În 2008, 8 sate de romani din Caucazul de Nord cereau ajutor presedintelui Traian Basescu

“Intr-o scrisoare adresata Presedintelui Traian Basescu si publicata in exclusivitate de Romanian Global News, romanii locuitori ai satului Moldavanskoe din Caucazul de Nord, in numele a 8 sate locuite de romani basarabeni, cer ajutorul lui Traian Basescu pentru a-i ajuta sa aiba invatamant romanesc si un centru cultural prin care sa-si pastreze traditiile si cultura romana.

 

Romanian Global News publica in exclusivitate scrisoarea adresata Presedintelui Romaniei de romanii din Caucazul de Nord.

DOMNULUI TRAIAN BASESCU,
PRESEDINTE AL ROMANIEI

Stimate domnule Presedinte,

Noi, locuitori ai satului Moldavanskoe, raionul Krimsk, tinutul Krasnodar, Federatia Rusa, Va adresam respectuos invitatia de a vizita satul nostru, care este unul din 8 sate de basarabeni din Caucazul de Nord. Satul nostru este infiintat de tarani moldoveni din gubernia Basarabia in anul 1873 si acum are aproape 2500 de locuitori.
In acelasi timp, Va rugam sa ne ajutati, in conlucrare cu autoritatile federale si tinutale din Federatia Rusa sa rezolvam citeva probleme mari pe care le intimpinam de foarte multi ani, si anume:
Sa ne ajutati cu un invatator de limba romana, care sa fie trimis din Romania, ca si copiii nostri, care invata in limba rusa, sa poata invata limba mamei;
Sa ne ajutati cu carti in limba romana, pentru ca asa carti nu avem deloc in sat;
Sa ne ajutati sa primim din Romania un complet de costume nationale, pentru ansamblul de copii si pentru ansamblul de maturi din satul nostru. Ne trebuie 15 costume pentru baieti si 15 costume pentru fete si 10 costume pentru barbati si altele 10 pentru femei;
Sa ne ajutati sa primim din Romania un complet de instrumente muzicale populare, pentru ansamblul folcloric din satul nostru;
Sa ne ajutati cu un specialist muzicolog sau muzicant din Romania, care sa conduca orchestra populara din sat;
Sa ne ajutati sa organizam in satul Moldavanskoe un Centru Cultural National, de care este mare nevoie. In legatura cu aceasta Va aducem la cunostinta ca doamna Natalia Belcenko, fosta invatatoare de istorie din satul nostru a cumparat in centru satului un teren  cu o constructie pe jumatate ruinata anume cu scopul de a infiinta acest Centru Cultural National;
Sa ne ajutati sa organizam in satul nostru un atelier si cursuri de invatarea mestesugurilor populare cum ar fi tesutul covoarelor moldovenesti, goblenuri, confectii din panusi, olarit si altele.

Daca nu vom primi ajutor din Romania sau Republica Moldova, in urmatorii 10 ani riscam sa ne pierdem identitatea noastra nationala. De aceea toata nadejdea noastra este la Dumneavoastra, ca Presedinte al Romaniei. Organizatia noastra, condusa de doamna Natalia Belcenko, se numeste Krasnodarskaia kraievaia nationalnaia kulturnaia organizatia „BUCURIA” (Organizatia cultural-nationala din tinutul Krasnodar „BUCURIA”).

Cu adinc respect si multa nadejde in ajutorul Dumneavoastra,

Natalia Belcenko                                                                  Andrei Podolean
Marina Pogorelova                                                                Maria Pogorelova
Vasilina Budurina                                                                  Iulia Cenisenko
Nadejda Gusarova
15 octombrie 2008″

Preluare integrală (neobișnuit pentru robintel.ro) de la Romanian Global News. Țin să precizez că hoții de la NewsIn cer bani pentru citirea știrii (trebuie să ai cont plătit). Știrea a fost făcută publică de RGN nu de NewsIn. Hoți! Am preluat articolul pentru că îl găsesc interesant. și pentru că îi susțin în demersul lor.

Later edit: cred că astfel de oameni, care nu au uitat niciodată că sunt români, merită cetățenia noastră românească. Și o școală modernă. Și un vehicul de transport școlari și burse de studiu în România și încă multe altele.

sursa: robintel.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *