Rusia a achiziționat sisteme informatice pentru controlul “revoluțiilor” twitter și facebook

computer, jocui

Serviciul de Informații Externe al Rusiei a achiziționat, recent, sisteme informatice destinate controlului blogurilor și al rețelelor sociale, a dezvăluit ziarul Kommersant.

Cele trei sisteme costă aproximativ 30 de milioane de dolari și au fost comandate, în secret, de unitatea militară specială 54939. Kommersant nu dezvăluie cum a obținut informația.

Primul sistem poartă numele de cod „Dispute” și este destinat monitorizării permanente a blogosferei și rețelelor sociale, determinând unde se generează informația care trezește interesul public și modul în care se răspândește informația în spațiul virtual.

Monitor 3 va genera informația pentru „controlul secret” al internetului. Autoritățile ruse vor disemina informațiile dorite în spațiul virtual cu ajutorul celui de-al treilea sistem – Storm 12.

Cele trei sisteme sunt livrate de Iteranet, firmă condusă de Igor Maskievic, un fost criptograf de top al Rusiei.

Dispute și Monitor 3 vor fi operaționale încă de anul acesta, în vreme ce Storm 12 va deveni activ în prima parte a anului viitor.

Serviciile secrete ruse vizează controlul audienței în rețelele sociale prin viteză de reacție, în baza unor scenarii predefinite pe categorii de probleme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *