Cazul unui roman bolnav de inima a starnit polemici in lumea medicala din Italia. Un medic din Peninsula a pus viata pacientului in pericol, refuzand un transplant pe motiv ca “inimile italienilor trebuie date italienilor”.

Barbatul de nationalitate romana, angajat pe o nava a unui armator italian, era tinut in viata cu o inima artificiala mecanica, in urma unui infarct, scrieáIl Gazettino.

Pentru a supravietui, romanul de 53 de ani avea nevoie urgenta de un transplat de inima. Barbatul era internat intr-un spital din Mestre, cand un medic din Padova a fost chemat acolo pentru a aproba transplantul si pentru a face operatia.

Chirurgul a refuzat sa faca transplantul in momentul in care a aflat ca pacientul este roman.

“E roman? Nu-i facem transplant! Sa se duca la el in tara!”, ar fi spus medicul. Acesta i-ar fi recomandat barbatului sa se intoarca in Romania ca sa continue tratamentul si pentru a se inscrie pe lista de asteptare pentru o inima noua.

Conform presei italiene, medicul care a refuzat transplantul ar mai fi declarat ca “inimile italienilor trebuie date italienilor”.

Starea de sanatate a pacientului nu ii permitea sa fie transferat inapoi in tara, asa ca medicii l-au mutat intr-un spital din Udine. Chirurgii de la Santa Maria della Misericordi l-au operat si, in curand, romanul se va putea intoarce in tara pe picioarele lui.

┬ę 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer