Sistemul judiciar din Norvegia nu stabilește pedepse mai mari de 21 de ani


Faptul că în Norvegia, care a abrogat pedeapsa cu închisoarea pe viață în 1971, nu se dau condamnări mai mari de 21 de ani de închisoare ține de filosofia sistemului său judiciar, care are drept scop reabilitarea infractorilor, a declarat pentru France Presse un profesor de drept norvegian.

Anders Behring Breivik a primit vineri pedeapsa maximă pentru atentatul cu bombă de la Oslo și masacrul comis într-o tabără a tineretului laburist pe insula Utoeya, ucigând în total 77 de persoane în iulie 2011.

În străinătate, sentința a fost uneori criticat ca fiind prea blândă. Însă, pedeapsa poate fi prelungită pe termen nelimitat atât timp cât prizonierul este considerat un pericol pentru societate.

‘Aceasta (pedeapsă) reflectă cultura Norvegiei. Obiectivul sistemului judiciar este de a obține în final o reabilitare a criminalilor’, a afirmat specialistul în drept penal de la Universitatea din Oslo, Jo Stigen.
În opinia sa, norvegienii nu consideră că justiția a fost îngăduitoare cu un om condamnat pentru ‘acte de terorism’. ‘El este mulțumit din punct de vedere psihologic că a primit pedeapsa maximă. Acesta este un semnal puternic dat societății’, a mai spus el.

Conform unui sondaj publicat de cotidianul Verdens Gang, 62% dintre norvegieni sunt convinși că Breivik ‘nu va fi niciodată eliberat’, ceea ce-l face un prizonier unic în țara sa.

Un alt profesor de la Universitatea din Oslo, Hans Petter Graver, nu exclude că Breivik ar putea face mai puțin de 21 de ani de închisoare.

‘Regula principală a sistemului norvegian nu este ca un individ să rămână toată viața în închisoare, ci să fie reintegrat în societate. Nimeni nu știe cum Breivik va evolua în 15, 20 de ani (…) Și societatea a evoluat cu timpul’, a declarat el pentru ziarul Dagbladet.

În 1971, Norvegia a abrogat pedeapsa cu închisoarea pe viață. Norvegia a adaptat atunci dreptul său la o realitate: această pedeapsă ‘nu mai fusese pronunțată de mult timp’, a explicat profesorul Stigen.

Țara a trebuit atunci, pentru a-și îndeplini obligațiile internaționale, să restabilească această pedeapsă în cazul crimelor împotriva umanității și a genocidelor. Nici un norvegian nu a fost vreodată judecat pentru aceste motive.

Masacrul comis de Breivik nu a stârnit într-adevăr o dezbatere în legătură cu pedeapsa cu moartea într-o țară în care ultima execuție datează, potrivit Amnesty International, din 1948, în contextul epurărilor post-război. Pentru criminalii de drept comun, pedeapsa cu moartea a fost abolită în 1905.

SURSA: Agerpres

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *