O substanță controversată, care ajută legumele să crească mai repede, este folosită în exces de legumicultorii cu tradiție din țara noastră.

 Românii abia așteaptă la fiecare început de vară să dea bani pe o min­ciună, aceea că roșiile cultivate de grădinarii noștrii sunt mai sănătoase decât cele din import. Cumpără­tori au plătit și 20 de lei pe kilogram luna trecută, convinși că tomatele din zone cu tradiție, ca sudul țării sau Galațiul, sunt cultivate natural. Ce nu știu consumatorii este că legumicul­torii români folosesc în exces o substanță controversată, nu­mită Ethrel. Rolul acesteia este de a grăbi coacerea legumelor, dar chiar și reprezentantul pro­du­că­torului afirmă că în mod normal ar trebui interzisă.

Miracolul numit Ethrel

Trei zile. De atât au avut nevoie reporterii „României libere” pentru ca o roșie crudă, care abia a crescut pe fir, să se înroșească și să fie gata de vânzare. Secretul coacerii rapide, chiar și când vremea e rece și ploioasă, stă în Ethrel, un produs interzis în unele țări, dar care este folosit pe scară largă de grădinarii români care se grăbesc  să ajungă la piață la începutul sezonului, când roșiile sunt mai scumpe. Orice grădinar cinstit  recu­noaște că în condițiile climaterice din țara noastră roșiile nu au cum să se coacă natural până în luna mai chiar dacă au fost plantate în sere încălzite. În schimb, cei mai mulți dintre legumicultori folosesc Ethrel, un produs chimic care face ca o roșie stropită să se coacă aproape pe loc. Deși, în România, utilizarea sa este strict reglementată, țăranii abuzează de această substanță pentru a ajunge cât mai devreme în piețele din orașe.

Reporterii României libere au descoperit că legumicultorii cumpără la liber Ethrel și îl aruncă pe roșii fără nici un discernământ și fără să respecte indicațiile producătorului, punând astfel în pericol sănătatea consumatorilor.

„Mai rapid ca Ethrel nu există”

Am mers în mai multe comune din județul Olt și ne-am oprit la magazinele care vând pesticide și îngrășăminte pentru agricultură. Am cerut să cumpărăm Ethrel și am fost serviți încă de la prima unitate unde am intrat.

Reporter: Mai aveți Ethrel?

Vânzătoare: Numai la suta de grame. Costă 70 de lei un flacon.

R.: Cât ajunge ăsta?

V.: Depinde cum vreți să îl dați.

R.: La roșii, că nu se mai încălzește.

V.: Merge 5 mililitri.

R.: Mai aveți și alte substanțe similare?

V.: Da, pentru coacere naturală, dar nu la fel de rapidă și se numește Drister.

R.: Vreau de ăsta rapid.

V.: Mai rapid ca Ethrel nu există.

Ethrelul se vinde la discreție și în târgurile organizate săptămânal în comune. Unii vânzători sunt totuși mai precauți. “Nu mai avem voie să comercializăm acest produs de cinci ani de zile”, ne-a răspuns un comerciant. Totuși, legumicultorii din Olt ne-au declarat că multe magazine oferă această substanță numai dacă vânzătorul îl cunoaște pe cumpărător.

„Plantele se usucă, dar ne convine”

Cum funcționează Ethrelul? Hormonul chimic din produs stimulează apariția mai devreme a unei substanțe care se găsește în mod natural în legume și fructe atunci când se coc.  Unii specialiști afirmă că dacă s-ar respecta regulile pentru stropire – diluarea atentă a soluției și acordarea unui timp de pauză de zece zile, necesar ca hormonul să iasă din roșie – Ethrelul nu ar fi toxic. Numai că legumicultorii români, dornici să prindă prețurile mari care se practică la începutul verii, utilizează o soluție mai concentrată decât cea recomandată și nu mai așteaptă să treacă perioada de volatizare a substanței chimic. Roșia este recoltată și ajunge pe masa consumatorului cu tot cu hormonii de stimulare a creșterii.

„La începutul luni mai, a vândut un vecin roșiile cu 18 lei kilogramul. A venit un angrosist și i le-a luat de la poartă. Când am văzut așa, ne-am pus toți pe căutat Ethrel”, ne-a povestit un grădinar din Teleorman.

Acesta ne-a explicat că majoritatea cultivatorilor de roșii aplică următoarea rețetă. “Plantele sunt în seră. Omul stropește plantele și apoi închide ermetic sera, pentru ca substanța să nu se piardă în aer. În trei zile, roșia e coaptă, dar restul plantei se usucă. Dar pe producător nu-l deranjează. Vinde roșiile la preț mare, acum la început de sezon, după care plantează în același loc vinete sau gogoșari. Nu așteaptă nimeni 10 zile, pentru că tocmai asta e și ideea, să ajungem cât mai repede pe piață”, a explicat grădinarul.

„E interzis, aveți grijă”

Am încercat să obținem Ethrel chiar de la producătorul acestei substanțe, compania Bayer. L-am sunat pe unul dintre  distribuitorii oficiali pentru zona Teleorman, Nicușor Țăroiu, căruia i-am spus să suntem legumicultori începători care vor să ajungă repede pe piață cu roșiile.  “Nu se mai folosește în România la tomate. A fost scoasă de la omologare și este practic interzisă. Atenție mare la lucrul ăsta, pentru că substanța se aduce pe diverse căi din Moldova, Ucraina sau alte țări și se vinde în unele magazine”, ne-a explicat Nicușor Țăroiu. Acesta a precizat că Ethrelul a fost interzis în țara noastră deoarece a fost folosit în exces de legumicultorii români. “Totul a pornit de la utilizarea excesivă. De dragul de a le face mari și numai bune de piață s-a folosit foarte mult și la analizele de laborator a fost găsit în cantități foarte mari”, ne-a explicat distribuitorul Bayer. Totuși, acesta a admis că agricultorii români nu au renunțat la practica grăbirii coacerii roșiilor.

“Ethrelul e în continuare căutat, foarte mulți mă sună, dar este un produs care nu mai poate fi folosit în România, mai ales dacă produceți pentru vânzare”. Am dorit să aflăm care sunt, concret, rezultatele analizelor de laborator despre care vorbește Nicușor Țăroiu. Din păcate, am fost purtați de la o instituție a statului la alta, fără nici un rezultat. Astfel, Ministerul Agriculturii ne-a răspuns: „pentru detalii vă recomandăm să vă adresați Institutului Național de Sănătate Publică”. De la acest institut, ni s-a transmis că despre analize trebuie să ne interesăm la Autoritatea Națională Sanitară Veterinată și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Doar că și nici aici nu am obținut vreun rezultat. „Vă comunicăm că în cadrul laboratoarelor din rețeaua ANSVSA care realizează analize din produse alimentare de origine vegetală, nu se efectuează determinarea prezenței produsului Ethrel sau a altui produs utilizat pentru maturizarea rapidă a legumelor”.

În fine, am încercat să obținem o poziție oficială de la conducerea centrală a companiei. Deși am așteptam două săptămâni un răspuns, nu am primit nimic.

„Problema e să nu se greșească concentrația”

Fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără, susține că substanțele care grăbesc maturizarea legumelor nu sunt nocive în sine. “Faptul că se grăbește maturarea, mai ales acolo unde se valorifică roșiile mai rapid, nu este un lucru rău, pentru că aceste substanțe nu se acumulează în roșii.  Toate aceste substanțe se găsesc și în mod natural în legumele și fructele aflate la maturitate. Practic, când se crește artificial această concentrație, se grăbește maturizarea”, a afirmat Valeriu Tabără. Fostul ministru a menționat totuși că e important ca producătorii să nu exagereze cu folosirea acestei substanțe.  “Problema este să nu se greșească la concentrație, apoi să se aerisească foarte bine încăperea sau, în câmp, să nu se folosească substanțe care se acumulează în plantă, pe care le găsește și peste zece zile. Pentru că pe principiul ăsta nu ar trebui să mai folosim substanțe împotriva dăunătorilor. De exemplu, sulfatul de cupru, limitat ca utilizare, este mai periculos decât ethrelul”, a menționat Valeriu Tabără. De asemenea, acesta a menționat că e esențială să se respecte perioada de așteptare, ca substanța să dispară din plantă, înainte de recoltare.

Controverse mondiale

Dezbateri legate de folosirea Ethrelului au avut loc în toată lumea. Substanța a fost interzisă în India, unde era folosită în exces pentru coacerea rapidă a bananelor. De asemenea, reglementări au fost impuse inclusiv în țări precum Ghana, unde hormonul este utilizat pentru coacerea rapidă a ananasului. Uniunea Europeană permite ca în legumele ce se vând pe teritoriul său se se găsească o cantitate infimă din această substanță, respectiv 0.5 părți la un milion dintr-un litru.

Una dintre țările în care Ethrelul a fost declarat sigur este Vietnamul.

Ethrel este interzis în India, unde era folosit pentru coacerea rapidă a bananelor.

Efecte secundare pentru oameni

În stare nediluată, Ethrelul este coroziv și poate cauza răni grave ale ochilor, se arată într-un pliant internațional al acestui produs. “Este periculos dacă este înghițit, inhalat sau absorbit prin piele. Chiar în specificațiile pentru România se menționează că “cele mai importante simptome și efecte, atât acute, cât și întârziate sunt arsuri ale pielii si ale țesutului membranelor mucoase, iritație gastro-intestinală”.

Cum recunoști o roșie coaptă cu Ethrel

Consumatorii au o singură metodă de a descoperi cu ochiul liber dacă leguma pe care o cumpără  este sau nu coaptă mai repede decât normal. Astfel, tomatele, deși sunt roșii pe dinafară, în general sunt verzui în interior, iar miezul este încă tare și cu gust de necopt.

sursa: romanialiberă

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer