Un televizor care poate fi controlat din ochi, fără ajutorul unei telecomenzi, a fost prezentat la cea de-a 52-a ediție a IFA (Internationale Funkausstellung) Berlin, cea mai mare expoziție de electronice de consum din Europa, care se desfășoară între 31 august și 5 septembrie, informează Mediafax, care citează BBC.

Gaze TV, prezentat la târg de compania chineză Haier, utilizează o tehnologie dezvoltată de Tobii, o firmă suedeză care deja a lansat pe piață o tehnologie similară pentru controlarea din ochi a computerelor.

Utilizatorii controlează monitorul uitându-se intens în partea superioară sau inferioară a acestuia, pentru a activa o interfață specială.

Utilizatorul poate modifica volumul sonor, schimba canale sau alte funcții doar uitându-se la anumite simboluri prezente pe ecran.

Tehnologia se află încă la stadiul de prototip și mai are nevoie de îmbunătățiri, dar are potențial de a deveni o alternativă pentru telecomandă.

În lume mai există televizoare inteligente, care pot fi controlate prin mișcări ale mâinilor sau cu ajutorul vocii, dar aceste tehnologii sunt perfectibile.

În ceea ce privește tehnologia dezvoltată de Tobii, aceasta nu este integrată în televizor, ci constă într-un senzor care este plasat între privitor și monitor și care urmărește mișcările ochilor. Analizând intensitatea privirii și clipirile, senzorul oferă utilizatorului posibilitatea să navigheze prin meniu și prin opțiunile televizorului.

Dispozitivul este calibrat pentru fiecare utilizator, însă acțiunile sale pot fi incorecte dacă acesta poartă ochelari.

Inițial, Tobii a dezvoltat tehnologia pentru a ajuta persoanele cu dizabilități să-și folosească computerele.

Același tip de tehnologie poate fi utilizat, de exemplu, pentru controlarea automobilelor, în blocurile operatorii din spitale și în jocuri video.

Reprezentanții Tobii spun că speră ca primele produse bazate pe această tehnologie să fie disponibile pe piață din 2013.

CategoryUncategorized
Tags

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer