Brazilianul Jos Graziano da Silva, directorul general al Organizaiei Naiunilor Unite pentru Alimentaie i Agricultur (FAO), recomand tuturor statelor s-i constituie stocuri naionale la produsele alimentare de baz, potrivit Le Monde.

Estimrile organizaiei pe care o reprezint arat c preurile vor rmne ridicate i vor cunoate o mare volatilitate n urmtorii zece ani. Pentru a face fa acestei situaii, recomand constituirea de stocuri naionale la produsele alimentare de baz”, a precizat directorul general al Organizaiei Naiunilor Unite pentru Alimentaie i Agricultur (FAO).

El a adugat c “FAO nu consider piaa global drept un supermarket unde unde poi s cumperi ceea ce vrei, cnd vrei. Pentru a-i asigura securitatea alimentar i a face fa creterilor de preuri, fiecare ar trebuie s-i constituie stocuri care s-i acopere nevoile pentru perioade cuprinse ntre o sptmn i o lun”.

Brazilianul da Silva mai spune c situaia actual nu se poate compara cu perioada 2007-2008. Pe de o parte, SUA se confrunt cu o secet execepional care a provocat majorarea preului la porumb, dar i la alte cereale, pe fondul unei cereri puternice din partea rilor asiatice, iar pe de alt parte, exist o mai bun coordonare ntre ri datorit Sistemului de Informare pe Pieele Agricole (AMIS). n acelai timp, preul la orez se menine stabil, ceea ce reprezint un lucru bun pentru asiatici, a cror alimentaie este dependent de orez.

, ,
S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *