Dup„ ce, s„pt„m‚na trecut„ †Barroso, preļedintele Comisiei Europene aflat Ón†vizit„ la Sofia – afirma cu emfaz„ c„†Bulgaria Óndeplineļte criteriile necesare de aderare la SpaĢiul Schengen, de parc„ anunța o veste Ómbucur„toare, bulgarii Ói dau cu tifla.

Ceea ce Ón urm„ cu 5 ani era un vis demn de realizat – adoptarea monedei euro, ast„zi a devenit pentru majoritatea ț„rilor din zona euro un coșmar ce se Ónr„ut„țește pe zi ce trece.

Așa se face c„ ast„zi, Bulgaria este invitat„ s„ intre Ón “țarcul morții” economice – nu pentru interesul s„u și al cet„țenilor s„i, ci pentru a mai amortiza cu c‚teva luni inflația galopant„ din zona euro pe spatele bulgarilor.

Politicienii bulgari Óns„, se vede c„ sunt bine sf„tuiți de economiști care au Ónv„țat din lecția amar„ a celorlalte ț„ri ce au f„cut saltul mortal c„tre moneda euro. Potrivit statisticilor europene, nivelul de trai din ț„rile ce au aderat la euro a sc„zut dramatic dup„ renunțarea la moneda național„ – concomitent cu sc„derea puterii de cump„rare a populației.

őn aceste condiții, nu este de mirare c„ Bulgaria renunta la planurile de adoptare a monedei unice euro ca raspuns la deteriorarea conditiilor economice si a gradului de incertitudine in ceea ce priveste perspectivele Uniunii Europene, așa cum a declarat Simeon Djankov, ministrul bulgar al finantelor, citat de Reuters.†

Cel mai sarac membru al Uniunii Europene devine astfel ultima tara care isi amana planurile de aderare la zona euro. Bulgaria este de asemenea una dintre cele mai indatorate state ale Uniunii Europene, care a impus o disciplina fiscala dura in incercarea de a evita riscurile in privinta monedei nationale leva in raport cu euro.

”In momentul de fata, nu vad beneficiile aderarii la zona euro, ci doar costurile”, a declarat Djankov, intr-un interviu pentru The Wall Street Journal. Totodata, ministrul bulgar de finante a adaugat ca economia Bulgaria ar putea creste cu 1,5 procente in 2012.

Simeon Djankov a avertizat ca zona euro s-ar putea confrunta cu ”zero crestere” economica pe o perioada de pana la cinci ani, daca liderii tarilor europene continua sa vina cu solutii politice la criza economica in loc sa sprijine apelul Germaniei de continuarea a consolidarii fiscale.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares