Brazilianul José Graziano da Silva, directorul general al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), recomandă tuturor statelor să-și constituie stocuri naționale la produsele alimentare de bază, potrivit Le Monde.

Estimările organizației pe care o reprezint arată că prețurile vor rămâne ridicate și vor cunoaște o mare volatilitate în următorii zece ani. Pentru a face față acestei situații, recomand constituirea de stocuri naționale la produsele alimentare de bază”, a precizat directorul general al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

El a adăugat că “FAO nu consideră piața globală drept un supermarket unde unde poți să cumperi ceea ce vrei, când vrei. Pentru a-și asigura securitatea alimentară și a face față creșterilor de prețuri, fiecare țară trebuie să-și constituie stocuri care să-i acopere nevoile pentru perioade cuprinse între o săptămână și o lună”.

Brazilianul da Silva mai spune că situația actuală nu se poate compara cu perioada 2007-2008. Pe de o parte, SUA se confruntă cu o secetă execepțională care a provocat majorarea prețului la porumb, dar și la alte cereale, pe fondul unei cereri puternice din partea țărilor asiatice, iar pe de altă parte, există o mai bună coordonare între țări datorită Sistemului de Informare pe Piețele Agricole (AMIS). În același timp, prețul la orez se menține stabil, ceea ce reprezintă un lucru bun pentru asiatici, a căror alimentație este dependentă de orez.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares