Andrei Ujică – “Însemnările unui virolog”

Andrei Ujică (n. 1951, Timișoara) este un scriitor și regizor român emigrat în 1981 în Germania, fiind unul din disidenții declarați ai comunismului. Din 2001 până în prezent este profesor la Academia de Teatru și Film din Karlsruhe.

Prezentăm în continuare un text savuros, ce a ”contaminat” inteligheția anti-comunistă din țară, prin intermediul facebook-ului. Atenție ! Este contagioasă ! Analfabeții, semidocții și cretinii sunt înafara oricărui pericol.

Acum cîțiva ani, o echipă de sociologi suedezi a demonstrat în urma unui studiu de teren asupra modului de răspîndire a cazurilor de sinucidere că exista forme virale ale activității cerebrale. Altfel spus și ‘idei’ pot iradia în mod infecțios. În cazul acesta ideologiile nu sînt altceva decît epidemii psihice cu arie mare de răspîndire, cărora le pot cădea pradă popoare întregi. Prin urmare pandemiile care au făcut ravagii în sec. XX sînt: gripa spaniolă (1918-19, biologică): 25 milioane de morți; comunismul (1917-1989, ideologică): 120 milioane de morți; nazismul (1933-1945, ideologică): 100 milioane de morți. Cifrele sînt estimative și includ în cazul nazismului victimele celui de al Doilea Război Mondial. Mult mai frecvente sînt valurile de idei infecțioase comune, așa-numitele ‘oligofrenite locale’, care afectează în mod periodic diferite grupuri etnice ori categorii sociale. Răspîndirea psihovirozelor de acest tip este oprită de barierele lingvistice, ele nefiind în general mortale. Un caz interesant se înregistrează în vara aceasta în România, unde 7 milioane de persoane, adică aproximativ 30% din populație, suferă de o febră halucinatorie care o face să creadă că reprezintă majoritatea electorală a țării. Va fi probabil nevoie de o intervenție susținută a mai multor organizații internaționale pentru ca cei infectați să poată deprinde din nou numărătoarea simplă.

(Andrei Ujică, “Însemnările unui virolog”)

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *