Industria farmaceutică, care câștigă anual miliarde de lire sterline, a creat și introdus pe piață, în ultimul deceniu, medicamente noi, care au adus pacienților prea puține beneficii și au produs destul de mult rău, afirmă experții.

Afirmația potrivit căreia există “o criză inovativă” în domeniul medicamentelor din cauza greutății cu care se descoperă medicamente noi și a cheltuielor mari pe care le implică aceasta este doar un mit, promovat de o industrie preocupată în principal de marketing, adaugă oamenii de știință.

Faptul că numărul de medicamente noi brevetate în fiecare an se menține constant – între 15 și 25 – contrazice afirmațiile industriei farmaceutice. Dar majoritatea medicamentelor noi aduce modificări minore celor deja existente și urmărește să cucerească un mic segment de piață, nu să ofere inovații terapeutice reale.

Studii independente arată că 85-90% din medicamentele noi oferă beneficii minime față de tratamentele existente, iar unele – cum ar fi analgezicul Vioxx și Avandia, pentru tratarea diabetului – au avut efecte secundare grave, care au dus la retragerea lor.

Profesorul Donald Light, de la Universitatea de Medicină din New Jersey și Joel Lexchin, de la Universitatea York din Toronto, scriu în British Medical Journal că situația a rămas neschimbată în ultimii 50 de ani. Stimulentele pentru crearea de medicamente sunt greșite și au distorsionat comportamentul industriei.

“Aceasta este adevărata criză de inovație: cercetarea farmaceutică rezultă în variații în general minore ale medicamentelor existente și majoritatea medicamentelor noi nu se dovedește superioară în testele clinice. De asemenea, ele au provocat o epidemie de reacții adverse, care a făcut să crească costurile asistenței medicale la nivel național”, afirmă ei.

Se cheltuie mai mult pentru marketing (25% din venituri) decât pentru descoperirea de molecule noi (1,3%). Industria farmaceutică susține că introducerea unui medicament nou pe piață costă un miliard de lire, sumă exagerată și imposibil de suportat. Autorii articolului mai spun că fondurile pentru cercetare au sporit considerabil între 1995 și 2010, cu aproape 34,2 miliarde de dolari, dar veniturile au crescut de șase ori mai mult, cu 200,4 miliarde de dolari.

Companiile evită să pomenească de acest “extraordinar câștig”, pentru că până la 80% din cheltuieli sunt destinate publicității, afirmă autorii, care fac apel la autoritățile în domeniu din întreaga lume să nu mai acorde licențe medicamentelor noi cu valoare terapeutică scăzută. Ei sugerează acordarea de premii substanțiale în bani pentru descoperirea unor agenți terapeutici cu adevărat noi, în locul protejării brevetelor.

Agenția Europeană pentru Medicamente, care autorizează medicamente în Marea Britanie și Europa, păstrează secrete anumite date despre siguranța și eficacitatea lor. Și aceasta în pofida faptului că, în decurs de 10 ani, s-au emis avertismente privind siguranța folosirii pentru 29% din agenții biologici noi aprobați de Agenție.

Într-o altă lucrare, cercetătorii de la London School of Economics susțin că, înainte de a li se acorda brevetul, producătorii de medicamente ar trebui obligați să demonstreze că produsele lor sunt superioare tratamentelor existente și nu superioare față de placebo, cum se întâmplă în prezent.

“Prin schimbarea modului de reglementare, producătorii ar fi încurajați să se concentreze pe crearea de medicamente noi în domenii terapeutice în care există puține alternative”, spun ei. “Completarea reglementării cu avize și consiliere științifice îi poate face pe producători să-și îndrepte interesul și eforturile către domenii prioritare de cercetare”.

Stephen Whitehead, director executiv al Asociației Industriei Farmaceutice Britanice, a avut următoarea reacție: “Nu suntem de acord cu afirmațiile din aceste lucrări. Cercetarea medicală s-a bazat întotdeauna pe inovație treptată și rezultate repetabile și mai puțin pe descoperiri radicale, care sunt foarte rare. Dacă tratamentele pentru HIV nu s-ar fi îmbunățățit treptat, SIDA ar fi o boală mortală, în loc să poată fi ținută sub control.”

SURSA: RADOR

CategoryUncategorized
Tags
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares