Guvernul ungar va răscumpăra în scurt timp pachetul de acțiuni deținut de compania germană E.ON la o companie ungară de distribuție a gazelor naturale, a anunțat sâmbătă premierul ungar Viktor Orban, transmite Reuters.

Guvernul condus de Viktor Orban a răscumpărat pachetul de 21% din acțiunile companiei petroliere ungare MOL de la compania rusă Surgut și un pachet de 74% din acțiunile producătorului de componente auto Raba.

‘Am răscumpărat acțiunile MOL de la ruși, am răscumpărat unele companii de distribuție a apelor de la francezi, vom răscumpăra și E.ON de la germani’, a declarat Viktor Orban, fără a oferi alte detalii.

Anterior, Viktor Orban a declarat la reuniunea anuală a diplomaților ungari că guvernul de la Budapesta vrea să transforme distribuția de energie într-o activitate non-profit.

Grupul energetic ungar MOL și-a vândut activitățile de distribuție a gazelor naturale către E.ON în anul 2005 într-o tranzacție evaluată, atunci, la 2,2 miliarde de euro, inclusiv datoriile. În anul 2010 guvernul socialist de la acea dată și-a asigurat opțiunea de a prelua operațiunile angro cu gaze ale R.ON pentru a evita ca această divizie să cadă în mâini nedorite, dacă se va ajunge în situația ca această divizie să fie scoasă la vânzare. La acea dată E.ON a precizat că dreptul de preempțiune al Ungariei pentru E.ON Foldgaz Trade Zrt este valabil până în 2016.

E.ON Foldgaz Trade Zrt este cel mai mare trader de gaze naturale din Ungaria. Compania aprovizionează fiecare distribuitor de gaze naturale din Ungaria și indirect toți consumatorii casnici.

Sursa: Agrerpres

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer