Faptul c n Norvegia, care a abrogat pedeapsa cu nchisoarea pe via n 1971, nu se dau condamnri mai mari de 21 de ani de nchisoare ine de filosofia sistemului su judiciar, care are drept scop reabilitarea infractorilor, a declarat pentru France Presse un profesor de drept norvegian.

Anders Behring Breivik a primit vineri pedeapsa maxim pentru atentatul cu bomb de la Oslo i masacrul comis ntr-o tabr a tineretului laburist pe insula Utoeya, ucignd n total 77 de persoane n iulie 2011.

n strintate, sentina a fost uneori criticat ca fiind prea blnd. ns, pedeapsa poate fi prelungit pe termen nelimitat att timp ct prizonierul este considerat un pericol pentru societate.

‘Aceasta (pedeaps) reflect cultura Norvegiei. Obiectivul sistemului judiciar este de a obine n final o reabilitare a criminalilor’, a afirmat specialistul n drept penal de la Universitatea din Oslo, Jo Stigen.
n opinia sa, norvegienii nu consider c justiia a fost ngduitoare cu un om condamnat pentru ‘acte de terorism’. ‘El este mulumit din punct de vedere psihologic c a primit pedeapsa maxim. Acesta este un semnal puternic dat societii’, a mai spus el.

Conform unui sondaj publicat de cotidianul Verdens Gang, 62% dintre norvegieni sunt convini c Breivik ‘nu va fi niciodat eliberat’, ceea ce-l face un prizonier unic n ara sa.

Un alt profesor de la Universitatea din Oslo, Hans Petter Graver, nu exclude c Breivik ar putea face mai puin de 21 de ani de nchisoare.

‘Regula principal a sistemului norvegian nu este ca un individ s rmn toat viaa n nchisoare, ci s fie reintegrat n societate.Nimeni nu tie cum Breivik va evolua n 15, 20 de ani (…) i societatea a evoluat cu timpul’, a declarat el pentru ziarul Dagbladet.

n 1971, Norvegia a abrogat pedeapsa cu nchisoarea pe via. Norvegia a adaptat atunci dreptul su la o realitate: aceast pedeaps ‘nu mai fusese pronunat de mult timp’, a explicat profesorul Stigen.

ara a trebuit atunci, pentru a-i ndeplini obligaiile internaionale, s restabileasc aceast pedeaps n cazul crimelor mpotriva umanitii i a genocidelor.Nici un norvegian nu a fost vreodat judecat pentru aceste motive.

Masacrul comis de Breivik nu a strnit ntr-adevr o dezbatere n legtur cu pedeapsa cu moartea ntr-o ar n care ultima execuie dateaz, potrivit Amnesty International, din 1948, n contextul epurrilor post-rzboi.Pentru criminalii de drept comun, pedeapsa cu moartea a fost abolit n 1905.

SURSA:Agerpres

CategoryUncategorized

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer