Guvernatorul BCE, Mario Draghi, a reiterat, ieri noapte, că moneda euro este ireversibilă și a anunțat un plan de acțiune care prevede ca instituția pe care o conduce să finanțeze țările cu probleme din euroregiune prin achiziția de titluri ale statelor respective

Banca Centrală Europeană s-a înscris clar pe drumul salvării cu orice preț a țărilor cu probleme din zona euro. Președintele Băncii Centrale Europene, italianul Mario Draghi, a declarat, din nou, că “euro este ireversibil” și a anunțat un nou program de achiziție a datoriei statelor cu probleme, fără o limită maximă a banilor ce pot fi cheltuiți.

Programul, numit Outright Monetary Transactions – Tranzacții Monetare Directe -, prevede ca BCE să cumpere datoria statelor cu probleme – principalele fiind Spania și Italia – cu maturitatea de până la trei ani. OMT nu are o limită cantitativă, mai spune Draghi, și acesta se va opri doar atunci când scopul a fost atins – adică țara se poate finanța singură la costuri rezonabile. Mai mult decât atât, BCE nu va mai avea nici restricții de natură calitativă la cumpărarea de obligațiuni astfel că ea va achiziționa și titluri cu risc foarte ridicat  catalogate de agențiile de rating la calificativul “junk”. Cu alte cuvinte, BCE va putea cumpăra pe bani lichizi titluri care au toate șansele să rămâne simple hârtii fără valoare.

Vrei bani, cedezi putere. Cumpărarea suveranității, vechea problemă

Condiția ca acest program să fie început este ca statele cu probleme să intre într-un acord, fie de finanțare, fie precautionary cu Fondul European de Stabilitate Financiară sau Mecanismul European de Stabilitate prin care să își asume un program economic/fiscal de reformă și prin care celor două mecanisme li se dă voie să cumpere obligațiuni din piața primară.Asta înseamnă că Spania și Italia, de pildă, trebuie să facă ceea ce au făcut și Grecia, Irlanda sau Portugalia, în interiorul zonei euro, sau România, Bulgaria sau Ungaria, în Uniunea Europeană: să accepte ca birocrații europeni și cei ai FMI să le dea teme pentru acasă, să le impună reforme și/sau politici de austeritate.

Germania creștin democrată se teme de inflație. Franța socialistă salută deciziile BCE

În ciuda declarațiilor politice care vin constant în sensul “restabilirii încrederii în zona euro”, Germania pare să aibă o problemă cu măsuri de tipul celei luate de BCE. Singurul guvernator de bancă centrală care s-a opus, previzibil dealtfel, noului plan a fost Jens Weidmann, șeful Bundesbank. Reticența Germaniei este explicabilă nu doar prin faptul că este cel mai important contributor la bugetele UE  dar și prin istoria țării. Germania a trecut, de-a lungul timpului, prin mai multe episoade cu hiperinflație.Pe de altă parte, Franța socialistă salută la propriu deciziile BCE. Ministrul francez de finanțe, Pierre Moscovici, a salutat seară acțiunea BCE și a făcut apel la celelalte țări europene să îi sprijine viziunea, după anunțul Băncii Centrale Europene că va interveni pe piața datoriei.
”Salut acțiunea BCE’, a declarat Moscovici în timpul dineului anual al centrului de reflexie Bruegel la Bruxelles. Fără a cita în mod expres anunțul intervenției piețe, ministrul francez a considerat ‘important’ faptul de a sublinia că ‘salvarea euro face parte din misiunea BCE’. La fel de entuziaști au fost și oficialii celor două țări , principale beneficiare ale noului plan adică Spania și Italia.

sursa: capital.ro

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer