Armenia rupe relațiile diplomatice cu Ungaria

Serj Sargsian, președintele Armeniei Foto: Reuters

 Serj Sargsian, președintele Armeniei Foto: Reuters

 Armenia rupe relațiile diplomatice cu Ungaria, a anunțat vineri președintele armean, Serj Sargsian, în cadrul unei întâlniri convocate de urgență cu diplomații acreditați la Erevan.

“Declar oficial că astăzi întrerupem relațiile diplomatice și toate legăturile oficiale cu Ungaria”, a declarat șeful statului armean, citat de agenția News-Armenia.

Relațiile dintre cele două țări s-au deteriorat în urma deciziei autorităților de la Budapesta de a repatria la Baku un ofițer azer condamnat la detenție pe viață de justiția ungară pentru omorul unui militar armean.

În februarie 2004, locotenentul Gurghen Margarian din cadrul armatei armene, trimis la Budapesta pentru a urma cursuri de limbă engleză în cadrul programului NATO “Parteneriatul pentru pace”, a fost ucis cu toporul de către ofițerul azer Ramil Safarov, participant la aceleași cursuri. În aprilie 2006, un tribunal din Budapesta l-a condamnat pe ucigaș la închisoare pe viață. Vineri, el a ajuns în Azerbaidjan, unde a fost grațiat imediat de președintele Ilham Aliev.

Presa din Armenia și Ungaria a scris joi că Azerbaidjanul intenționează să cumpere obligații guvernamentale ale Budapestei în valoare de două-trei miliarde de euro. Potrivit experților de la Erevan, autoritățile de la Baku s-au folosit de această tranzacție pentru a reclama repatrierea lui Safarov.

“Trebuie să reacționăm după acest gest, pentru că este vorba despre o crimă pe criterii etnice al cărei autor a fost disculpat de o țară membră a Uniunii Europene. Este un semnal foarte prost”, a comentat șeful statului armean.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *