ARTICOLUL DE WEEK-END – O CINA LA …MICA ELVETIE

PARTENERIATUL …LAWYERS FRIENDLY… CU MICA ELVETIE FUNCTIONEAZA…PE VERIFICATE !

scris de av. Daniel Fenechiu

Ieri , dupa amiaza , ma aflam in Centrul Istoric – pe o terasa de pe str Smardan, la un “pahar de vorba” cu Alexandru Morarescu , Andreea -sotia lui,Mihai si Sabina Rapcea si Julia Zorkoczy.Dupa mai multe cafele si long-drink-uri/racoritoare – impuse de toropeala de afara , am hotarat sa cinam.Cum pe terasa pe care ne aflam oferta era “subtire” am luat-o la pas in cautarea a altceva…N-a fost sa fie nici “Lacrimi si Sfinti”,nici Hanul lui Manuc,nici Restaurantul Unguresc ci Mica Elvetie…Propunerea a fost a lui Alex Morarescu :”Mai Daniel,daca tot ai scris de “layers friendly-ul” cu Hausmann,hai sa vedem daca functioneaza..” Zis si facut..

La intrare am fost intampinati de Crenguta Hausmann , sotia proprietarului restaurantului , care impreuna cu acesta s-au dovedit -pe toata perioada sederii noastre in restaurant , niste amfitrioni deosebiti.Dupa ce am ocupat masa , Jacob Hausmann ne-a prezentat oferta culinara a restaurantului , oferindu-ne toate lamuririle necesare pentru a alege in cunostiinta de cauza.Am ales ,firesc as spune dat fiind faptul ca-exceptand familia Morarescu , eram pentu prima data in acest local , meniurile care l-au facut celebru si anume carne pe piatra si raclette.Ca garnitura am optat pentu “cartofii elvetieni” – catofi fierti in coaja , apoi curatati si rasi pentru ca , in final sa fie rumeniti la tigaie cu putin bacon si branza…Un deliciu..Salata a fost de sezon iar vinul , un merlot “Prince Mircea”…S-a mai comandat somon cu hrean si cartofi fierti in coaja…

Atmosfera in restaurant destinsa , muzica discreta , mesele aerisite.. Pana sa se pregateasca meniul solicitat a fost servit vinul si racoritoarele , precum si aperitivele clasice din partea casei -spring-rolls si couvert..La un moment dat , un chelner aduce si amplaseaza pe masa o miniplita electrica , care avea “la parter” patru tavite cu coada , iar “pe terasa” avea gratarul electric…Cand a fost adus platoul de branzeturi , legume si condimente , aveam sa aflu cum se prepara raclette-ul de branza -felii de cascaval puse in tavitele de la “parterul” miniplitei electrice cu sau fara condimente si/sau legume , apoi tavitele sunt puse in miniplita…Si tinute pana se topeste , mai mult sau mai putin , cascavalul…Gratarul de pe “terasa” miniplitei nu am vazut cum si la ce se foloseste..Banuiesc ca la raclette-ul de carne…Dar voi vedea data viitoare…
In timp ce studiam tehnologia raclette , am sesizat ca mi s-a “montat la gat” un sort ,de catre unul dintre chelneri, in timp ce celalalt tocmai servea carnea pe piatra…Adica o tava , pe care se afla o piatra foarte incinsa-granit cred , iar pe piatra o bucata de carne , partial fripta..Pe tava se mai gaseau sosuri si un spatiu pentru garnitura..Procedura de preparare simpla si haioasa..Tai felii din bucata de carne partial fripta -aflata pe piatra incinsa- si apoi frigi fiecare bucatica…Mai tare sau mai putin..Practic ti-o faci cu mana ta….
A fost o experienta ,pe cat de inedita ,pe atat de placuta…Mi-a placut atat raclette-ul si carnea pe piatra-eu am aptat pentru muschiulet de porc,alti comeseni pentru vita, cat si cartofii elvetieni…Dupa ce am sorbit ultima gura de merlot “Prince Mircea” mi-am comandat o inghetata de cafea-afland ca e facuta “in casa”…Excelenta!
La final am cerut nota…Avea aplicata reducerea de 10%.Exceptand vinul-care mi s-a parut cam scump , preturile mi s-au parut prietenoase..Pentru un restaurant situat in Centrul Istoric si mai ales pentru excelentele bucate…Am facut cateva poze cu Crenguta si Jacob Hausmann-proprietarii restaurantului , dupa care luindu-ne ramas bun de la acestia , am plecat fiecare spre casele noastre.Eu cu intentia de a reveni..

PS. In general nu recomand servicii – altele decat ale FenechiuSavu si Asociatii…:) Glumesc evident! Dat fiind insa , atat parteneriatul “lawyers friendly” , cat si faptul ca experienta in Mica Elvetie mi s-a parut inedita si placuta , am decis sa scriu acest material , pentru ca cei care vor sa-i calce pragul sa aiba cel putin o opinie…Mai multe v-ar putea spune Alexandru Morarescu , vechi client al restaurantului si degustator constant al carnii de vita pe piatra…Dar o impresie adevarata va puteti face , doar preparand un raclette sau o bucata de carne pe piatra cu …mana voastra..

sursa: adsa.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *