Dup ce, sptmna trecut Barroso, preedintele Comisiei Europene aflat nvizit la Sofia – afirma cu emfaz cBulgaria ndeplinete criteriile necesare de aderare la Spaiul Schengen, de parc anunța o veste mbucurtoare, bulgarii i dau cu tifla.

Ceea ce n urm cu 5 ani era un vis demn de realizat – adoptarea monedei euro, astzi a devenit pentru majoritatea țrilor din zona euro un coșmar ce se nrutțește pe zi ce trece.

Așa se face c astzi, Bulgaria este invitat s intre n “țarcul morții” economice – nu pentru interesul su și al cetțenilor si, ci pentru a mai amortiza cu cteva luni inflația galopant din zona euro pe spatele bulgarilor.

Politicienii bulgari ns, se vede c sunt bine sftuiți de economiști care au nvțat din lecția amar a celorlalte țri ce au fcut saltul mortal ctre moneda euro. Potrivit statisticilor europene, nivelul de trai din țrile ce au aderat la euro a sczut dramatic dup renunțarea la moneda național – concomitent cu scderea puterii de cumprare a populației.

n aceste condiții, nu este de mirare c Bulgaria renunta la planurile de adoptare a monedei unice euro ca raspuns la deteriorarea conditiilor economice si a gradului de incertitudine in ceea ce priveste perspectivele Uniunii Europene, așa cum a declarat Simeon Djankov, ministrul bulgar al finantelor, citat de Reuters.

Cel mai sarac membru al Uniunii Europene devine astfel ultima tara care isi amana planurile de aderare la zona euro. Bulgaria este de asemenea una dintre cele mai indatorate state ale Uniunii Europene, care a impus o disciplina fiscala dura in incercarea de a evita riscurile in privinta monedei nationale leva in raport cu euro.

”In momentul de fata, nu vad beneficiile aderarii la zona euro, ci doar costurile”, a declarat Djankov, intr-un interviu pentru The Wall Street Journal. Totodata, ministrul bulgar de finante a adaugat ca economia Bulgaria ar putea creste cu 1,5 procente in 2012.

Simeon Djankov a avertizat ca zona euro s-ar putea confrunta cu ”zero crestere” economica pe o perioada de pana la cinci ani, daca liderii tarilor europene continua sa vina cu solutii politice la criza economica in loc sa sprijine apelul Germaniei de continuarea a consolidarii fiscale.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer