Guvernatorul BCE, Mario Draghi, a reiterat, ieri noapte, c moneda euro este ireversibil i a anunat un plan de aciune care prevede ca instituia pe care o conduce s finaneze rile cu probleme din euroregiune prin achiziia de titluri ale statelor respective

Banca Central European s-a nscris clar pe drumul salvrii cu orice pre a rilor cu probleme din zona euro. Preedintele Bncii Centrale Europene, italianul Mario Draghi, a declarat, din nou, c “euro este ireversibil” i a anunat un nou program de achiziie a datoriei statelor cu probleme, fr o limit maxim a banilor ce pot fi cheltuii.

Programul, numit Outright Monetary Transactions – Tranzacii Monetare Directe -, prevede ca BCE s cumpere datoria statelor cu probleme – principalele fiind Spania i Italia – cu maturitatea de pn la trei ani. OMT nu are o limit cantitativ, mai spune Draghi, i acesta se va opri doar atunci cnd scopul a fost atins – adic ara se poate finana singur la costuri rezonabile. Mai mult dect att, BCE nu va mai avea nici restricii de natur calitativ la cumprarea de obligaiuni astfel c ea va achiziiona i titluri cu risc foarte ridicat catalogate de ageniile de rating la calificativul “junk”. Cu alte cuvinte, BCE va putea cumpra pe bani lichizi titluri care au toate ansele s rmne simple hrtii fr valoare.

Vrei bani, cedezi putere. Cumprarea suveranitii, vechea problem

Condiia ca acest program s fie nceput este ca statele cu probleme s intre ntr-un acord, fie de finanare, fie precautionary cu Fondul European de Stabilitate Financiar sau Mecanismul European de Stabilitate prin care s i asume un program economic/fiscal de reform i prin care celor dou mecanisme li se d voie s cumpere obligaiuni din piaa primar.Asta nseamn c Spania i Italia, de pild, trebuie s fac ceea ce au fcut i Grecia, Irlanda sau Portugalia, n interiorul zonei euro, sau Romnia, Bulgaria sau Ungaria, n Uniunea European: s accepte ca birocraii europeni i cei ai FMI s le dea teme pentru acas, s le impun reforme i/sau politici de austeritate.

Germania cretin democrat se teme de inflaie. Frana socialist salut deciziile BCE

n ciuda declaraiilor politice care vin constant n sensul “restabilirii ncrederii n zona euro”, Germania pare s aib o problem cu msuri de tipul celei luate de BCE. Singurul guvernator de banc central care s-a opus, previzibil dealtfel, noului plan a fost Jens Weidmann, eful Bundesbank. Reticena Germaniei este explicabil nu doar prin faptul c este cel mai important contributor la bugetele UE dar i prin istoria rii. Germania a trecut, de-a lungul timpului, prin mai multe episoade cu hiperinflaie.Pe de alt parte, Frana socialist salut la propriu deciziile BCE. Ministrul francez de finane, Pierre Moscovici, a salutat sear aciunea BCE i a fcut apel la celelalte ri europene s i sprijine viziunea, dup anunul Bncii Centrale Europene c va interveni pe piaa datoriei.
”Salut aciunea BCE’, a declarat Moscovici n timpul dineului anual al centrului de reflexie Bruegel la Bruxelles. Fr a cita n mod expres anunul interveniei piee, ministrul francez a considerat ‘important’ faptul de a sublinia c ‘salvarea euro face parte din misiunea BCE’. La fel de entuziati au fost i oficialii celor dou ri , principale beneficiare ale noului plan adic Spania i Italia.

sursa: capital.ro

, , ,
S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *