O substan controversat, care ajut legumele s creasc mai repede, este folosit n exces de legumicultorii cu tradiie din ara noastr.

Romnii abia ateapt la fiecare nceput de var s deabanipe o minciun, aceea c roiile cultivate de grdinarii notrii sunt mai sntoase dect cele din import. Cumprtori au pltit i 20 deleipe kilogram luna trecut, convini c tomatele din zone cu tradiie, ca sudul rii sau Galaiul, sunt cultivate natural. Ce nu tiu consumatorii este c legumicultorii romni folosesc n exces o substan controversat, numit Ethrel. Rolul acesteia este de a grbi coacerea legumelor, dar chiar i reprezentantul productorului afirm c n mod normal ar trebui interzis.

Miracolul numit Ethrel

Trei zile. De att au avut nevoie reporterii „Romniei libere” pentru ca o roie crud, care abia a crescut pe fir, s se nroeasc i s fie gata de vnzare. Secretul coacerii rapide, chiar i cnd vremea e rece i ploioas, st n Ethrel, un produs interzis n unele ri, dar care este folosit pe scar larg de grdinarii romni care se grbesc s ajung la pia la nceputul sezonului, cnd roiile sunt mai scumpe. Orice grdinar cinstit recunoate c n condiiile climaterice din ara noastr roiile nu au cum s se coac natural pn n luna mai chiar dac au fost plantate n sere nclzite. n schimb, cei mai muli dintre legumicultori folosesc Ethrel, un produs chimic care face ca o roie stropit s se coac aproape pe loc. Dei, n Romnia, utilizarea sa este strict reglementat, ranii abuzeaz de aceast substan pentru a ajunge ct mai devreme n pieele din orae.

Reporterii Romniei libere au descoperit c legumicultorii cumpr la liber Ethrel i l arunc pe roii fr nici un discernmnt i fr s respecte indicaiile productorului, punnd astfel n pericol sntatea consumatorilor.

„Mai rapid ca Ethrel nu exist”

Am mers n mai multe comune din judeul Olt i ne-am oprit la magazinele care vnd pesticide i ngrminte pentru agricultur. Am cerut s cumprm Ethrel i am fost servii nc de la prima unitate unde am intrat.

Reporter:Mai avei Ethrel?

Vnztoare:Numai la suta de grame. Cost 70 deleiun flacon.

R.:Ct ajunge sta?

V.:Depinde cum vrei s l dai.

R.:La roii, c nu se mai nclzete.

V.:Merge 5 mililitri.

R.:Mai avei i alte substane similare?

V.:Da, pentru coacere natural, dar nu la fel de rapid i se numete Drister.

R.:Vreau de sta rapid.

V.:Mai rapid ca Ethrel nu exist.

Ethrelul se vinde la discreie i n trgurile organizate sptmnal n comune. Unii vnztori sunt totui mai precaui. “Nu mai avem voie s comercializm acest produs de cinci ani de zile”, ne-a rspuns un comerciant. Totui, legumicultorii din Olt ne-au declarat c multe magazine ofer aceast substan numai dac vnztorul l cunoate pe cumprtor.

„Plantele se usuc, dar ne convine”

Cum funcioneaz Ethrelul? Hormonul chimic din produs stimuleaz apariia mai devreme a unei substane care se gsete n mod natural n legume i fructe atunci cnd se coc. Unii specialiti afirm c dac s-ar respecta regulile pentru stropire – diluarea atent a soluiei i acordarea unui timp de pauz de zece zile, necesar ca hormonul s ias din roie – Ethrelul nu ar fi toxic. Numai c legumicultorii romni, dornici s prind preurile mari care se practic la nceputul verii, utilizeaz o soluie mai concentrat dect cea recomandat i nu mai ateapt s treac perioada de volatizare a substanei chimic. Roia este recoltat i ajunge pe masa consumatorului cu tot cu hormonii de stimulare a creterii.

„La nceputul luni mai, a vndut un vecin roiile cu 18leikilogramul. A venit un angrosist i i le-a luat de la poart. Cnd am vzut aa, ne-am pus toi pe cutat Ethrel”, ne-a povestit un grdinar din Teleorman.

Acesta ne-a explicat c majoritatea cultivatorilor de roii aplic urmtoarea reet. “Plantele sunt n ser. Omul stropete plantele i apoi nchide ermetic sera, pentru ca substana s nu se piard n aer. n trei zile, roia e coapt, dar restul plantei se usuc. Dar pe productor nu-l deranjeaz. Vinde roiile la pre mare, acum la nceput de sezon, dup care planteaz n acelai loc vinete sau gogoari. Nu ateapt nimeni 10 zile, pentru c tocmai asta e i ideea, s ajungem ct mai repede pe pia”, a explicat grdinarul.

„E interzis, avei grij”

Am ncercat s obinem Ethrel chiar de la productorul acestei substane, compania Bayer. L-am sunat pe unul dintre distribuitorii oficiali pentru zona Teleorman, Nicuor roiu, cruia i-am spus s suntem legumicultori nceptori care vor s ajung repede pe pia cu roiile. “Nu se mai folosete n Romnia la tomate. A fost scoas de la omologare i este practic interzis. Atenie mare la lucrul sta, pentru c substana se aduce pe diverse ci din Moldova, Ucraina sau alte ri i se vinde n unele magazine”, ne-a explicat Nicuor roiu. Acesta a precizat c Ethrelul a fost interzis n ara noastr deoarece a fost folosit n exces de legumicultorii romni. “Totul a pornit de la utilizarea excesiv. De dragul de a le face mari i numai bune de pia s-a folosit foarte mult i la analizele de laborator a fost gsit n cantiti foarte mari”, ne-a explicat distribuitorul Bayer. Totui, acesta a admis c agricultorii romni nu au renunat la practica grbirii coacerii roiilor.

“Ethrelul e n continuare cutat, foarte muli m sun, dar este un produs care nu mai poate fi folosit n Romnia, mai ales dac producei pentru vnzare”. Am dorit s aflm care sunt, concret, rezultatele analizelor de laborator despre care vorbete Nicuor roiu. Din pcate, am fost purtai de la o instituie a statului la alta, fr nici un rezultat. Astfel, Ministerul Agriculturii ne-a rspuns: „pentru detalii v recomandm s v adresai Institutului Naional de Sntate Public”. De la acest institut, ni s-a transmis c despre analize trebuie s ne interesm la Autoritatea Naional Sanitar Veterinat i pentru Sigurana Alimentelor (ANSVSA). Doar c i nici aici nu am obinut vreun rezultat. „V comunicm c n cadrul laboratoarelor din reeaua ANSVSA care realizeaz analize din produse alimentare de origine vegetal, nu se efectueaz determinarea prezenei produsului Ethrel sau a altui produs utilizat pentru maturizarea rapid a legumelor”.

n fine, am ncercat s obinem o poziie oficial de la conducerea central a companiei. Dei am ateptam dou sptmni un rspuns, nu am primit nimic.

„Problema e s nu se greeasc concentraia”

Fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabr, susine c substanele care grbesc maturizarea legumelor nu sunt nocive n sine. “Faptul c se grbete maturarea, mai ales acolo unde se valorific roiile mai rapid, nu este un lucru ru, pentru c aceste substane nu se acumuleaz n roii. Toate aceste substane se gsesc i n mod natural n legumele i fructele aflate la maturitate. Practic, cnd se crete artificial aceast concentraie, se grbete maturizarea”, a afirmat Valeriu Tabr. Fostul ministru a menionat totui c e important ca productorii s nu exagereze cu folosirea acestei substane. “Problema este s nu se greeasc la concentraie, apoi s se aeriseasc foarte bine ncperea sau, n cmp, s nu se foloseasc substane care se acumuleaz n plant, pe care le gsete i peste zece zile. Pentru c pe principiul sta nu ar trebui s mai folosim substane mpotriva duntorilor. De exemplu, sulfatul de cupru, limitat ca utilizare, este mai periculos dect ethrelul”, a menionat Valeriu Tabr. De asemenea, acesta a menionat c e esenial s se respecte perioada de ateptare, ca substana s dispar din plant, nainte de recoltare.

Controverse mondiale

Dezbateri legate de folosirea Ethrelului au avut loc n toat lumea. Substana a fost interzis n India, unde era folosit n exces pentru coacerea rapid a bananelor. De asemenea, reglementri au fost impuse inclusiv n ri precum Ghana, unde hormonul este utilizat pentru coacerea rapid a ananasului. Uniunea European permite ca n legumele ce se vnd pe teritoriul su se se gseasc o cantitate infim din aceast substan, respectiv 0.5 pri la un milion dintr-un litru.

Una dintre rile n care Ethrelul a fost declarat sigur este Vietnamul.

Ethrel este interzis n India, unde era folosit pentru coacerea rapid a bananelor.

Efecte secundare pentru oameni

n stare nediluat, Ethrelul este coroziv i poate cauza rni grave ale ochilor, se arat ntr-un pliant internaional al acestui produs. “Este periculos dac este nghiit, inhalat sau absorbit prin piele. Chiar n specificaiile pentru Romnia se menioneaz c “cele mai importante simptome i efecte, att acute, ct i ntrziate sunt arsuri ale pielii si ale esutului membranelor mucoase, iritaie gastro-intestinal”.

Cum recunoti o roie coapt cu Ethrel

Consumatorii au o singur metod de a descoperi cu ochiul liber dac leguma pe care o cumpr este sau nu coapt mai repede dect normal. Astfel, tomatele, dei sunt roii pe dinafar, n general sunt verzui n interior, iar miezul este nc tare i cu gust de necopt.

sursa: romanialiber

, ,
S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *