Helene Carrere d’Encausse , membru al Academieiá Franceze a declarat cŃ:

“Moscova sus■ine Transnistria, ceea ce reprezintŃ un mijloc de presiune asupra unei Moldove tentate sŃ se uneascŃ cu RomÔnia.

Moldova este situatŃ ţntr-o veritabilŃ rŃspÔntie strategicŃ, favorizÔnd toate tenta■iile contrare intereselor ruse║ti. DacŃ libertatea de mi║care nu i-ar fi fost ţmpiedicatŃ de cŃtre Transnistria , ar fi ezitat ea sŃ se alŃture Bucure║tiului?

VecinŃtatea Ucrainei reprezintŃ de asemenea un element decisiv al dorin■ei ruse║ti de a dispune de o prezen■Ń militarŃá important áţn aceastŃ republicŃá situatŃ la micŃ distan■Ń de Marea NeagrŃ, de unde Rusia a fost eliminatŃ prin pierderea Crimeii ║i unde prezen■a fermŃ a Statelor Unite constituie ţncŃ un indiciu al puterii sale pierdute.”

sursa: moldpress

comentariu rapcea.ro: interesant faptul cŃ rprezentanții cancelariilor europene au ajuns la aceeași concluzie la care ziariști precum George Roncea ajunseserŃ in urmŃ cu 10 ani:

http://www.intelnet.8m.net/custom2.html

Problema Transnistriei

Problema Transnistriei este o problema fundamentala a securitatii Rusiei. Nistrul este linia strategica care desparte cele doua mari spatii geopolitice, spatiul slav de restul lumii europene. In urma cu peste jumatate de mileniu aceasta frontiera naturala era reglementata de Principatul Moldovei care se intindea de la munti pana la tarmul marii. Tighina si Hotin erau principalele vaduri de trecere ale Nistrului, iar Chilia si Cetatea Alba controlau intreg accesul la gurile Dunarii. Stapanirea Nistrului marca calitatea de mare putere zonala si a devenit obiectiv prioritar al tuturor imperiilor acestei parti de lume. Pentru Imperiul Otoman, dupa ce il va smulge Moldovei, Nistrul va marca limita de expansiune nord estica pentru aproape 400 de ani. Odata cu scaderea puterii otomane frontiera se muta pe Prut. Prin aparitia Romaniei Mari frontiera revine pe Nistru. Imperiul Sovietic readuce frontiera pe Prut.Chiar daca frontiera politica intre rusi si restul lumii a oscilat intre Prut si Nistru, frontiera strategica a ramas pe Nistru. Aceeasi linie de fortificatii creata de turci a fost utilizata atat de Imperiul Rus cat si de cel Sovietic. Desprinderea Ucrainei si pierderea Odessei, a Azerbaidjeanului, luat de Turcia si apoi incercarea de smulgere a Moldovei din mainile Rusiei a pus la grea incercare strategii Rusiei pentru care limita slava este conceputa spre inainte, spre Adriatica, iar nu inapoi, spre Moscova. Acum, mai mult ca niciodata, pentru Rusia pastrarea Tiraspolului poarta o semnificatie strategica covarsitoare, ramanand singurul cap de pod catre Europa sud-estica.

┬ę 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer