Cel mai puternic

Sf. Hristofor, înainte a de a ajunge creștin, avea un capriciu: spunea că vrea să-l slujească pe cel mai puternic om din lume. Odată, a trecut prin părțile sale un împărat. Avea putere și oști multe. Când l-a văzut Hristofor, a făcut ochii mari și și-a spus în sine: „Acesta este cel mai puternic om din lume, voi intra în slujba lui.” Astfel, a intrat în garda lui de corp. Unde era împăratul, acolo era și el. Într-o zi însă, trecând printr-o peșteră, pe împărat l-a cuprins frica. Tremura ca un copil mic. Hristofor îi zice:
– Ce ai, împărate? Eu sunt aici. Ce se întâmplase?! În peșteră era un vrăjitor care făcea magie. Și ceilalți, care erau în gardă, au zis:
– Vezi? Vrăjitorul este mai puternic decât împăratul, dacă îl face și pe el să tremure.
– A, a zis Hristofor, adică vrăjitorul are o putere mai mare decât împăratul?
– Desigur, îi răspund aceștia. Satana guvernează lumea, ridică și coboară pe împărați, este domnitorul lumii. Cine se închină la diavol, devine om mare.
– Ce zici, năucule! Și eu până acum am avut impresia că împăratul este cel mai puternic. Îl lasă deci pe împărat, se duce în peștera vrăjitorului și îi zice:
– Te voi sluji pe tine; ești cel mai puternic.
– Foarte bine, îi răspunde vrăjitorul. Vino cu mine și își voi arăta toate secretele. Apoi, Hristofor l-a urmat. Dar într-o zi, în timp ce treceau printr-un loc, îl vede pe vrăjitor că tremură, cade la pământ, se crispează și face spume.
– Ce-ai pățit? îi zice. Vrajitorul îi răspunde:
– Aici este o biserică și în curtea ei este o chilie, iar în chilie este un pustnic, care are cu el o cruce. Dacă diavolul vede crucea, cade și se lovește. De aceea mă tem de crucea lui Hristos. Hristos guvernează lumea.
– Ce spui? Tu care ești atât de puternic, te temi de un obiect așa de mic?
– Nu este un obiect oarecare; este Crucea lui Hristos și chiar dacă e mică, are putere asupra mea și mă arde!
Și astfel Hristofor a descoperit ca Hristos este mai puternic și decât împăratul și decât diavolul, rămânând să-I slujească Lui până la sfârșitul vieții.

Ce istorisire frumoasă și relevantă pentru noi creștinii ! Dar să luăm aminte ! Poporul nostru ortodox românesc trăiește în credința că diavolul fuge de semnul Crucii. E o credință frumoasă. Ea grăiește de frica satanei, de Golgota, de înfrângerea ce-a suferit-o. Numai că, nu cumva să credem că-l putem birui pe satana prin semnul Crucii gol. Sunt atâtea case cu Cruce pe pereți, cu Cruce în vârful casei, dar înăuntrul casei satana își face liniștit toate mendrele lui. Semnul Crucii are putere de izgonire a diavolului și de biruință asupra satanei numai când în el punem sfânta înțelegere a jertfei de pe Cruce și mai ales dacă primim darurile pe care le dă jertfa Crucii, dacă Îl primim pe Iisus Hristos Biruitorul și biruința Lui.

sursa: lumina pentru candela din suflet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *