Duș rece pentru europeni din partea Bulgarilor. Nu vor să treacă la euro

După ce, săptămâna trecută  Barroso, președintele Comisiei Europene aflat în vizită la Sofia – afirma cu emfază că Bulgaria îndeplinește criteriile necesare de aderare la Spațiul Schengen, de parcă anunța o veste îmbucurătoare, bulgarii îi dau cu tifla.

Ceea ce în urmă cu 5 ani era un vis demn de realizat – adoptarea monedei euro, astăzi a devenit pentru majoritatea țărilor din zona euro un coșmar ce se înrăutățește pe zi ce trece.

Așa se face că astăzi, Bulgaria este invitată să intre în “țarcul morții” economice – nu pentru interesul său și al cetățenilor săi, ci pentru a mai amortiza cu câteva luni inflația galopantă din zona euro pe spatele bulgarilor.

Politicienii bulgari însă, se vede că sunt bine sfătuiți de economiști care au învățat din lecția amară a celorlalte țări ce au făcut saltul mortal către moneda euro. Potrivit statisticilor europene, nivelul de trai din țările ce au aderat la euro a scăzut dramatic după renunțarea la moneda națională – concomitent cu scăderea puterii de cumpărare a populației.

În aceste condiții, nu este de mirare că Bulgaria renunta la planurile de adoptare a monedei unice euro ca raspuns la deteriorarea conditiilor economice si a gradului de incertitudine in ceea ce priveste perspectivele Uniunii Europene, așa cum a declarat Simeon Djankov, ministrul bulgar al finantelor, citat de Reuters. 

Cel mai sarac membru al Uniunii Europene devine astfel ultima tara care isi amana planurile de aderare la zona euro. Bulgaria este de asemenea una dintre cele mai indatorate state ale Uniunii Europene, care a impus o disciplina fiscala dura in incercarea de a evita riscurile in privinta monedei nationale leva in raport cu euro.

”In momentul de fata, nu vad beneficiile aderarii la zona euro, ci doar costurile”, a declarat Djankov, intr-un interviu pentru The Wall Street Journal. Totodata, ministrul bulgar de finante a adaugat ca economia Bulgaria ar putea creste cu 1,5 procente in 2012.

Simeon Djankov a avertizat ca zona euro s-ar putea confrunta cu ”zero crestere” economica pe o perioada de pana la cinci ani, daca liderii tarilor europene continua sa vina cu solutii politice la criza economica in loc sa sprijine apelul Germaniei de continuarea a consolidarii fiscale.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *