Naștere naturală sau prin cezariană? Alegerea influențează inteligența copilului, susține un studiu recent

Deși, în multe cazuri, este cea bună metodă de a proteja viața și sănătatea mamei și a a copilului deopotrivă, cezariana are și dezavantaje, în comparație cu nașterea pe cale naturală, afectând copiii în diferite moduri. Un nou studiu susține că acei copii născuți natural au un IQ mai mare decât cei care vin pe lume prin cezariană.

Oamenii de știință susțin că, atunci când o femeie dă naștere unui copil în mod natural, în creierul bebelușilor să găsește în cantitate mai mare o anumită proteină care stimulează dezvoltarea inteligenței pe măsură ce copilul crește.

Specialiștii de la Universitatea Yale din Statele Unite susțin că nivelul crescut al proteineI UCP2, întâlnit în rândul copiilor născuți natural, are capacitatea de a-i ajuta să își îmbunătățească memoria atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Descoperirea a fost făcută în urma unui studiu pe animale de laborator: după studierea hipocampusului mai multor șoareci care fuseseră născuți fie prin cezariană, fie prin intervenție naturală, s-a constat că puii de șoareci născuți prin cezariană aveau un nivel mai scăzut de UCP2, lucru care, la maturitate, a dus la dezvoltarea unor probleme de comportament.

Până acum, proteina în cauză mai este cunoscută și pentru capacitatea de a favoriza alăptarea nou-născuților.

Descoperirea vine într-un moment în care operația de cezariană este aspru criticată. Subiectul este cu atât mai controversat, cu cât criticii sunt de părere că cezariana poate crește riscul apariției sângerărilor interne și a unor probleme de fertilitate.

Oficial, în Marea Britanie, un sfert dintre copiii născuți în maternitățile de stat sunt aduși pe lume prin cezariană, dar în rândul pacientelor care nasc în clinici private, cifrele par să se aproprie de 60 de procente.

Preferința pentru cezariană, mai degrabă din necesitatea de a avea cât mai mult confort și nu din nevoi medicale, ar putea avea, pe termen lung, efecte nebănuite asupra dezvoltării creierului uman“, a încheiat autorul studiului, Tamas Horvath.

Sursa: Daily Mail

CategoryUncategorized
Tags

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer