lupte pentru supremație între liderii MS-13 și rivalii din banda “18”, desfășurate într-un penitenciar din Honduras. Cei din gruparea “18” au pierdut. Nu a contat că erau tot salvadorieni la origine. Cadavrele celor căzuți în luptă au fost pur și simplu spintecate, iar membrii MS-13 le-au întins intestinele pe gardul de sârmă ghimpată, ca într-un ritual nebun dintr-o lume care și-a pierdut controlul și direcția.

Majoritatea membrilor din Mara Salvatrucha sunt ușor de recunoscut pe baza tatuajelor simbolice care-i acoperă din cap până în picioare, inclusiv pe față. Cele mai des întâlnite tatuaje includ inițialele MS, sau Salvatrucha, precum și Capul Diavolului, care semnifică salutul și semnul lor de recunoaștere. Capul Diavolului este de fapt un semn în care degetul mic și cel arătător sunt ținute drepte, iar cele două din mijloc sunt flexate sub degetul mare. Rezultă un semn comun cu cel al cântăreților din zona heavy metal, cu deosebirea că semnul MS-13 simbolizează litera M cu trimitere la Mara (întâmplător sau nu, Mara este numele unei entități demonice din mitologia budistă…)

semnul principal al celor din gruparea ms13

Pe baza informațiilor remise de National Gang Threat Assessment, Mara Salvatrucha număra în anul 2009 50.000-70.000 membri în lumea întreagă, fiind cea mai numeroasă “gașcă” din lume. Apărută inițial în statul California, astăzi cei din MS-13 parazitează majoritatea statelor americane și Canada, ajungând chiar și în Spania. Mara a devenit astfel prima gașcă “trasnațională”…
Codul lor comportamental este caracterizat de răzbunări extreme, dincolo de imaginația unui om normal. De fapt, conform specialiștilor, tocmai aceste răzbunări cumplite au dus la sporirea faimei și oroarei asociate în prezent bandei.

Cruzimea lor nejustificată a dus la recrutarea lor ca mercenari în serviciile celebrului cartel Sinaloa în luptele duse de această organizație criminală cu rivalii din cartelul Los Zetas. De fapt, cartelul Sinaloa, cartelul Golfului și grupările La Familia Michoacana și Mafia Mexico au fost dintotdeauna aliații tradiționali ai celor din MS-13 în confruntările acestora cu grupările rivale “18”, cartelul Juarez, Los Negros, Los Zetas, Sombra Negra, cartelul Tijuana și cartelul Beltran-Levya.

Cei din MS-13 își obțin mare parte din venituri în urma traficului cu cocaină. Obțin sume impresionante de bani și din traficul cu femei, copii sau organe. La fel, “onorează” orice camandă de asasinat sau furt. Au dobândit rapid titlul de gruparea care ucide anual cei mai mulți polițiști din Statele Unite. Gruparea este în creștere continuă, prin recrutarea de noi membri, beneficiind și de pe urma fenomenului imigrației cetățenilor salvadorieni și mexicani. Cu toate că nu are un lider unic, ci este mai degrabă o entitate condusă de sute de lideri care se respectă între ei, Mara Salvatrucha a pus la punct recent un nou sistem de recrutare, care nu ocolește avantajele tehnologiei. Bunăoară, în prezent, MS-13 atrage nu doar adolescenți, ci și copii, prin intermediul internetului, unde există nenumărate site-uri și video-uri care glorifică viața de membru MS-13.

memebri ms-13 in cadrul unui proces

Cele circa 3.000 de arestări în rândul MS-13 efectuate în anul 2011 nu au făcut decât să sporească notorietatea unei grupări ai cărei membri nu s-au sfiit, recent, să ucidă un copil de doar 2 ani, împreună cu mama sa. Doar așa, în scop demonstrativ, ca să le readucă aminte rivalilor cine sunt și ce pot face…

Cât despre cei care au intrat în lumea Mara Salvatrucha și s-au răzgândit ulterior, statisticile nu sunt încurajatoare. Practic, conform folclorului urban asociat acestei bande, din MS-13 ieși doar spre pușcărie, spital și, cel mai adesea, cimitir…

Evoluția grupării este deosebit de interesantă. Mulți experți în domeniu sunt de părere că a ajuns cea mai de succes organizație criminală exportată în întreaga lume, via Statele Unite, unde nu doar că nu poate fi eradicată, dar autoritațile nu reușesc nici măcar să-i stăvilească creșterea.

Povestea MS-13 este una din care toate țările lumii au câte ceva de învățat. “Epopeea” infracțională a MS-13 ne arată unde poate duce oricând lipsa de orizont, educație, morală, credință și civilizație a ultimelor generații de tineri crescuți pe stradă și influențați de tot ce văd și ascultă la televizor sau pe Internet.

Documentar explicit despre MS-13

sursa: descopera.ro

CategoryUncategorized
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares