Blestemul etnobotanicelor vine din China

Deși stau la baza unor adevărate averi în România și circulă în toată lumea fără control, etnobotanicele “se nasc” la sute de mii de kilometri, tocmai în China. Drumul lor este anevoios, iar în calea lor aceste substanțe distrug milioane de tineri în toată lumea! La noi ajung pe trei filiere separate și împânzesc țara.

 

Legendă

Țările prin care drogurile ajung din Asia în Europa

Principalele piețe de desfacere pentru etnobotanice din Europa

Cele trei zone din care pătrund etnobotanicele în România

Câștigul estimat al vânzătorilor de halucinogene de la noi se ridică la 100 de milioane de euro pe an, deși comercializarea acestor substanțe este interzisă. Nu se mai vând în magazine specializate, ci pe internet, în sex-shopuri, în săli de jocuri de noroc, în cluburi sau în campusurile studențești, adică “pe sub mână”. Așa se poate descrie rețeaua etnobotanicelor în țară. Dar cum ajung ele la noi? Gigel Lazăr, reprezentantul ONG-ului antidrog CIADO ne-a descris călătoria continuă a substanțelor psihotrope, de la producătorii din China până în România.

Aprovizionați de trei rețele

“Chinezii produc marfa, care este comandată pe internet din mai multe colțuri ale lumii sau direct din «fabricile» chinezești. Noi suntem la granița a trei mari rețele de trafic de etnobotanice: Rusia, Germania, Anglia. Rusia Deși stau la baza unor adevărate averi în România și circulă în toată lumea fără control, etnobotanicele “se nasc” la sute de mii de kilometri, tocmai în China. Drumul lor este anevoios, iar în calea lor aceste substanțe distrug milioane de tineri în toată lumea! La noi ajung pe trei filiere separate și împânzesc țara. e poarta lor de intrare în Europa, marfa ajunge în Anglia și în Germania și de aici se răspândește în țările din estul Europei. România e atacată însă din toate părțile: din Rusia, prin Ucraina și Moldova, drogurile ajung în estul țării, din Germania și Anglia fie direct, fie prin Ungaria dinspre partea de vest, sau prin Bulgaria în sudul țării”, ne-a explicat Lazăr.

700.000 de consumatori în țara noastră

Până de curând, magazinele de etnobotanice se găseau oriunde, în toate orașele din România

Consumul de droguri a crescut din 2009 până anul trecut, când au fost făcute ultimele statistici, de la 1,7% la 4,3%. E cel mai spectaculos avânt pe care substanțele ilegale l-au avut în toată Europa. “Problema este că la noi în țară a scăzut îngrijorător vârsta consumatorilor, până la 14 ani. Consumul de etnobotanice este extrem de periculos pentru indivizi atât de tineri și începe să devină o problemă națională. Mai mult, există locuri în lume unde fenomenul este scăpat de sub control – numai în Moscova sunt oficial două milioane de consumatori. Din acest motiv îndrăznesc să acuz Comisia pentru droguri a Organizației Națiunilor Unite că nu ia măsuri pentru eradicarea fenomenului”, ne-a spus Gigel Lazăr de la CIADO.

Adaos comercial exorbitant

Prețul de ieșire de la chinezi este de aproximativ 0,50 dolari pentru un gram, primii distribuitori (Rusia, Germania, Anglia) vând substanțele cu un dolar gramul și mai departe, în țările din estul Europei, prețul ajunge la 9-20 de dolari/gram, în funcție de substanța psihotropă folosită pentru fabricarea lor.

Tot ei au făcut și pastilele din embrioni umani

În luna mai a acestui an, un scandal imens a șocat mapamondul! Atunci, chinezii au fost acuzați că au introdus pe piață, sub denumirea de energizante, medicamente care conțineau pudră din carne de om, mai exact resturi de embrioni umani. Autoritățile vamale sud-coreene au confiscat atunci 17.500 de pastile de acest fel aduse din China încă din 2011. Acestea se vindeau pe piața neagră drept stimulente energizante, afrodiziace sau tratamente-minune care prelungeau viața. În plus, autoritățile din Coreea de Sud au mai descoperit, pe lângă resturi umane, și bacterii extrem de periculoase apărute în procesul tehnologic al pastilelor, care puneau în pericol viețile consumatorilor.

El a adus prafurile în România

 

Supranumit “Regele etnobotanicelor”, omul de afaceri gălățean Alin Rotaru este cel care a adus în țara noastră, în 2008, primele pungi cu etnobotanice. El a deschis la Galați primele “magazine de vise” și apoi și-a extins rețeaua în București și în alte orașe ale țării. După ce a adunat o avere impresionantă, anul trecut el a renunțat la afacerile cu etnobotanice, iar acum își petrece mai tot timpul în Londra.

Sursa:  Libertatea.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *