Serj Sargsian, președintele Armeniei Foto: Reuters

Serj Sargsian, președintele Armeniei Foto: Reuters

Armenia rupe relaiile diplomatice cu Ungaria, a anunat vineri preedintele armean, Serj Sargsian, n cadrul unei ntlniri convocate de urgen cu diplomaii acreditai la Erevan.

“Declar oficial c astzi ntrerupem relaiile diplomatice i toate legturile oficiale cu Ungaria”, a declarat eful statului armean, citat de agenia News-Armenia.

Relaiile dintre cele dou ri s-au deteriorat n urma deciziei autoritilor de la Budapesta de a repatria la Baku un ofier azer condamnat la detenție pe via de justiia ungar pentru omorul unui militar armean.

n februarie 2004, locotenentul Gurghen Margarian din cadrul armatei armene, trimis la Budapesta pentru a urma cursuri de limb englez n cadrul programului NATO “Parteneriatul pentru pace”, a fost ucis cu toporul de ctre ofierul azer Ramil Safarov, participant la aceleai cursuri. n aprilie 2006, un tribunal din Budapesta l-a condamnat pe ucigaș la nchisoare pe via. Vineri, el a ajuns n Azerbaidjan, unde a fost graiat imediat de preedintele Ilham Aliev.

Presa din Armenia și Ungaria a scris joi c Azerbaidjanul intenioneaz s cumpere obligaii guvernamentale ale Budapestei n valoare de dou-trei miliarde de euro. Potrivit experilor de la Erevan, autoritile de la Baku s-au folosit de aceast tranzacie pentru a reclama repatrierea lui Safarov.

“Trebuie s reacionm dup acest gest, pentru c este vorba despre o crim pe criterii etnice al crei autor a fost disculpat de o ar membr a Uniunii Europene. Este un semnal foarte prost”, a comentat eful statului armean.

CategoryUncategorized

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer