Trei filmulețe cu tineri în uniforme militare, care sunt învățați să folosească armele, alături de un mesaj pentru “eliberarea Ardealului de sub ocupația română” și chemarea la Tabăra EMI din Harghita au apărut pe internet, organizatorii taberei spunând că e “o provocare” și că au anunțat Poliția.

“Eliberarea Ardealului de sub ocupația română” – filmulețe cu tineri în uniforme militare învățați să folosească arme, la Tabăra EMI din Harghita – VIDEO

Joi, pe internet au fost postate trei filmulețe în care sunt prezentați mai mulți tineri, îmbrăcați în uniforme militare, care sunt învățați să tragă cu pistolul sau cu pușca, precum și antrenamentele instructorilor lor, în poligoane care trag la țintă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Sub fiecare dintre cele trei filmulețe apare mesajul “Noi suntem Miliția Secuiască Maghiară, cei chemați pentru eliberarea Ardealului de sub ocupația română. Dacă vrei să te alături, caută-ne la tabăra EMI din Borzont. Filmul arată cât suntem de hotărâți în acțiunile noastre”.

Sub mesajul respectiv sunt trecute un nume – Sorban Ors Attila – și un număr de telefon.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, Sorban a declarat că nu a postat niciun film și nici nu se ocupă cu astfel de activități.

“Eu nu am postat niciun filmuleț, niciodată nu am fost la un astfel de eveniment și nici nu am organizat așa ceva. Sunt provocări pentru Tabăra EMI care se desfășoară la Borzont. Eu sunt un organizator al taberei, sunt șeful serviciului de pază, asigur liniștea și ordinea publică aici și pot să vă spun că tabăra are un caracter cultural, pentru tineri”, a declarat Sorban Ors Attila.

El a spus că numele și numărul său de telefon apar pe site-ul organizației “Tineretul Maghiar din Ardeal”, precum și pe site-uri de socializare, iar cineva le-ar fi putut lua de acolo pentru a le folosi.

Întrebat unde ar fi putut fi făcute fimulețele, el a spus că în niciun caz în Tabăra EMI de la Borzont și cel mai probabil au fost realizate în Ungaria.

Reprezentantul organizatorului principal al Taberei EMI, Soos Sandor, a declarat că filmele nu sunt realizate în Tabăra EMI de la Borzont, ci în Ungaria și că a contactat Poliția pentru a fi identificată persoana care a postat filmulețe pe internet.

“Este o provocare pur și simplu. Noi am râs când le-am văzut, însă am verificat și sunt făcute în Ungaria, lângă Budapesta, într-un poligon. Acum încercăm să aflăm cine este cel care le-a postat pe internet, am luat deja legătura cu Poliția și vom depune și o plângere împotriva provocatorului, ca să fie tras la răspundere. Nu este vorba nicidecum de astfel de activități în tabăra noastră, e o prostie făcută ca să dezinformeze oamenii”, a precizat Soos Sandor, reprezentant al organizației “Tineretul Maghiar din Ardeal” (EMI).

La rândul său, președintele CJ Harghita, Borboly Csaba, care va susține, vineri, la Tabăra EMI, o prelegere despre alegerile din 2012 în Ardeal și despre situația politică actuală, a declarat corespondentului MEDIAFAX că filmele postate pe internet reprezintă o “instigare la ură”, apreciind, totodată, că mesajul de chemare pentru eliberarea Ardealului “este o jignire la adresa românilor, maghiarilor și a persoanelor de orice naționalitate”.

“Este o instigare la ură care nu ne folosește la nimic și este vorba de o gândire bolnavă. Una este să folosească arma pentru distracție, în poligoane, la tir, paint-ball sau vânătoare și alta este să meargă să ucidă pe cineva. Sper că cei din film s-au dus acolo pentru distracție. Nu sunt de acord cu sloganul prin care atrag oamenii, că nu știu ce vor face ei cu Ardealul. Este o jignire la adresa românilor, maghiarilor și a persoanelor de orice naționalitate”, a afirmat Borboly Csaba.

El a spus că nu este de acord cu astfel de activități și că participanții la tabără ar trebui mai degrabă să fie învățați că nu aceasta este metoda prin care se poate construi o societate pașnică, bazată pe toleranță.

Potrivit acestuia, “după cele întâmplate în Norvegia sau în SUA, astfel de activități ar putea induce teama”.

Aproximativ 700 de persoane participă la cea de-a VIII-a ediție a Taberei Tineretului Maghiar Ardelean (EMI) de la Borzont, județul Harghita, care a început miercuri și se va încheia duminică, la manifestare fiind invitat și liderul partidului Jobbik din Ungaria, Vona Gabor.

Cea de-a VIII-a ediție a Taberei Tineretului Maghiar Ardelean (EMI) are loc de miercuri și până duminică la Borzont (Harghita), în apropierea comunei Joseni, fiind cofinanțată de Consiliul Județean cu suma de 8.500 de lei.

La Tabăra EMI au susținut sau vor susține prelegeri, printre alții, istoricul Raffay Erno, profesor-doctorii Brassai Attila și Szabo Bela de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu Mureș, politologul Bodo Barna, Lukacs Csaba, jurnalistul care a fost desemnat de Guvernul de la Budapesta drept purtător de cuvânt în cazul înhumării scriitorului Nyiro Jozsef, președintele Consiliului Național Secuiesc, Izsak Balazs, și reprezentanții Partidului Civic Maghiar Arus Zsolt din Harghita și Nemes Elod din Covasna, fostul președinte al CNSAS Csendes Laszlo, președintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Toro T. Tibor, și vicepreședintele Szilagyi Zsolt.

Din Ungaria sunt așteptați Vona Gabor, liderul partidului de extremă dreapta din Ungaria, Jobikk, și Balczo Zoltan (Jobbik), precum și Koszegi Zoltan de la FIDESZ. Vona le va vorbi participanților la Tabăra EMI despre poziția partidului Jobikk în raport cu politica Guvernului FIDESZ, în cadrul dezbaterii “Jobbik – alegere între cele două politici guvernamentale”.

La tabără va fi prezent și vicepreședintele Alianței Maghiare din Voivodina, Devavari Zoltan.

Moto-ul ediției din acest an al Taberei EMI este “Să credem în ridicarea națiunii maghiare”.

Potrivit programului, pe parcursul celor cinci zile se va discuta despre autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc, despre alegerile locale și generale, despre recensământ, statutul ceangăilor din Ardeal, despre cazul scriitorului Nyiro Jozsef și va fi abordat cazul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș.

sursa: mediafax.ro

comentariu rapcea.ro: alooo, domnu Tudor Ionescu, ”liderul” ND, mai scoateți tinerii la o bere de luptă ideologică, pen`că ridicatul halberii va devenii sport olimpic în 2016, după proba de fluturat steaguri (unde ne pot lua doar chinezii 🙂

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares